Focaccia. Sprawdzony przepis na w艂oskie danie

Porady 12.04.2023

Sprawdzony przepis na focacci臋 - informacje wst臋pne

Focaccia to danie, kt贸re zosta艂o stworzone jeszcze w czasach staro偶ytnych, najprawdopodobniej przez Etrusk贸w, chocia偶 dzi艣 kojarzona jest g艂贸wnie z rejonem Ligurii. Sama nazwa pochodzi z j臋zyka 艂aci艅skiego, dok艂adniej od s艂owa foacacia, kt贸re w t艂umaczeniu oznacza miejsce do pieczenia. Oryginalna w艂oska focaccia przed wiekami przyrz膮dzana by艂a w paleniskach lub glinianych piecach, chocia偶 dzi艣 bez problemu przygotowuje si臋 j膮 w elektrycznych piekarnikach.

Nie ma jednego przyj臋tego przepisu na focacci臋, tak samo jest zreszt膮 z ciastem na pizz臋. W ka偶dym regionie W艂och focaccia smakuje inaczej, a przepis przepisowi nier贸wny. Mamy wi臋c focacci臋 w wersji twardej, przypominaj膮cej biszkopt, a tak偶e focacci臋 puszyst膮 i oleist膮 - obie zjesz w rejonie Ligurii, a dok艂adnej w Genui. Poza Liguri膮 focaccia przybiera jeszcze ciekawsze formy, a pieczywo r贸偶ni si臋 od siebie receptur膮, smakiem, faktur膮 i sposobem przygotowania. W p贸艂nocno-zachodnich W艂oszech jada si臋 focacci臋 dolce obsypan膮 cukrem pudrem, a w Wenecji serwuje si臋 s艂odk膮 focacci臋, przypominaj膮c膮 wygl膮dem babk臋 panettone na 艢wi臋ta Wielkanocne.

Focacci臋 jada si臋 nie tylko we W艂oszech. Mo偶na j膮 spotka膰 pod r贸偶nymi nazwami w innych cz臋艣ciach 艣wiata. W Hiszpanii puszysta focaccia nosi nazw臋 hogaza, a we Francji fougasse, w Argentynie natomiast nazywa si臋 fugazza. W艂asn膮 wersj臋 tego pieczywa maj膮 tak偶e Tyrolczycy, kt贸rzy w czasie Wielkanocy sk艂adaj膮 swoim rodzicom chrzestnym dary w postaci osterfochaz.

Niezale偶nie od przybranej nazwy, oryginalna focaccia powinna sk艂ada膰 si臋 z najlepszej jako艣ci m膮ki 00, wody, soli, dro偶d偶y i dobrej oliwy. Ciasto nale偶y delikatnie wyrobi膰 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia, a nast臋pnie upiec. Brzmi jak bu艂ka z mas艂em, ale czy na pewno? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci przepis na bajecznie pyszn膮 focacci臋!

Jak zrobi膰 pyszn膮 focacci臋 w domu? Podpowiadamy!

Zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 w艂oskie pieczywo o nazwie focaccia? Wbrew pozorom nie jest to takie proste, ale rado艣膰 z p贸藕niejszej konsumpcji rekompensuje wszystkie trudy i po艣wi臋cony czas. Najwa偶niejsz膮 zasad膮 podczas wypiekania focacci jest cierpliwo艣膰 - ciasto musi spokojnie wyrosn膮膰 i sfermentowa膰 dzi臋ki solidnej dawce dro偶d偶y.

By focaccia wysz艂a Ci tak samo, jak w ksi膮偶kach zawieraj膮cych oryginalny w艂oski przepis, potrzebne Ci b臋d膮 woda, m膮ka, s贸l, dro偶d偶e, dobra oliwa i przyprawy, a tak偶e du偶a miska do wymieszania sk艂adnik贸w, miarka kuchenna do ich odmierzania oraz dobrej jako艣ci blacha do pieczenia. Maj膮c wszystkie te sk艂adniki i akcesoria, z 艂atwo艣ci膮 odtworzysz przepis na puszyst膮 focacci臋, kt贸ra skradnie serca wszystkich domownik贸w.

Wyb贸r dro偶d偶y – 艣wie偶e czy suszone?

Pyszna focaccia wymaga odpowiedniego rodzaju dro偶d偶y. Mo偶esz wybra膰 艣wie偶e dro偶d偶e lub suszone dro偶d偶e – ka偶da z tych opcji ma swoje zalety. 艢wie偶e dro偶d偶e nadaj膮 ciastu bardziej wyrazisty, tradycyjny smak i zapewniaj膮 lepsz膮 struktur臋. S膮 preferowane przez w艂oskich piekarzy, kt贸rzy ceni膮 sobie autentyczno艣膰. Pami臋taj jednak, 偶e maj膮 kr贸tsz膮 dat臋 przydatno艣ci i wymagaj膮 aktywacji w ciep艂ej wodzie z odrobin膮 cukru przed dodaniem do m膮ki.

Suszone dro偶d偶e s膮 z kolei praktyczniejsze w u偶yciu – maj膮 d艂u偶szy termin przydatno艣ci i mo偶na je przechowywa膰 w spi偶arni. W przypadku suszonych dro偶d偶y, u偶ywaj o po艂ow臋 mniejszej ilo艣ci ni偶 艣wie偶ych (np. zamiast 20g 艣wie偶ych dro偶d偶y wystarczy 10g suszonych). Niezale偶nie od wyboru, pami臋taj, 偶e to w艂a艣nie dro偶d偶e s膮 odpowiedzialne za wyro艣ni臋te ciasto, kt贸re nadaje focacci jej charakterystyczn膮, puszyst膮 struktur臋.

Tajniki wyrabiania idealnego ciasta na focacci臋

Ciasto dro偶d偶owe na focacci臋 wymaga odpowiedniego wyrobienia, aby uzyska膰 elastyczn膮 konsystencj臋 pe艂n膮 p臋cherzyk贸w powietrza. Rozpocznij od wymieszania suchych sk艂adnik贸w w misce, a nast臋pnie stopniowo dodawaj ciep艂膮 wod臋, ca艂y czas mieszaj膮c. Gdy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, czas na dodanie 艂y偶k膮 oliwy – najlepiej u偶yj wysokiej jako艣ci oliwy z oliwek extra virgin, kt贸ra nada wyrazisty smak.

Dobrze wyrobione ciasto powinno by膰 mi臋kkie, elastyczne i odchodzi膰 od 艣cianek miski. W tradycyjnej metodzie wyrabiania ciasta u偶ywa si臋 r膮k, co pozwala wyczu膰 odpowiedni膮 konsystencj臋. Wyrabiaj ciasto przez oko艂o 10 minut, a偶 stanie si臋 g艂adkie. Nast臋pnie prze艂贸偶 je do miski wysmarowanej oliw膮, przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce na co najmniej godzin臋, aby podwoi艂o swoj膮 obj臋to艣膰. Wyro艣ni臋te ciasto b臋dzie lekkie i pe艂ne p臋cherzyk贸w powietrza, co jest kluczowe dla uzyskania autentycznej struktury focacci.

Krok po kroku - jak przygotowa膰 pyszn膮 focacci臋 w domu

Najlepsza focaccia to taka zrobiona w艂asnor臋cznie, bez u偶ycia mikser贸w i innych sprz臋t贸w AGD. Je艣li w wyrabianie ciasta w艂o偶ysz serce, to Twoja szybka focaccia wspaniale wyro艣nie, a jej smak b臋dzie wyj膮tkowy (a wiemy to od jednego znajomego W艂ocha). Poznaj nasz podstawowy przepis i zr贸b z nami focacci臋 krok po kroku!

Sk艂adniki:

  • 500 g m膮ki,
  • 260 ml wody,
  • 20 g dro偶d偶y,
  • s贸l,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Do miski wlej wod臋 i rozpu艣膰 w niej dro偶d偶e. To bardzo wa偶ne, 偶eby woda by艂a letnia. Nast臋pnie dodaj m膮k臋, oliw臋 oraz s贸l. Umyj r臋ce i dok艂adnie wyrabiaj ciasto, a偶 do momentu, w kt贸rym zwi臋kszy si臋 dwukrotnie jego obj臋to艣膰. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C. Wr贸膰 do wyrabiania ciasta i zacznij rozci膮ga膰 je na blaszce, delikatnie wbijaj膮c w nie palce, by powsta艂o troch臋 b膮belk贸w. Ciasto b臋dzie gotowe, gdy przestanie przykleja膰 si臋 do r膮k. Tak przygotowane ciasto nale偶y przykry膰 i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia. Po up艂ywie ok. godziny, gdy ciasto b臋dzie ju偶 wyro艣ni臋te, nale偶y posmarowa膰 wierzch oliw膮 i dopiero wtedy mo偶na w艂o偶y膰 je do piekarnika. Focacci臋 pieczemy przez ok. 10-12 minut, kontroluj膮c proces pieczenia. Po wypieczeniu delikatnie uchyl drzwi piekarnika i daj chlebowi wystygn膮膰. Je艣li wyci膮gniesz focacci臋 zbyt wcze艣nie, mo偶e opa艣膰 i w smaku przypomina膰 bardziej zakalec ni偶 pyszny, dro偶d偶owy chleb.

Focaccia w wersji pe艂noziarnistej – zdrowa alternatywa

Tradycyjna pyszna focaccia przygotowywana jest z bia艂ej m膮ki, jednak osoby dbaj膮ce o zdrowsze wybory 偶ywieniowe mog膮 zdecydowa膰 si臋 na focacci臋 w wersji pe艂noziarnistej. Ciasto w贸wczas b臋dzie nieco ci臋偶sze, ale zyska na warto艣ciach od偶ywczych i zawarto艣ci b艂onnika. Aby przygotowa膰 tak膮 wersj臋, wystarczy zast膮pi膰 po艂ow臋 bia艂ej m膮ki m膮k膮 pe艂noziarnist膮.

Pami臋taj, 偶e ciasto z m膮k膮 pe艂noziarnist膮 b臋dzie potrzebowa艂o nieco wi臋cej wody – dodaj oko艂o 20-30 ml wi臋cej ni偶 w tradycyjnym przepisie. Wyro艣ni臋te ciasto z m膮k膮 pe艂noziarnist膮 mo偶e potrzebowa膰 d艂u偶szego czasu fermentacji, dlatego warto uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰 i da膰 mu wi臋cej czasu na wyro艣ni臋cie. Wyrobione ciasto z dodatkiem pe艂nego ziarna ma bogatszy, bardziej orzechowy smak, kt贸ry pi臋knie komponuje si臋 z mocniejszymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory czy intensywne zio艂a.

Ulubione dodatki do focacci – inspiracje

Cho膰 klasyczna focaccia z sol膮 morsk膮 i oliw膮 jest pyszna sama w sobie, dodanie kilku sk艂adnik贸w mo偶e znacz膮co wzbogaci膰 jej smak. Niew膮tpliwym hitem s膮 pomidorki koktajlowe – wystarczy lekko wcisn膮膰 je w ciasto przed pieczeniem. Pod wp艂ywem temperatury puszczaj膮 sok, kt贸ry wspaniale nasi膮ka w ciasto. Alternatywnie mo偶na u偶y膰 suszonych pomidor贸w, kt贸re nadaj膮 intensywniejszy, bardziej wyrazisty smak.

Do klasycznych dodatk贸w zaliczaj膮 si臋 r贸wnie偶:

  • 艢wie偶e zio艂a (rozmaryn, tymianek, oregano)
  • Czosnek (najlepiej 艣wie偶y, pokrojony w cienkie plasterki)
  • Oliwki (czarne lub zielone, bez pestek)
  • Cebula (pokrojona w cienkie kr膮偶ki i podsma偶ona)
  • Parmezan lub inny twardy ser (starty i posypany na wierzchu przed pieczeniem)

Nie b贸j si臋 eksperymentowa膰! 艁atwo dost臋pne sk艂adniki, takie jak kapary, anchois czy nawet 艣wie偶e figi z miodem (dla wersji s艂odkiej) mog膮 zamieni膰 tradycyjn膮 focacci臋 w prawdziw膮 uczt臋 kulinarn膮. Niezale偶nie od wybranych dodatk贸w, pami臋taj, aby zawsze skropi膰 wierzch focacci hojn膮 艂y偶k膮 oliwy tu偶 przed wstawieniem do piekarnika.

Z czym zrobi膰 focacci臋? Daj si臋 ponie艣膰 wyobra藕ni!

Klasyczna focaccia serwowana jest z oliw膮, ale nic nie stoi na przeszkodzie, 偶eby delikatnie ten przepis zmodyfikowa膰. Co mo偶na doda膰 do w艂oskiego chleba? Dos艂ownie ka偶dy w艂oski sk艂adnik! Niezwykle cz臋sto foccccia serwowana jest z rozmarynem, co dodaje jej jeszcze wi臋cej aromatu. Rozmaryn mo偶na zast膮pi膰 te偶 innymi zio艂ami, np. tymiankiem lub oregano. Nie polecamy wk艂adania do piekarnika zi贸艂 z wi臋kszymi li艣膰mi - bazylia i kolendra szybko zwi臋dn膮 i sczerniej膮, pozostawiaj膮c nieprzyjemn膮 gorycz w ustach.

Focaccia z czosnkiem i z oliwkami z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu wszystkim fanom klasycznych po艂膮cze艅 smakowych. Chcesz przygotowa膰 wersj臋 niestandardow膮? Focaccia z pomidorami, szpinakiem i odrobin膮 mozzarelli na pewno Ci zasmakuje!

Jak podawa膰 i przechowywa膰 focacci臋?

Focaccia to wyj膮tkowy rodzaj pieczywa, kt贸ry najlepiej smakuje 艣wie偶o upieczony, jeszcze ciep艂y. Mo偶esz podawa膰 j膮 jako samodzieln膮 przek膮sk臋 skropion膮 dodatkow膮 oliw膮, jako przystawk臋 przed g艂贸wnym daniem lub jako element wi臋kszego posi艂ku, np. obok deski antipasti z serami i w臋dlinami. Wiele os贸b docenia focacci臋 jako baz臋 do kanapek – przekrojona w poprzek stanowi idealn膮 podstaw臋 dla w艂oskich w臋dlin, ser贸w i warzyw.

Je艣li zostanie ci focaccia na nast臋pny dzie艅, najlepiej przechowywa膰 j膮 w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto j膮 delikatnie odgrza膰 w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze oko艂o 180°C – odzyska wtedy cz臋艣膰 swojej pierwotnej chrupko艣ci. Alternatywnie mo偶esz pokroi膰 j膮 w kostk臋, skropi膰 oliw膮 i podpiec, tworz膮c domowe grzanki doskona艂e do sa艂atek i zup.

Pami臋taj, 偶e focaccia to nie tylko przystawka czy dodatek – to prawdziwy symbol w艂oskiej kuchni opartej na prostych, 艂atwo dost臋pnych sk艂adnikach, kt贸re w umiej臋tnych r臋kach zamieniaj膮 si臋 w kulinarne arcydzie艂o.

Ju偶 dzi艣 spr贸buj swoich kulinarnych umiej臋tno艣ci i zr贸b oryginaln膮 w艂osk膮 focacci臋! W艂o偶ony trud zrekompensuje Ci pyszna przek膮ska, przywodz膮ca na my艣l pi臋kne i s艂oneczne liguryjskie pla偶e.

Czytaj tak偶e:

Domowa pizza na grubym i cienkim cie艣cie przepis na ciasto do pizzy domowej

Jesienne dodatki - pizza z sezonowych sk艂adnik贸w

Pyszna pizza z patelni na cie艣cie dro偶d偶owym - nie pieczona, tylko sma偶ona!

Pizzerinki z ciasta francuskiego - przepis na szybkie i smaczne danie

Akcesoria do pizzy - idealne dla mi艂o艣nika w艂oskiej kuchni!

Pyszne w艂oskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotowa膰?