Warto przeczytać

Jakie wino do sera? Pomagamy wybrać!
Smaki wina i sera można wyśmienicie łączyć. Zwykle robi się to na zasadzie przyjemnego dla podniebienia kontrastu słodyczy i np. słoności. Tak urozmaicona przystawka nie tylko ma intensywniejszy smak, ale też daje więcej satysfakcji. Eleganckie przyjęcie, kolacja we dwoje, spotkanie znajomych. Do wszystkich tych okazji pasuje deska serów i oczywiście wino. Tylko jaki gatunek trunku wybrać i z którym serem będzie smakował najlepiej? Jest kilka uniwersalnych zasad. Nauczmy się ich więc wspólnie. Okazji do świętowania sukcesu nie zabraknie!
czytaj więcej
Deska serów – jak przygotować i co na niej położyć?
Organizujesz spotkanie z przyjaciółmi i nie wiesz czym uraczyć swoich gości? Spróbuj zaserwować im coś nietypowego! Jednym z najmodniejszych tapasów (czyli mini przystawek inspirowanych kuchnią hiszpańską, którymi można się dzielić) jest obecnie deska serów. Zróżnicowane smakiem, aromatem i wyglądem sery to doskonały dodatek do wina, jak i mocnych alkoholi. Jak samemu skomponować deskę serów i co na niej położyć? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.
czytaj więcej
Jakie przyprawy do rosołu?
Z zasady dobry rosół to przede wszystkim zasługa bulionu. Gotując go na mięsie drobiowym i odpowiednim zestawie warzyw, można uzyskać bardzo głęboki smak, któremu potrzeba zaledwie kilku podstawowych przypraw. Do rosołu pasuje oczywiście włoszczyzna. Co jednak dalej? Które dodatki z przyprawnika warto wyjąć i dodać do garnka podczas gotowania? Zróbmy go razem – na pierwsze danie lub na chwile walki z przeziębieniem.
czytaj więcej


