Sałatka z rukolą i gruszką – idealna na co dzień i na imprezy

Porady 7.07.2023

Szybki i łatwy przepis na sałatkę z rukolą i gruszką

Sałatka z rukolą i gruszką cieszy się popularnością od kilku lat. Prosta, elegancka sałatka znakomicie sprawdza się jako danie główne i przekąska, dlatego często wykorzystuje się ją na wszelkich imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi. Sałatka, w której znajduje się rukola i gruszka to gratka dla fanów zdecydowanych smaków i świeżych składników.

Czytaj także:

Sałatka z rukoli i gruszki, błędnie nazywana też surówką, często wzbogacana jest o dodatkowe składniki takie jak ser pleśniowy, kurczaka czy orzechy włoskie. My przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na wersję podstawową, która wygląda i smakuje wyśmienicie. Do jej przyrządzenia będą Ci potrzebne duża miska, obieraczka do owoców i warzyw, a także reszta podstawowych akcesoriów kuchennych i następujące składniki:

  • 3 garście świeżych listków rukoli
  • 2 duże gruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Miska

Przygotowanie:

Rukolę umyj i osusz na durszlaku. Gruszki obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry i wrzuć do miski. Osuszoną rukolę dodaj do gruszki. Całość skrop solidnie oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj przyprawy, wymieszaj i gotowe! Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób zaserwować sałatkę na różne okazje, koniecznie sprawdź kolejny akapit.

Sałatka z rukolą i gruszką jako przystawka lub główne danie

Sałatka z gruszką i rukolą może być serwowana w roli przystawki, przekąski lub dania głównego w zależności od tego, w jaki sposób zostanie zaserwowana. Ciekawym sposobem na to, by rukola z gruszką nabrała eleganckiego wyglądu, jest podanie składników na ładnych, małych półmiskach. Składniki ułóż w rzędzie i naprzemiennie.

Czytaj także:

Jak to zrobić? Zacznij od plastra gruszki, a potem przełóż ją dwiema listkami rukoli, a potem powtórz, aż składniki się skończą. Sos serwuj obok w ozdobnej sosjerce. Każdemu z gości podaj talerzyk z przystawką oraz sosjerkę — gwarantujemy, że ten sposób podania z pewnością zrobi na nich wrażenie.

Taka forma podania jest piękna, ale czasochłonna. Gdy sałatka ma być częścią lub całością dania głównego, najlepiej jest podawać ją w misce, wymieszaną z sosem dla każdego siedzącego przy stole. Taka sałatka równie dobrze prezentuje podawana w dużej misce, z której każdy może nałożyć jej sobie tyle, ile ma ochotę. Nie zapomnij o tym, by wsadzić do miski sztućce do nakładania.

To, jaką formę podania wybierzesz, jest zależne od Ciebie. Postaraj się dostosować ją do okazji — na oficjalne spotkania lepszą formą będzie serwowanie z osobna każdemu, przy luźnych impreza jedna, wspólna miska wystarczy.

Jak pięknie podać sałatkę z rukolą i gruszką?

Sposoby na podanie sałatki z rukolą i gruszką pokrótce przedstawiliśmy Ci w poprzednim akapicie. Jeśli chcesz dodać swojej sałatce jeszcze więcej koloru i uczynić ją smaczniejszą, możesz zaserwować ją z innymi dodatkami.

Dobrym sposobem na dodanie koloru i treści jest dodanie do potrawy sera. Sałatka z rukolą gruszką i serem pleśniowym, camembertem lub serem feta podana na płaskim półmisku w połączeniu z dobrym winem idealnie sprawdzi się na imprezy i inne spotkania towarzyskie.

Chcesz, aby Twoja sałatka nabrała jeszcze więcej charakteru i chrupkości? Dodaj do niej orzechy. Sałatka z rukolą, gruszką i słonecznikiem lub orzechami zaserwowana jako przystawka będzie świetną zapowiedzią dla reszty serwowanych dań. Rukola i gruszka to świetna baza, do której możesz dobrać też inne ciekawe dodatki — winogrona, truskawki, pieczone mięso, czy wędliny. Baw się i próbuj!