Warto przeczytać

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?
Dżemy to słodkie przetwory, które z radością jedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Wykorzystywane są do deserów, naleśników, wypieków, a także w formie dodatku do mięs czy herbaty. Dżem borówkowy to jeden z najsmaczniejszych i najczęściej spożywanych dżemów. Przywodzi na myśl spacery po lesie i błogie lato. Jak przygotować dżem z borówki? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem ze śliwek?
Koniec lata i rychły początek jesieni to sezon na śliwki. Te niezwykle smaczne owoce jada się na świeżo, ale równie ochoczo zjadamy je pod postacią dżemów, konfitur i powideł. Doskonale pasują do pieczywa, ciast, pączków, naleśników i innych słodkich deserów. Przygotowanie dżemu ze śliwek jest niezwykle proste, jednakże dość czasochłonne. Jak zrobić dżem ze śliwek? Podpowiadamy!
czytaj więcej
Szok termiczny a właściwości szkła – szkło sodowe i borokrzemowe
Szkło, jak każdy materiał, ma określone właściwości fizyczne. Ich znajomość może pomóc nie tylko w eksperymentach naukowych, ale również w codziennym użytkowaniu kuchennym. Ze szkła robi się wiele naczyń, a także szklanki i kubki. Warto wiedzieć, jak używać ich tak, by nie pękły. Wyjaśnijmy sobie więc, czym jest szok termiczny szkła. Sprawdźmy też różnicę pomiędzy szkłem sodowym, a borokrzemowym. Dobrze wybrane szklanki to korzyść dla wszystkich domowników!
czytaj więcej