Z czym zjeść gnocchi 5 ciekawych pomysłów na obiad

Porady 25.04.2023

Z czym jeść gnocchi? Przepisy na pyszne sosy i dodatki

Zastanawiasz się, z czym jeść gnocchi? To, z czym połączyć gnocchi najlepiej wiedzą Włosi, w końcu to oni je wymyślili. Prawda jest taka, że we Włoszech zjada się gnocchi na wiele różnych sposobów, a metoda ich przygotowywania i składniki używane do ich stworzenia różnią się od regionu, a nawet ze względu na osobę samego kucharza. 

Gnocchi wyrabia się z różnych składników, np. mąki, jaj, sera ricotta i rzecz jasna ziemniaków. W zależności od regionu masę na kluski przygotowuje się nieco inaczej – w Toskanii królują serowe i lekkie jak chmurka gnudi. W okolicach Rzymu urzekną Cię gnocchi alla Romana, w których składzie znajdziesz sporą ilość semoliny, mleko, jaja i ser. Na Sardynii zjesz natomiast gnocchetti Sardi zrobioną z wody i semoliny z dodatkiem przypraw, np. szafranu. 

We włoskiej kuchni znajdziesz także gnocchi nadziewane, z dodatkiem szpinaku, a nawet barwione sokiem z buraka lub węglem aktywnym. Tak duża rozpiętość smaku i receptur czyni gnocchi niezwykle wdzięcznym daniem, które zjeść można w wielu konfiguracjach.

Najprostszą formą przyrządzania gnocchi z sosem jest dodanie do nich pesto (najczęściej Rosso lub Genovese), masła i sera.Sos do gnocchi można przyrządzić również z masła, sera i jaj, a nawet z oliwy i czosnku. Do takiego rodzaju sosów często dodaje się pokrojone suszone pomidory, świeży szpinak, orzechy, zioła, a także podsmażoną szynkę parmeńską i wino. Wino to jeden z kluczowych składników dodawanych do włoskich sosów. Dzięki niemu uzyskuje się odpowiedni smak i konsystencję sosu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gnocchi w sosie winno-maślanym z dodatkiem pistacji i szynki cotto, to koniecznie spróbujcie.

Włosi lubują się również w gnocchi w sosie pomidorowym, do którego używają świeżych ziół (bazylii i oregano). Taki sos przyrządza się ze świeżych pomidorów prosto z krzaka. Można także użyć do tego pomidorów pelati z puszki, ale większość włoskich babć zawsze ma w spiżarni schowane własnoręcznie przyrządzoną passatę pomidorową, która podobno jest zdecydowanie lepsza w smaku (trudno się z tym nie zgodzić). Do sosów na bazie pomidorów dodać można kawałki dobrze przyprawionego, jędrnego mięsa z kurczaka lub inny rodzaj mięsa, np. mielone. Gdy całość podleje się solidną porcją czerwonego wina, powstanie z tego coś na kształt sosu bolońskiego. 

Niezwykle częstym wyborem do gnocchi jest sos na bazie śmietany z dodatkiem długo dojrzewającego sera. Gnocchi w sosie śmietanowo-serowym powstaje z połączenia swojskiej słodkiej śmietany i różnego typu serów (najczęściej Grana Padano, Parmigiano Reggiano i Pecorino, ale zdarzają się również sosy wzbogacone serem ricotta, gorgonzola czy mascarpone). Włosi przygotowują też często gnocchi w sosie śmietanowym z borowikami lub wersję na szybko, czyli gnocchi z sosem pieczarkowym ze szpinakiem. Na specjalne okazje lub większy głód przyrządza się gnocchi w sosie serowym. Niezwykle aromatyczny, ciężki sos serowy przygotowuje się z bazy beszamelowej, do której dodaje się gorgonzolę, mozzarellę (najczęściej di Bufala) lub inny rodzaj tłustego sera.

Z czym podać gnocchi, aby dodać im smaku i charakteru? Kilka wskazówek

Szukasz podpowiedzi, z czym podawać najlepsze gnocchi? Tak się składa, że dobrze trafiłeś! Dzięki nam poznasz tajniki gotowania najlepszych szefów kuchni. Zacznijmy od najprostszej formy podania ziemniaczanych kluseczek, czyli gnocchi z pesto.

Najczęściej serwuje się je z zielonym pesto alla Genovese, ale można je przyrządzić z wielu zielonych ziół i warzyw. Poza bazylią do pesto wykorzystuje się pietruszkę, rukolę, a nawet czosnek niedźwiedzi. Najważniejsze w tym daniu są produkty, dlatego warto zadbać o ich jakość i przygotować pesto z oryginalnych składników. W zielonym pesto nie może zabraknąć czosnku, oliwy, soku z cytryny, orzechów (najlepiej piniowych), a także dobrego sera długo dojrzewającego. 

Do przyrządzenia pesto najlepiej używać moździerza. Pokrojony czosnek, oliwę, ser oraz orzechy i bazylię lub inne zioła należy rozdrobnić na gładką masę i pesto jest gotowe. Następnie można przejść do przygotowywania kluseczek z przeciśniętych przez praskę ziemniaków wymieszanych z jajkiem, solą, pieprzem i odrobiną mąki. Masę należy zrolować, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie uformować z nich gnocchi. Gotową kluskę zgnieć lekko widelcem, tak by utworzyły się w niej małe rowki, na których osadzi się sos. 

Bardzo ważny jest sam proces gotowania gnocchi, które muszą mieć sporo miejsca w garnku, by się nie posklejać. Kluski należy gotować w osolonej wodzie maksymalnie 4 minuty. Jak połączyć gnocchi z pesto? Można to zrobić w rondelku lub na głębokiej patelni. Gnocchi wrzuć na patelnię, dodaj pesto oraz dwie łyżki wody po ugotowaniu klusek i zamieszaj. Całość należy podsmażać przez kilka minut i gotowe!

Rzecz jasna do pesto można dodać też inne dodatki i przyprawy, a nie tylko bazylię. Niezwykłą odmianą pesto jest wersja Rosso, którą przyrządza się na bazie migdałów i suszonych pomidorów, wzbogaconych oliwą z oliwek i sporą dawką parmezanu. Jeśli zależy Ci na aromatycznym pesto, koniecznie użyj do jego przygotowania oliwy extra virgin. To właśnie w oliwie z pierwszego tłoczenia jest ukryte najwięcej smaku i aromatu, a te z kolei genialnie łączą się z sokiem z cytrusów, tworząc bajeczną emulsję. Spróbuj przetestować różne połączenia, by znaleźć takie, dzięki którym Twoje gnocchi będą smakować bajecznie.

Dużą popularnością cieszą się gnocchi w sosach serowych i śmietanowych, do których wykorzystuje się w zasadzie każdy rodzaj włoskiego sera. Bazą do takich sosów jest beszamel, czyli sos na bazie zasmażki z dodatkiem mleka, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Do gotowego beszamelu dodaje się drobno starty ser, a następnie całość podgrzewa się na małym ogniu, aż do roztopienia. Można do sosu dodać wędlinę, podsmażonego kurczaka czy inny rodzaj mięsa, lub świeże zioła, szpinak oraz suszone pomidory. Jeśli masz ochotę na sycące danie, polecamy Ci przygotowanie gnocchi z kurczakiem w sosie serowym z brokułem. Gwarantujemy, że talerz szybko się opróżni! 

Jakie warzywa do gnocchi? Sprawdź nasze propozycje

Jakie warzywa pasują do gnocchi? Pyszne, włoskie kluseczki można zjeść w najróżniejszych kombinacjach – z grillowaną cukinią, pieczonym bakłażanem czy dynią, z papryką i suszonymi pomidorami. Możliwości są nieograniczone, chociaż jest kilka niezawodnych klasyków, które w połączeniu z gnocchi zawsze smakują wybornie.

Jednym z klasycznych połączeń jest gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Świeże listki szpinaku idealnie uzupełniają się ze słonymi, dojrzewającymi we włoskim słońcu mięsistymi pomidorami. Jak przygotować takie gnocchi? Potrzebne Ci będą czosnek, cebula, świeże listki szpinaku, suszone pomidory, oliwa extra virgin i gnocchi. Czosnek, cebulę i pomidory należy pokroić, a następnie podsmażyć na patelni skropionej sowicie oliwą. Gdy składniki lekko się zarumienią, na patelnię wrzuca się gnocchi wraz z odrobiną wody z ich gotowania, miesza się i pyszne danie jest gotowe!

Wspaniałe gnocchi w sosie serowym na bazie gorgonzoli idealnie łączą się ze świeżymi szparagami, cukinią i bobem. Do przygotowania takich gnocchi potrzebna jest tylko patelnia i garnek. Warzywa pokrój i podsmaż, a następnie przygotuj sos na bazie beszamelu i sera gorgonzola. Pamiętaj o tym, że szparagi i bób należy delikatnie podgotować przed ich obsmażeniem. Do serowego sosu dodaje się warzywa i ugotowane gnocchi, a następnie obsypuje sowicie startym parmezanem. Gwarantujemy, że zakochasz się w tym smaku!

Dobre na każdą okazję – pomysły na to, z czym zjeść gnocchi

Z czym jeszcze można jeść gnocchi? Jędrne ziemniaczane kluski można jeść na tysiąc sposobów, a nawet na słodko. Spróbuj przyrządzić wersję toskańską, czyli serowe gnudi z dodatkiem świeżych owoców, śmietany i cynamonu – w smaku będą łudząco podobne do naszych rodzimych pierogów leniwych. Masz ochotę na nietypowe połączenia? Gnocchi smakuje wybornie ze wszystkim, co zawiera ser, oliwę lub masło. Baw się i próbuj, a kto wie, może sam stworzysz przepis na coś pysznego?

Czytaj także:

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować?

Pierogi leniwe z serem – przepis na pyszne danie

Rodzaje makaronów – 9 najpopularniejszych rodzajów, które warto znać

Domowa pizza na grubym i cienkim cieście — przepis na ciasto do pizzy domowej

Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników

Pyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym – nie pieczona, tylko smażona!

Focaccia. Sprawdzony przepis na włoskie danie