4 przepisy na pyszne soki z sokownika
Przepisy na soki z sokownika
Jeśli chcesz, by wszystko się udało, musisz dobrze wiedzieć, jak działa sokownik. Dzięki temu nawet gdy trafisz na nowy przepis na owocowy lub warzywny sok z sokownika, szybko wyłapiesz w nim ewentualne błędy i dostosujesz recepturę pod swoje preferencje. Jest to istotne również, gdy rozważasz zakup takiego produktu. Sokowniki parowe na indukcję są dziś szalenie popularne, więc dobrze wiedzieć o nich jak najwięcej i wybrać ten najlepszy. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polegają przepisy na soki z sokownika na bazie:- Aronii
- Malin
- Winogron
- Wiśni
Sok z aronii z sokownika
Sok z aronii z sokownika parowego czasem wychodzi zbyt cierpki i ma gorzki posmak. Jest na to jednak bardzo prosta metoda, gdyż wystarczy przed włożeniem ich do naczynia przemrozić owoce. Nie zapomnij również, że najlepiej wybierać te najbardziej dojrzałe. Dzięki temu uzyskasz wyśmienity smak, który przez kolejne miesiące wzbogaci niejedną herbatę w twoim domu. Sok z aronii z sokownika z kwaskiem cytrynowym to coś, co bardzo często robimy, gdyż taki dodatek dodaje mu świeżości. W takich wypadkach należy jednak dosypać nieco więcej cukru. Przyjmuje się, że aby zrobić sok z aronii w sokowniku potrzeba ok. 300 g cukru na każdy kilogram owoców. Cała reszta powinna pójść jak z płatka. Przy okazji sprawdź, jak wykorzystać owoce z sokownika. Po prostu zrób wszystko krok po kroku, a więc:- Zacznij od umycia owoców
- Do dolnego garnka sokownika wlej wodę zgodnie z sugestią producenta
- Do poziomu na owoce wsyp aronię, dodaj nieco kwasku cytrynowego kilka liści wiśni (dla głębszego aromatu) oraz zasyp wszystko ok. 1 kg cukru
- Licząc od momentu rozpoczęcia gotowania wyciskaj parowo sok z owoców przez 30 minut na średnim ogniu
- Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum, spuść pierwszą partię soku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut
- Wyłącz palnik pod sokownikiem i zostaw naczynie do ostygnięcia (w tym czasie powinno zebrać się w jego zbiorniku jeszcze trochę soku)
- Zlej całość owocowego soku do butelek i zamknij je (nie wymagają dodatkowej pasteryzacji)
Sok z malin z sokownika
Znasz już nasz sprawdzony przepis na pyszne soki z jabłek z sokownika? W naszej opinii dorównują tym ze świeżych malin! Ich apetyczna barwa wręcz zachęca, aby zrobić jak najwięcej. Sok malinowy z sokownika może być tak słodki jak lubisz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go również bez cukru, choć warto pamiętać, ze to on dodatkowo sprawia, że możesz cieszyć się sokiem długo, aż po kres jesiennych i zimowych wieczorów.Jak zrobić sok malinowy w sokowniku? Mechanizm jest ten sam, czyli najpierw gotujesz wodę, potem umieszczasz nad nią resztę konstrukcji sokownika z owocami zasypanymi cukrem. Czekasz, po pół godziny spuszczasz pierwszą partię soku, a po 2 godzinach masz już wszystko gotowe.
Sok z malin w sokowniku – ile cukru? W odróżnieniu od soku z aronii tu możesz zmniejszyć ilość cukru do ok. 200 g na każdy kilogram owoców. Mając zamiar uzyskać syrop, podwój tę ilość.
Ile soku z 1 kg malin można uzyskać? Maliny należą do całkiem soczystych owoców, dlatego nawet 1 kilogram da ci całkiem sporo soku. Spokojnie możesz przyjąć, że będzie to ok. 1 litra pełnego smaku soku malinowego z sokownika. Wykorzystaj deski kuchenne i ustaw tuż obok butelki do jego przelania, aby być gotowym na pierwsze spuszczenie tej owocowej esencji i ustawienie jej po ostygnięciu w domowej spiżarni na przetwory.
Sok z winogron z sokownika
To jeden z tych soków owocowych z sokownika, którego nie trzeba dosładzać. Wystarczy umyć owoce, oddzielić je od gałązek i klasycznie rozpocząć proces gotowania na parze. Winogrona to bardzo miękkie owoce, a więc wystarczy im 30 minut na średnim ogniu i 30 na małym. Po 90 minutach cały proces powinien się już zakończyć (łącznie z przelaniem soku winogronowego z sokownika do słoiczków lub butelek). Nie musisz go pasteryzować dodatkowo w garnku. Twoje dzieci będą za nim przepadać. Sok z winogron w sokowniku świetnie smakuje z dodatkiem malin, truskawek, brzoskwiń (do ich pokrojenia na mniejsze cząstki przyda się zestaw noży kuchennych) oraz borówek.
Sok z wiśni z sokownika
Na koniec zostały wiśnie. Właściwie każdego roku wiśniowe drzewka w naszych ogrodach obradzają gęsto owocami, więc naturalne jest wykorzystanie ich do produkcji domowych soków. Wiśnie i czereśnie. Uwielbiamy również dżemy o tym smaku, a więc do niezbędnika kuchennego w każdym sezonie na przetwory zaliczamy również drylownice. Sok wiśniowy z sokownika robi się bardzo prosto. Wiele osób łączy go z jabłkami, ale my wolimy łączyć go z malinami, porzeczkami, a nawet z agrestem. Ile cukru potrzeba, aby zrobić taki sok z wiśni w sokowniku parowym? Cierpkość owocu nie pozwala nam zejść nigdy poniżej 250 g na 1 kg bazy wiśniowej. Według niektórych optymalna ilość to w tym przypadku 0,5 kg cukru, ale nam to już pachnie zbytnio wiśniowym syropem z sokownika. Efekty swojej pracy możesz spróbować już nawet po 15-20 minutach. Warto jednak poczekać przynajmniej 30 minut do pierwszego spuszczenia skoku wiśniowego i ok. godziny do momentu zakończenia parowego wyciskania na płycie gazowej, indukcyjnej, elektrycznej lub ceramicznej.Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej