Warto przeczytać

Co można zrobić z liści kalafiora?
Kalafior to bardzo popularne warzywo w naszym kraju. Zajada się go najczęściej w towarzystwie ziemniaków i zasmażki z masła oraz bułki tartej. Jednak z kalafiora robi się także kotleciki czy curry. A co z liśćmi tego warzywa? Czy są jadalne?
czytaj więcej
Co można zrobić z liści jarmużu?
Jarmuż nie jest rośliną nową, a jednak dopiero od niedawna panuje na nią swojego rodzaju moda. Prawdopodobnie jest ona związana z popularnością wegetariańskiej i wegańskiej diety, a także coraz większej wiedzy związanej z właściwościami produktów spożywczych, w tym warzyw i innych roślin. Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojej diety? Co można zrobić z liści i jak je jeść, by były naprawdę smaczne?
czytaj więcej
Co można zrobić z liści winogron?
Na rynku znaleźć możemy wiele produktów spożywczych, które są nietypowe, niekonwencjonalne, a przez to bardzo rzadko używane w naszej kuchni. W innych zakątkach świata są jednak doskonale znane od setek lat i prawdopodobnie trudne do zastąpienia. Tak jest chociażby z liśćmi winogron, które u nas okazjonalnie dodawane są do kiszonych ogórków. Natomiast w Grecji stanowią prawdziwy przysmak, bez którego kuchnia wyglądałaby zupełnie inaczej. Co można zrobić z liści winogron i dlaczego warto?
czytaj więcej