Warto przeczytać

Jak i co mrozić? Nie trać smaku i wartości produktów spożywczych!
Czasem tygodniowy plan żywienia trzeba lekko nagiąć. Innym razem w najmniej spodziewanym momencie wydarza się coś, co wymaga od nas spontaniczności kulinarnej lub zachęca do skorzystania z oferty gastronomicznej miasta, w którym żyjemy na co dzień. Są też takie chwile, gdy przyjęcie lub wspólnie spędzone święta rodzinne skutkują dużymi zapasami jedzenia, które może się zepsuć, jeśli nie zje się go w najbliższych dniach. Co wtedy zrobić? Oczywiście skorzystać z pomocy zamrażalnika. Dowiedz się jednak najpierw, co można mrozić, jak robić to prawidłowo oraz poznaj zasady rozmrażania, które nie odbierze jedzeniu smaku i właściwości dobrych dla zdrowia twoich bliskich!
czytaj więcej
Drugie życie szklanych butelek – kilka pomysłów DIY
W czasach nadmiernej konsumpcji dóbr często zapominamy, że każda wyrzucona butelka niesie ze sobą realne konsekwencje. Ulegamy spontanicznym fascynacjom. Otaczamy się całą masą dodatków, aranżujemy piękne wnętrza domu, a finalnie i tak wszystkie te dekoracje codzienności i przyciągające wzrok wielobarwne opakowania lądują wśród odpadów. Część z nich wróci za jakiś czas do sklepów pod inną postacią. Są też takie, których nie będzie można przetworzyć. Sprawdź, jak na różne sposoby wykorzystać puste, szklane butelki – te małe, duże, proste, ozdobne, z zakrętką, korkiem, po winie, a nawet po wodzie kupionej w trakcie wakacji nad morzem!
czytaj więcej
Jak rozwałkować ciasto bez wałka? To nie problem!
Wałek do ciasta jest przez wiele osób uznawany za element podstawowego wyposażenia kuchni. Bez jego pomocy wiele osób rezygnuje z tworzenia swojej pierwszej, domowej pizzy, czy też świątecznych pierników – smacznych i dających pretekst, aby miło spędzić czas wspólnie z innymi członkami rodziny. Naszym zdaniem jednak „dla chcącego nic trudnego”. Wystarczy dobry pomysł, aby bez wałka uzyskać równą grubość ciasta.
czytaj więcej


