Przystawki wielkanocne – 10 inspiracji
Przystawki wielkanocne na zimno – nie tylko z ryb
Podając śniadanie wielkanocne, nie można zapomnieć o kilku tradycyjnych daniach. Na stole będzie zapewne królować wybór swojskich kiełbas lub soczysty kawałek pieczonej szynki. Pamiętaj również o żurku z jajkiem, który rozgrzeje wszystkich w ten świąteczny poranek. Następnie zaskocz gości. Przydadzą ci się do tego eleganckie patery i półmiski. Dzięki nim przystawki i przekąski na Wielkanoc będą prezentować się bardzo apetycznie, a ty schowasz je później do lodówki bez większego problemu. Co podać? Które zimne przystawki na wielkanocny stół wybrać? Jeśli potrzebujesz inspiracji, skorzystaj z przepisów na naszym blogu lub stwórz własne wersje:- Sałatki zawijanej w szynkę konserwową
- Śledzi w śmietanie
- Roladek w galarecie
- Schabu na zimno (np. ze śliwką)
Przystawki na ciepło – Wielkanoc będzie pyszna!
Zimne przekąski na Wielkanoc do dobre zwieńczenie świątecznego śniadania lub obiadu. Apetyt bliskich rozgrzejesz natomiast dzięki czemuś ciepłemu. Oczywiście może to być żurek podany w bulionówkach, razem z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka na twardo. A co gdyby te potrawy wielkanocne uzupełnić o ciepłe przystawki? Na wielkanocny obiad będą jak znalazł! Jeśli nie masz pomysłu, nie martw się. Kilka ciekawych inspiracji znajdziesz jak zwykle na blogu sklepu internetowego Tadar.pl. Naczynia żaroodporne nie będą ci do tego potrzebne. Przystawki wielkanocne na ciepło, które szczególnie polecamy na świąteczne śniadanie lub obiad to:- Pieczarki z farszem zapiekane w piekarniku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z wielkanocnym nadzieniem z twarożku, pora i rzeżuchy
- Mini-tarty wielkanocne z szynką, szczypiorkiem i jajkiem
- Sakiewki z farszem z pieczarek, boczku i cebuli
- Pasztet (np. z selera, tuńczyka lub królika z ziołami)
Przystawki z jajek na Wielkanoc – jakie podać?
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również jajek wielkanocnych w różnym wydaniu. Nadziewane, faszerowane, na miękko w kieliszku lub na twardo na specjalnym talerzu z zagłębieniami. Zawsze pyszne, dzięki kilku prostym składnikom i dodatkowi paru łyżek majonezu. Rzadko kto potrafi się im oprzeć, zwłaszcza gdy w środku mają posiekane i grillowane pieczarki, awokado, tarty żółty ser, szczypiorek, wędzonego łososia, a nawet kawałki wyśmienitej szynki i słodkiej papryki. A skoro już o słodyczach mowa, zastanów się przy okazji, do czego w tym roku wykorzystać blachy i formy do pieczenia. My mamy na to kilka pomysłów z kategorii „palce lizać”… ale o tym może w innym artykule. Wesołych i pysznych świąt oraz wiele wyśmienitych przekąsek i przystawek wielkanocnych na zimno lub ciepło!Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej