Śniadanie wielkanocne – z czego powinno się składać?

Porady 13.02.2021


Tradycyjne śniadanie wielkanocne – co podać?

Pamiętaj przede wszystkim, że nie wszystko musi pojawić się pierwszego dnia oraz akurat podczas porannego posiłku. Śniadanie wielkanocne to tradycja związana z oczekiwaniem na nasycenie się po długim czasie postu. Wiele potraw wielkanocnych może jednak poczekać do pory obiadu, choć na pewno warto podać coś na ciepło. Nie muszą być to dania w naczyniach żaroodpornych, ale przyda się np. półmisek dobrej i swojskiej kiełbasy. Podstawa to jednak święconka. To od niej zacznijcie uroczyste śniadanie wielkanocne. Każdemu po małym kawałku wszystkich produktów z poświęconego koszyczka – tych na słono i tych na słodko. Ot tak, żeby nieco zaostrzyć apetyt. Do tego maselniczka z masłem i dwojaczek z pieprzem i solą. Co jeszcze podać na tradycyjne śniadanie wielkanocne? Nie zapomnij o zrobieniu w szczególności:
 
  • Białego żurku na zakwasie (można podać w małych bulionówkach)
  • Sałatki wielkanocnej ze świeżych warzyw lub w wersji nowoczesnej i ulubionej w twojej rodzinie
  • Jajek faszerowanych
  • Mazurka lub babki z okazji Świąt Wielkiej Nocy
  • Świeżego pieczywa i półmiska z wędlinami oraz serami
 


Śniadanie wielkanocne – dania mniej znane

Niektóre z nich są regionalne, inne tak jak jajka wielkanocne nadziewane wyszukanymi składnikami zależą od ulubionych smaków twojej rodziny. Potrawy z brytfanny mogą się tu mieszać z tymi podanymi na zimno. Twoje blachy i formy do pieczenia wyczarowały zapewne coś równie pysznego na deser, więc nie pozwól bliskim na zbyt duże obżarstwo przed podaniem porannej kawy. Czym zatem można urozmaicić polskie oraz tradycyjne śniadanie wielkanocne z rodziną? Spróbuj przygotować na ten czas między innymi coś z propozycji od sklepu internetowego Tadar.pl, czyli:
 
  • Wrapy z pastą jajeczną, awokado i rzeżuchą
  • Jajeczne muffinki z warzywnym spodem
  • Grillowany łosoś z lekkim sosem śmietanowym i szpinakiem
  • Pascha wielkanocna
  • Sernik lub szarlotkę z bezą
  • Sałatka z jajkami, kiełkami słonecznika, płatami migdałów i rzodkiewką
 


Śniadanie wielkanocne – wegetariańskie i wegańskie

Najprościej jest podać kieliszki do jajek i oczywiście jajka na miękko. Jeśli będą jeszcze ciepłe, to po odcięciu góry możesz nawet roztopić w ich wnętrzu odrobinę masła, która podkreśli smak żółtka. Inspiracje na przystawki wielkanocne to natomiast część nowej tradycji świątecznej, gdyż w ten sposób bardzo łatwo przygotować uroczyste śniadanie wielkanocne w wersji wegańskiej (czyli nawet bez jaj). Na jajka wielkanocne znajdziesz pomysły na naszym blogu – dzieci przepadają za nimi, zwłaszcza jeśli stworzysz kolorowy i apetyczny farsz. Tymczasem łap kilka ciekawych wege przepisów na śniadanie i obok żurku z kiełbasą oraz sałatki z szynką zaserwuj bliskim:
 
  • Babkę kokosową
  • Pastę wielkanocną z ciecierzycy ze szczypiorkiem
  • Wegański makowiec z jabłkami
  • Żurek z pieczonym jabłkiem
  • Pasztet wielkanocny z kalafiora, gruszek lub batatów
  • Sałatkę jarzynową