4 przepisy na pyszne soki z sokownika

Przepisy na soki z sokownika
Je艣li chcesz, by wszystko si臋 uda艂o, musisz dobrze wiedzie膰, jak dzia艂a sokownik. Dzi臋ki temu nawet gdy trafisz na nowy przepis na owocowy lub warzywny sok z sokownika, szybko wy艂apiesz w nim ewentualne b艂臋dy i dostosujesz receptur臋 pod swoje preferencje. Jest to istotne r贸wnie偶, gdy rozwa偶asz zakup takiego produktu. Sokowniki parowe na indukcj臋 s膮 dzi艣 szalenie popularne, wi臋c dobrze wiedzie膰 o nich jak najwi臋cej i wybra膰 ten najlepszy. Z tego artyku艂u dowiesz si臋, na czym polegaj膮 przepisy na soki z sokownika na bazie:- Aronii
- Malin
- Winogron
- Wi艣ni
Sok z aronii z sokownika
Sok z aronii z sokownika parowego czasem wychodzi zbyt cierpki i ma gorzki posmak. Jest na to jednak bardzo prosta metoda, gdy偶 wystarczy przed w艂o偶eniem ich do naczynia przemrozi膰 owoce. Nie zapomnij r贸wnie偶, 偶e najlepiej wybiera膰 te najbardziej dojrza艂e. Dzi臋ki temu uzyskasz wy艣mienity smak, kt贸ry przez kolejne miesi膮ce wzbogaci niejedn膮 herbat臋 w twoim domu. Sok z aronii z sokownika z kwaskiem cytrynowym to co艣, co bardzo cz臋sto robimy, gdy偶 taki dodatek dodaje mu 艣wie偶o艣ci. W takich wypadkach nale偶y jednak dosypa膰 nieco wi臋cej cukru. Przyjmuje si臋, 偶e aby zrobi膰 sok z aronii w sokowniku potrzeba ok. 300 g cukru na ka偶dy kilogram owoc贸w. Ca艂a reszta powinna p贸j艣膰 jak z p艂atka. Przy okazji sprawd藕, jak wykorzysta膰 owoce z sokownika. Po prostu zr贸b wszystko krok po kroku, a wi臋c:- Zacznij od umycia owoc贸w
- Do dolnego garnka sokownika wlej wod臋 zgodnie z sugesti膮 producenta
- Do poziomu na owoce wsyp aroni臋, dodaj nieco kwasku cytrynowego kilka li艣ci wi艣ni (dla g艂臋bszego aromatu) oraz zasyp wszystko ok. 1 kg cukru
- Licz膮c od momentu rozpocz臋cia gotowania wyciskaj parowo sok z owoc贸w przez 30 minut na 艣rednim ogniu
- Po tym czasie zmniejsz ogie艅 do minimum, spu艣膰 pierwsz膮 parti臋 soku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut
- Wy艂膮cz palnik pod sokownikiem i zostaw naczynie do ostygni臋cia (w tym czasie powinno zebra膰 si臋 w jego zbiorniku jeszcze troch臋 soku)
- Zlej ca艂o艣膰 owocowego soku do butelek i zamknij je (nie wymagaj膮 dodatkowej pasteryzacji)
Sok z malin z sokownika
Znasz ju偶 nasz sprawdzony przepis na pyszne soki z jab艂ek z sokownika? W naszej opinii dor贸wnuj膮 tym ze 艣wie偶ych malin! Ich apetyczna barwa wr臋cz zach臋ca, aby zrobi膰 jak najwi臋cej. Sok malinowy z sokownika mo偶e by膰 tak s艂odki jak lubisz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobi膰 go r贸wnie偶 bez cukru, cho膰 warto pami臋ta膰, ze to on dodatkowo sprawia, 偶e mo偶esz cieszy膰 si臋 sokiem d艂ugo, a偶 po kres jesiennych i zimowych wieczor贸w.Jak zrobi膰 sok malinowy w sokowniku? Mechanizm jest ten sam, czyli najpierw gotujesz wod臋, potem umieszczasz nad ni膮 reszt臋 konstrukcji sokownika z owocami zasypanymi cukrem. Czekasz, po p贸艂 godziny spuszczasz pierwsz膮 parti臋 soku, a po 2 godzinach masz ju偶 wszystko gotowe.
Sok z malin w sokowniku – ile cukru? W odr贸偶nieniu od soku z aronii tu mo偶esz zmniejszy膰 ilo艣膰 cukru do ok. 200 g na ka偶dy kilogram owoc贸w. Maj膮c zamiar uzyska膰 syrop, podw贸j t臋 ilo艣膰.
Ile soku z 1 kg malin mo偶na uzyska膰? Maliny nale偶膮 do ca艂kiem soczystych owoc贸w, dlatego nawet 1 kilogram da ci ca艂kiem sporo soku. Spokojnie mo偶esz przyj膮膰, 偶e b臋dzie to ok. 1 litra pe艂nego smaku soku malinowego z sokownika. Wykorzystaj deski kuchenne i ustaw tu偶 obok butelki do jego przelania, aby by膰 gotowym na pierwsze spuszczenie tej owocowej esencji i ustawienie jej po ostygni臋ciu w domowej spi偶arni na przetwory.
Sok z winogron z sokownika
To jeden z tych sok贸w owocowych z sokownika, kt贸rego nie trzeba dos艂adza膰. Wystarczy umy膰 owoce, oddzieli膰 je od ga艂膮zek i klasycznie rozpocz膮膰 proces gotowania na parze. Winogrona to bardzo mi臋kkie owoce, a wi臋c wystarczy im 30 minut na 艣rednim ogniu i 30 na ma艂ym. Po 90 minutach ca艂y proces powinien si臋 ju偶 zako艅czy膰 (艂膮cznie z przelaniem soku winogronowego z sokownika do s艂oiczk贸w lub butelek). Nie musisz go pasteryzowa膰 dodatkowo w garnku. Twoje dzieci b臋d膮 za nim przepada膰. Sok z winogron w sokowniku 艣wietnie smakuje z dodatkiem malin, truskawek, brzoskwi艅 (do ich pokrojenia na mniejsze cz膮stki przyda si臋 zestaw no偶y kuchennych) oraz bor贸wek.
Sok z wi艣ni z sokownika
Na koniec zosta艂y wi艣nie. W艂a艣ciwie ka偶dego roku wi艣niowe drzewka w naszych ogrodach obradzaj膮 g臋sto owocami, wi臋c naturalne jest wykorzystanie ich do produkcji domowych sok贸w. Wi艣nie i czere艣nie. Uwielbiamy r贸wnie偶 d偶emy o tym smaku, a wi臋c do niezb臋dnika kuchennego w ka偶dym sezonie na przetwory zaliczamy r贸wnie偶 drylownice. Sok wi艣niowy z sokownika robi si臋 bardzo prosto. Wiele os贸b 艂膮czy go z jab艂kami, ale my wolimy 艂膮czy膰 go z malinami, porzeczkami, a nawet z agrestem. Ile cukru potrzeba, aby zrobi膰 taki sok z wi艣ni w sokowniku parowym? Cierpko艣膰 owocu nie pozwala nam zej艣膰 nigdy poni偶ej 250 g na 1 kg bazy wi艣niowej. Wed艂ug niekt贸rych optymalna ilo艣膰 to w tym przypadku 0,5 kg cukru, ale nam to ju偶 pachnie zbytnio wi艣niowym syropem z sokownika. Efekty swojej pracy mo偶esz spr贸bowa膰 ju偶 nawet po 15-20 minutach. Warto jednak poczeka膰 przynajmniej 30 minut do pierwszego spuszczenia skoku wi艣niowego i ok. godziny do momentu zako艅czenia parowego wyciskania na p艂ycie gazowej, indukcyjnej, elektrycznej lub ceramicznej.Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej