Warto przeczytać

Rozmaryn — jak stosować w kuchni? Właściwości i skutki uboczne
Rozmaryn to roślina dobrze znana od czasów starożytności. Niegdyś pleciono z niego wianki ślubne, które symbolizowały wierność i oddanie. Używano go również w medycynie, aromaterapii oraz kosmetologii. Dziś ziele to znane jest głównie z olbrzymiej roli, jaką odgrywa w kuchni. Jakie właściwości ma rozmaryn i jak można go wykorzystać? Odpowiedź znajdziesz w poniższym tekście.
czytaj więcej
Tymianek – właściwości, zastosowanie, uprawa
Tymianek, zwany również macierzanką tymiankiem, to ziele, które od zarania dziejów używane jest jako środek leczniczy. W starożytnej Grecji wykorzystywano go jako środek antyseptyczny, przyspieszający gojenie ran, a na Bliskim Wschodzie używano go do balsamowania ciał zmarłych i leczenia chorób płuc. Średniowieczni lekarze leczyli naparem i olejkiem z tymianku wiele przypadłości, a z czasem zaczęto wykorzystywać go również w kuchni. Jakie zastosowanie ma tymianek i w jaki sposób się go uprawia? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
czytaj więcej
Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Bazylia to roślina o niezwykle intensywnym zapachu i przyjemnie zielnym smaku, której historia sięga jeszcze czasów starożytnych. Niegdyś używano jej w charakterze ochrony przed czarną magią, a dziś znajdziemy ją głównie w kuchni, a także przemyśle kosmetycznym i medycynie. Czym w zasadzie jest bazylia i jakie ma właściwości? Na to oraz inne ciekawe pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.
czytaj więcej