Pizzerinki z ciasta francuskiego – przepis na szybkie i smaczne danie

Pizzerinki z ciasta francuskiego
Pizzerinka z ciasta francuskiego to dość niepozorna przekąska, która – jeśli zostanie dobrze przygotowana – prezentuje pełnię smaków i aromatów. Jest prosta, a jednak wiele rzeczy może w tym daniu pójść nie tak. Jak dobrze zrobić pizzerinki? Ciasto francuskie musi być idealnie upieczone i chrupkie, jednak nie przeciągnięte, gdyż wtedy cała przekąska może się rozpaść. Mini pizzerinki z ciasta francuskiego muszą mieć także wyważoną liczbę składników, by nie przeciążyły ciasta. W przeciwnym wypadku wszystko rozleci się na kawałki. Jednak z odpowiednim ciastem i liczbą dodatków z pewnością uda ci się zrobić pyszną przekąskę dla swoich gości.
Pizzerinki na cieście francuskim warto podawać z oliwą z oliwek, tak samo jak oryginalną pizzę. Możesz przygotować do nich także sosy na bazie jogurtu czy majonezu. Te jednak będą dużo bardziej kaloryczne. A skoro o kaloriach mowa, jak bardzo kaloryczne są pizzerinki z ciasta francuskiego? Kcal zależą oczywiście od liczby składników oraz ich jakości. Samo ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne. Zawiera 558 kcal w 100 gramach. Pizzerinka jest jednak niewielką przekąską, która nie powinna mieć więcej niż 100 kcal. Możesz sobie na nią pozwolić nawet na diecie.
Przeczytaj także:
- Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego
- Jak zrobić ciasto francuskie w domu
- Domowe sposoby na tłuszcz w kuchni
- Przekąski finger food
Jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego?
Jak się robi pizzerinki z ciasta francuskiego? Bardzo prosto – potrzebujesz do tego tylko kilku składników, w tym oczywiście odpowiedniego ciasta. Możesz zdecydować się na zrobienie go bądź kupienie gotowego w sklepie. To dużo łatwiejsza opcja, która pozwoli zaoszczędzić ci dużo czasu. Przygotuj także swoje ulubione dodatki – mozzarellę, pieczarki, szynkę, suszone pomidory czy oliwki.
Pizzerinki zrobisz w niecałe piętnaście minut, jednak zawsze podawaj je ciepłe – tak smakują najlepiej. Dlatego wstaw je do piekarnika dopiero wtedy, gdy goście już się pojawią. Jeśli chcesz trochę urozmaicić swoje danie, podaj je dokładnie tak, jak dużą pizzę. Przyda ci się do tego talerz do pizzy 32 cm Tadar, podstawki do pizzy i oczywiście nożyk do pizzy. Dzięki tym dodatkom pizzerinki będą prezentować się pięknie.
Przeczytaj także:
Ile piec pizzerinki z ciasta francuskiego?
Ile piec ślimaki z ciasta francuskiego? To zależy od tego, jak duże pizzerinki chcesz zrobić. Najczęściej jednak piecze się je maksymalnie 12 minut. W tym czasie ciasto zdąży się przypiec, stać się bardziej „puchate”, jednak nie przypala się i nie kruszy. To, ile piec pizzerinki, zależy także od dodatków. Jeśli jest ich dużo, musisz wydłużyć czas pieczenia się ciasta, gdyż pod dodatkami może być jeszcze surowe. Najlepiej obserwować pizzerinki i wyciągnąć je wtedy, gdy ser całkowicie się rozpuści i lekko przyrumieni. Wiesz już, ile piec ślimaczki z ciasta francuskiego. Teraz warto dowiedzieć się, w jaki sposób je przygotować.
Pizzerinki ślimaczki z ciasta francuskiego
Zawijane pizzerinki z ciasta francuskiego robi się podobnie do zwykłych pizzerinek. Wymagają one jednak rolowania ciasta oraz krojenia go, by uzyskać idealne zawijaski. Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego robi się w bardzo prosty sposób. Jednak jeśli będziesz gościć w swoim domu osoby, które mają różne preferencje kulinarne i smakowe, zdecyduj się na zwykłe pizzerinki zamiast na zakręcone mini pizze z ciasta francuskiego. W tym drugim przypadku bowiem trudno jest wyznaczyć granicę pomiędzy składnikami – zwykle robi się w ten sposób pizzerinki z jednym lub dwoma dodatkami. Małe pizzerinki możesz z kolei przyozdobić czymkolwiek chcesz.
Pizzerinki z ciasta francuskiego – przepis
Przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego jest banalnie prosty. Wymaga od ciebie jedynie przygotowania niezbędnych dodatków, które chcesz położyć na pizzy, a także składnika głównego – ciasta francuskiego. Jak zrobić najprostsze pizzerinki? Rozłóż gotowe ciasto francuskie i wykrój z niego, za pomocą szklanki, okręgi o średnicy około 7-8 centymetrów. Połóż je osobno na papierze do pieczenia, który ułożysz na blasze. Może przydać ci się do tego forma do pieczenia pizzy.
Na każdej pizzerince rozsmaruj delikatnie sos pomidorowy. Zrobisz go z koncentratu pomidorowego z dodatkiem przypraw – bazylii i oregano – oraz szczypty cukru. Następnie nałóż przesmażone z cebulką pieczarki, pokrojone oliwki, kawałki szynki i odrobinę startej mozzarelli. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wstaw pizzerinki i piecz je przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawaj je z oliwą z oliwek. Będą pyszne!
Pizzerinki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Jeśli chcesz zrobić pizzerinki z pieczarkami z ciasta francuskiego, musisz dobrze przygotować najważniejszy składnik tej przekąski. Pieczarki! Grzyby mają niestety to do siebie, że bardzo szybko puszczają sok na patelni. Dlatego jeśli od razu nałożysz je na ciasto francuskie, ono najprawdopodobniej namoknie i w środku będzie trochę zakalcowate.
Robiąc pizzerinki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem, postaw na ślimaczki zamiast na tradycyjne, proste pizzerinki. Rozłóż całe ciasto francuskie i nie wycinaj z niego okręgów. Rozdrobnij pieczarki w sposób, jaki najbardziej ci odpowiada. Mogą być starte na tarce lub pokrojone. Usmaż je na oleju rzepakowym razem z cebulą. Nie sól ich pod żadnym pozorem – na to przyjdzie czas dopiero pod koniec smażenia. Pieczarki powinny być przyrumienione, a nie rozpadające się. Ciasto francuskie posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na nim pieczarki oraz starty ser. Zwiń ciasto w rulon, a następnie odkrój dwucentymetrowe kawałki. Ułóż je na blaszce i piecz dokładnie tak samo, jak pizzerinki z poprzedniego przepisu.
Pizzerinki z ciasta francuskiego z mozzarellą
Nie ma nic lepszego niż ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Możesz dodać do nich ulubione składniki, jednak naprawdę sama mozzarella wystarczy. Doskonale smakują także z oliwkami i kaparami. Przygotuj je tak samo, jak pizzerinki opisane powyżej.
Pizzerinki z ciasta francuskiego z szynką
Pizzerinki z ciasta francuskiego z salami czy innym mięsem to hit każdej imprezy. Możesz zrobić je w bardzo prosty sposób, dodając kawałki swojego ulubionego mięsa. Idealnym przykładem są pizzerinki z ciasta francuskiego z kurczakiem. Najlepiej zrobić je w postaci ślimaczków, gdyż w ten sposób masz pewność, że kurczak będzie wyraźnie wyczuwalny w każdym kawałku ciasta. Tak samo przyrządź pizzerinki z ciasta francuskiego z boczkiem.
Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę imprezową, pizzerinki mogą cię uratować. Są proste do zrobienia i przepyszne. Z pewnością zachwycą twoich gości.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej