Przystawki wielkanocne – 10 inspiracji

Przystawki wielkanocne na zimno – nie tylko z ryb
Podając śniadanie wielkanocne, nie można zapomnieć o kilku tradycyjnych daniach. Na stole będzie zapewne królować wybór swojskich kiełbas lub soczysty kawałek pieczonej szynki. Pamiętaj również o żurku z jajkiem, który rozgrzeje wszystkich w ten świąteczny poranek. Następnie zaskocz gości. Przydadzą ci się do tego eleganckie patery i półmiski. Dzięki nim przystawki i przekąski na Wielkanoc będą prezentować się bardzo apetycznie, a ty schowasz je później do lodówki bez większego problemu. Co podać? Które zimne przystawki na wielkanocny stół wybrać? Jeśli potrzebujesz inspiracji, skorzystaj z przepisów na naszym blogu lub stwórz własne wersje:- Sałatki zawijanej w szynkę konserwową
- Śledzi w śmietanie
- Roladek w galarecie
- Schabu na zimno (np. ze śliwką)
Przystawki na ciepło – Wielkanoc będzie pyszna!
Zimne przekąski na Wielkanoc do dobre zwieńczenie świątecznego śniadania lub obiadu. Apetyt bliskich rozgrzejesz natomiast dzięki czemuś ciepłemu. Oczywiście może to być żurek podany w bulionówkach, razem z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka na twardo. A co gdyby te potrawy wielkanocne uzupełnić o ciepłe przystawki? Na wielkanocny obiad będą jak znalazł! Jeśli nie masz pomysłu, nie martw się. Kilka ciekawych inspiracji znajdziesz jak zwykle na blogu sklepu internetowego Tadar.pl. Naczynia żaroodporne nie będą ci do tego potrzebne. Przystawki wielkanocne na ciepło, które szczególnie polecamy na świąteczne śniadanie lub obiad to:- Pieczarki z farszem zapiekane w piekarniku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z wielkanocnym nadzieniem z twarożku, pora i rzeżuchy
- Mini-tarty wielkanocne z szynką, szczypiorkiem i jajkiem
- Sakiewki z farszem z pieczarek, boczku i cebuli
- Pasztet (np. z selera, tuńczyka lub królika z ziołami)
Przystawki z jajek na Wielkanoc – jakie podać?
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również jajek wielkanocnych w różnym wydaniu. Nadziewane, faszerowane, na miękko w kieliszku lub na twardo na specjalnym talerzu z zagłębieniami. Zawsze pyszne, dzięki kilku prostym składnikom i dodatkowi paru łyżek majonezu. Rzadko kto potrafi się im oprzeć, zwłaszcza gdy w środku mają posiekane i grillowane pieczarki, awokado, tarty żółty ser, szczypiorek, wędzonego łososia, a nawet kawałki wyśmienitej szynki i słodkiej papryki. A skoro już o słodyczach mowa, zastanów się przy okazji, do czego w tym roku wykorzystać blachy i formy do pieczenia. My mamy na to kilka pomysłów z kategorii „palce lizać”… ale o tym może w innym artykule. Wesołych i pysznych świąt oraz wiele wyśmienitych przekąsek i przystawek wielkanocnych na zimno lub ciepło!Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej