Warto przeczytać

Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
Oregano to roślina, która od zarania wieków wykorzystywana do tworzenia leków, kosmetyków, perfum, chociaż większości kojarzy się ona z popularną przyprawą wykorzystywaną w kuchni śródziemnomorskiej. Obrastająca górzyste tereny bylina nazywana również dzikim majerankiem ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jej balsamiczny aromat doskonale sprawdza się w aromaterapii, jak i na talerzu. Jakie dokładnie właściwości ma oregano? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z malin?
Dżem z malin to słodko-kwaskowate wspomnienie lata. Świetnie smakuje na kanapce, a także jako dodatek do naleśników, pancake’ów czy do wypieków. Dżem idealnie komponuje się też ze słodkimi deserami. Jeżeli chcesz mieć go pod ręką nawet w zimowe miesiące, wykonaj go zgodnie z naszą recepturą, zapasteryzuj i schowaj w spiżarni.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z gruszek?
W Polsce rośnie wiele rodzajów gruszek, które różnią się między sobą smakiem i kolorem owoców. Faworytka, Isadora, Radana to letnie odmiany gruszek, nadające się doskonale na smaczne przetwory – nie tylko kompot, ale też dżem. Poznaj receptury, dzięki którym zrobisz niezwykle aromatyczny dżem gruszkowy na zimę.
czytaj więcej