Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Nasz przepis!
Domowe ciasto francuskie
Ciasto francuskie w sklepie dostępne jest zwykle w zasadzie od ręki. Znajdziesz je w lodówkach zawinięte w rulon i gotowe do uformowania. Jeśli jednak marzy ci się idealna struktura ciasta francuskiego, zrób je samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego wielu składników, choć proces nie jest szybki. Domowe ciastka francuskie na pewno wiele zyskają na tej odrobinie wysiłku, tak jak twoja chęć stworzenia apetycznej przekąski dla dzieci z owocowych konfitur lub twarożku. Znasz przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego? Najwyższa pora zainspirować swoją kreatywność do stworzenia czegoś wyjątkowo smakowitego i… prostego. Może to nie to samo, co świąteczne ciasto marchewkowe, ale jeśli się postarasz, możesz o wiele bardziej zaskoczyć gości, niż serwując nawet najbardziej wyszukany placek drożdżowy do kawy.
Składniki na ciasto francuskie
Wizja tarty, ciastek, pasztecików i innych pyszności zrobionych z domowego ciasta francuskiego jest bardzo kusząca. Nie czekajmy więc dłużej i bieżmy się do pracy. Przydadzą się oczywiście rozmaite akcesoria do pieczenia, gdyż jak każde ciasto, to również trzeba najpierw wyrobić. Nie wiesz, z czego jest ciasto francuskie? To naprawdę ogólnodostępne składniki, które prawdopodobnie masz już w swoim domu. Po co kupować gotowe ciasto francuskie, zawierające w sobie wiele niechcianych dodatków i odbiegające wyglądem od tego prawdziwego, domowego, gdy można uzyskać je, łącząc:- Masło (chłodne, 250 g)
- Mąkę pszenną (250 g)
- Wodę (w temperaturze pokojowej, ok. 150 ml)
- Sól (1 łyżeczka)
Jak zrobić ciasto francuskie w domu?
Potrzebny będzie wałek kuchenny… Nie masz? To nic! Właściwie są inne sposoby, które dadzą ci równie dobry efekt podczas robienia ciasta francuskiego. Nie wierzysz? Koniecznie sprawdź nasz poradnik o tym, jak rozwałkować ciasto bez wałka. Przepis na domowe ciasto francuskie jest prosty, ale wymaga nieco cierpliwości – podobnie jak przepis na cienkie naleśniki, które możesz zrobić już w najbliższy weekend. Masz wszystko? No to do dzieła! Pora poznać przepis na kolejny codzienny sukces kulinarny. Żeby zrobić ciasto francuskie, musisz kolejno:- Zacznij od dokładnego przesiania mąki do dużej miski, a następnie dodaj do niej łyżeczkę soli i wymieszaj
- Z zimnej kostki masła przygotuj kilka dużych kostek i dużo małych
- Małe kawałki masła wrzuć do miski z mąką i solą, a następnie rozetrzyj składniki w dłoniach, aż się połączą (uzyskasz grudki)
- Teraz dodaj duże kostki masła i ponownie wymieszaj (dzięki temu przygotowane w domu ciasto francuskie będzie idealnie kruche)
- Następnie zacznij stopniowo dodawać wodę, jednocześnie mieszając. Rób tak do chwili, gdy wszystko w misce połączy się w jednolite ciasto
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Wyjęte z chłodu ciasto rozwałkuj w jedną stronę na stolnicy podsypanej mąką trzema pociągnięciami wałka. Uzyskany prostokąt złóż na pół, owiń folią i wstaw do lodówki na 3 godziny
- Ponownie wyjmij ciasto, znowu je rozwałkuj i ponownie złóż, tym razem na 3 części
- Raz jeszcze włóż ciasto do lodówki na 3 godziny
- Po wyjęciu przed pieczeniem rozwałkuj na cienki placek i dowolnie formuj – cokolwiek masz zamiar zrobić z ciasta francuskiego, piecz je w 200℃
Ciasto francuskie – z czym?
To, do czego wykorzystasz ciasto francuskie, to już naprawdę obojętne. Jak wspomnieliśmy na wstępie, najtrudniejsze w całym procesie jest zrobienie go, a to jak widzisz wcale nie jest takie skomplikowane, choć czasochłonne. Szukając więc przepisu, z czym można zrobić ciasto francuskie, nie ograniczaj się jedynie do najprostszych deserów. Posiadane w kuchni blachy i formy do pieczenia pomogą ci w przygotowaniu takich pyszności, jak:- Ciasto francuskie z owocami (np. pyszna tarta z bananami, malinami i borówkami)
- Ciasto francuskie z warzywami (pyszne paszteciki z aromatycznym farszem wegetariańskim i serem tofu)
- Ciasto francuskie z grzybami (np. w formie grzanki lub mini pizzy z dodatkiem mozzarelli, cebuli oraz odrobiny bekonu)
- Ciasto francuskie z serem i brzoskwiniami
- Rolada makowa z pistacjami w cieście francuskim
- Parówki w cieście francuskim
- Różyczki brokułu zapiekane w cieście francuskim
- Koszyczki lub sakiewki z ciasta francuskiego z dowolnym farszem
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej