Warto przeczytać

Jak przechowywać domowe przetwory?
Gdy na początku grudnia zatęsknisz za smakiem świeżych wiśni, wcale nie musisz przywoływać go jedynie z pamięci. Możesz przecież wstać o poranku, włożyć chleb do tostera, zaparzyć filiżankę kawy i usiąść przy stole. Już po chwili smarujesz pieczywo masłem i wiśniowym dżemem. Nie, nie takim ze sklepu. Zrobionym własnym sumptem, o wiele zdrowszym i dokładnie tak słodkim, jak lubisz. Stawiając na domowe przetwory, masz pewność, co jesz. Oczywiście pod warunkiem, że wiesz jak je przechowywać.
czytaj więcej
Dynia w diecie – jak wykorzystać jej pełen potencjał?
Warzywa sezonowe to skarb dla każdego, kto dba o zróżnicowaną dietę. Można z nich wyczarować naprawdę niesamowite rzeczy. Wystarczy tylko odpowiednia receptura, trochę wiedzy oraz chęci eksperymentowania. Czasem uda ci się znaleźć prosty przepis. Innym razem czujesz, że masz ochotę na wyzwanie. Smaż, piecz, gotuj, miksuj.
czytaj więcej
Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan
Korzystając z jesiennych darów natury, można stworzyć wiele smakowitych dań. Jednymi z produktów, które w tym czasie goszczą na stołach w wielu domach, są bakłażan i cukinia. Warzywa te mają całą masę wartości odżywczych. Kupując młode egzemplarze, możesz przyrządzać je ze skórką, gdyż jest wówczas miękka. W ten sposób nie tracisz cennych witamin i ograniczasz ilość odpadów w trakcie gotowania, pieczenia i smażenia. Oto kilka naszych pomysłów i inspiracji, które możesz spokojnie wykorzystać na co dzień. Sprawdź, jak proste są nasze przepisy na sukces kulinarny z cukinią i bakłażanem w roli głównej!
czytaj więcej


