Warto przeczytać

Co zrobić, gdy dżem jest zbyt rzadki?
Wraz z końcem lata, zaczynają się zbiory owoców i warzyw na przetwory. W zaciszu domowe kuchni zaczyna się produkcja marmolad, konfitur, kiszonek i dżemów. Pyszne dżemy z moreli i powidła śliwkowe zwykle wychodzą i smakują bezbłędnie, czasem jednak podczas przygotowań pójdzie nie po naszej myśli i dżem nie zgęstnieje. Zadajemy sobie wtedy pytanie – jak go zagęścić? Istnieje na to kilka sprytnych sposobów i zdradzimy ci je w naszym artykule.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem jagodowy?
Jagody to owoce, na które się wyczekuje z utęsknieniem. Małe, pyszne, fioletowe kulki porastające lasy znakomicie sprawdzają się w ciastach, naleśnikach, bułkach, zupie owocowej, jak dodatek do mięsa, serów, ale równie często i ochoczo zjada się je na świeżo, bez żadnych dodatków. Z jagód można również zrobić pyszny dżem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić – sprawdź przepisy z naszego artykułu.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z dyni?
Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem, które kojarzy nam się z jesienią. Kryje w sobie olbrzymie ilości substancji odżywczych i witamin. Warzywo to wykorzystuje się w kuchni do przygotowywania zup, gulaszy i ciast, ale mało kto wie, że można przyrządzić z niej pyszne przetwory takie jak pikle czy dżemy. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować pyszny dżem dyniowy? Sprawdź zebrane przez nas przepisy i zainspiruj się!
czytaj więcej