Warto przeczytać

Clafoutis – 5 przepisów z owocami
Kuchnia francuska zrobiła dla nas wiele dobrego. Może i do najczęściej spożywanych przez Polaków dań nie dołączyły ślimaki w maśle czosnkowym i żabie udka, jednak z całą pewnością kochamy francuskie wypieki. Miękki rogaliki, pyszne brioszki i właśnie deser clafoutis, który staje się coraz bardziej popularny. Głównie dlatego, że możesz zrobić go bez większego problemu, nawet wtedy, gdy Twoje umiejętności kulinarne są niewielkie. Czym jest to słynne ciasto i jak je zrobić?
czytaj więcej
Co można zrobić z liści rabarbaru?
Niektóre liście zajadamy ze smakiem i cieszymy się ich niezwykłymi właściwościami. O tym, że niektóre z nich są jadalne, dowiadujemy się często dość późno, przeglądając strony z przepisami. Inne jednak nie są jadalne i nie powinny być spożywane. Tak jest chociażby z liśćmi rabarbaru, które zawierają bardzo dużo szczawianu i mogą powodować zatrucie. Istnieje jednak kilka sposobów na to, by dobrze je wykorzystać…poza kuchnią.
czytaj więcej
Liście wiśni – właściwości i zastosowanie w kuchni
Niektóre liście zajadamy chętnie. To chociażby liście rzodkiewki, selera, buraka czy nawet winogron, które dzięki kuchni greckiej i bałkańskiej stały się popularne. Inne nie są tak znane, jak byśmy tego chcieli. Tak jest w przypadku liści wiśni, które charakteryzują się interesującymi właściwościami i z całą pewnością warto pamiętać o nich w kuchni. Czy jednak zawsze się sprawdzą?
czytaj więcej