Patelnia granitowa z odpinaną rączką – oszczędność miejsca i funkcjonalność

Polecane produkty 17.01.2020


Wyobraź sobie, że…

Decyzję o zakupie patelni zwykle podejmuje się w oparciu o jej wielkość, wygląd i cenę. Wyobraź sobie jednak, że znika twój problem z przywieraniem składników. Mięso przestaje się przypalać, smażysz równomiernie i osiągasz to z niewielkim dodatkiem tłuszczu, więc zdrowiej dla diety całej rodziny. Kusząca perspektywa, prawda? Zastanów się również nad tym, jak komfortowe byłoby, gdyby każde zabrudzenie i zaschnięty sos lub jajko odchodziły od takiej powłoki w ciągu chwili (również w przypadku mycia w domowej zmywarce). Smażysz, myjesz i masz więcej czasu dla siebie, a wokoło unosi się przyjemny aromat karkówki w marynacie miodowo-musztardowej. To grzech nie zamówić takiej patelni.


Patelnia granitowa – korzyści

Powłoka granitowa jest bardzo trwała. Jej odporność na zarysowanie oraz odkształcenia na skutek działania wysokiej temperatury stoi na wysokim poziomie. Technologia ta znacznie góruje nad klasyczną powłoką non-stick lub ceramiczną. Solidną ochronę zawdzięcza oczywiście drobinkom granitu, które tworzą również jej oryginalne wzornictwo. Taka patelnia poradzi obie ze smażeniem na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej. Niezależnie od średnicy wykorzystają ją również posiadacze płyt indukcyjnych. Wszystkie te elementy pozwalają także zaoszczędzić czas osoby gotującej. Obróbka przebiega sprawnie i kosztem mniejszego zużycia energii.


Odpinana rączka – patelnia nowoczesna i wielozadaniowa

Największą korzyścią, którą oferuje patelnia z odpinaną rączką, jest wygoda jej przechowywania. Przymocowany na stałe uchwyt nie jest zbyt poręczny. Właściciele małych kuchni muszą nierzadko przez to rezygnować z zakupu modelu o średnicy większej niż 28 cm. Tym razem nie ma takiego problemu. Wystarczy wcisnąć przycisk, a sprężynowy mechanizm uwolni zaczepy. Ty zyskujesz więcej miejsca w szafce, zmywarce lub lodówce. Dodatkową korzyścią modelu Roche jest możliwość zapiekania na niej dań w piekarniku. Wsuwasz patelnię, odpinasz rączkę i czekasz, aby po ustalonym czasie cieszyć się z idealnie zapieczonych brokułów z kawałkami polędwiczek z indyka w sosie serowym. Potem zaczepiasz z powrotem chłodną rączkę i możesz podać domową lasagnę ze szpinakiem wprost do stołu w jadalni.