Finger food – przepisy na szybkie przekąski

Finger food to przekąski jednoporcjowe, które je się palcami. Stały się niezwykle modne i zastąpiły dotychczasowe zakąski oraz przystawki. Przekąski w formie finger food to jednak coś więcej niż zakąska – wygląda bardziej jak miniaturowe danie, a i w smaku jest bardziej złożone. Fingerfood to doskonałe rozwiązanie na wszelkie przyjęcia, bankiety, a nawet na wesela. Jak przygotować finger foods i czym w zasadzie jest ten rodzaj przekąski? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Finger food – przepisy na imprezę i nie tylko
Planujesz przyjęcie i kompletnie nie wiesz, jakie jedzenie przygotować? Spróbuj przygotować przekąski, wykorzystując obecne trendy gastronomiczne, czyli imprezowy finger food. Finger food na imprezę to inaczej szybkie przekąski, ale nie takie zwykłe, jak np. popołudniowy jogurt, czy paczka orzeszków lub chipsów. Fakt, finger food je się palcami, nie używa się do tego sztućców (co najwyżej patyczków, pałeczek czy bambusowych wykałaczek), a ich wielkość nie przekracza 2 kęsów. Są więc małe i… bardzo apetyczne. Łatwo je zrobić, choć mogą składać się z najbardziej wyszukanych składników. Takie szybkie przekąski podaje się ponadto:
- na ciepło lub na zimno;
- na słono lub na słodko;
- na półmiskach, tacach lub dużych talerzach;
- w wersji mięsnej lub wegetariańskiej (warzywnej, owocowej, bezglutenowej itp.);
- w wersji imprezowej, eleganckiej, a nawet grillowej (zależnie od specjalnej okazji!).
Finger food – przepisy
Przepisy na finger foody to w zasadzie studnia bez dna. W zależności od zapotrzebowania i umiejętności można przygotować bardzo ciekawe i skomplikowane małe dzieła sztuki, jak i proste i szybkie przekąski na jednego kęsa. Szukasz pomysłów na finger foody? Zacznijmy może od samego ich podania. Serwować je można na talerzach albo w malutkich miseczkach, a nawet w kubeczkach. Ze względu na swój rozmiar, nie używa się do nich sztućców. Jeśli połączysz składniki wykałaczką, wówczas jeden kęs może mieć jednocześnie kilka uzupełniających się smaków. Takie szybkie przystawki można zrobić z najprostszych składników. Szybko i łatwo. Wystarczy dobry pomysł – o apetyczny wygląd kolorowych koreczków i roladek (np. z plasterków cukinii) nie musisz się martwić. Robiąc je, kieruj się natomiast tymi kilkoma wskazówkami. To uniwersalny przepis na sukces i szybkie imprezowe przekąski:
- spróbuj połączenia składników w różnych kolorach;
- wyraziste sery, pomidorki koktajlowe, ogórki kiszone i kabanosy mogą być twoimi najlepszymi przyjaciółmi;
- nie przesadzaj z ilością składników (jeden chaps to koreczek lub roladka z cukinii składające się najwyżej z 4 produktów);
- pomyśl nad zróżnicowaniem soczystości składników lub zaplanuj jak podać dip do takich przystawek;
- wszystko układaj tak, żeby podczas podnoszenia i wkładania do ust nic nie spadło;
- zaopatrz się w sporą ilość akcesoriów i przyborów kuchennych, by móc tworzyć dowolnie wybrane kompozycje, bez obawy, że zabraknie Ci łopatki czy łyżki kuchennej.
Finger Food – wytrawne i smaczne
Wytrawne finger foody to nie lada sztuka. Czasem wystarczy herbatnik posmarowany serkiem topionym i ozdobiony paskiem papryki słodkiej oraz plasterkiem ogórka kiszonego. Innym razem sprawdzą się roladki boczkowe z mini mozzarellą, porem i kawałkiem gruszki. Wszystko to pięknie prezentuje się na imprezowych półmiskach i pozwala zaoszczędzić wiele czasu. Szybkie przystawki i przekąski nie potrzebują przepisów, ale z pewnością przydadzą Ci się zestaw przyborów kuchennych, zawierający deski do krojenia, przyprawniki, szpatułki, a także dobry zestaw noży kuchennych. Jeśli wyjątkowo się spieszysz, bo goście będą lada chwila, spróbuj wykorzystać do krojenia krajalnice do warzyw i owoców – gwarantujemy, że nigdy tak szybko i tak równo nie pokroiłeś marchewki czy ogórka.
Jeśli szukasz inspiracji, polecamy Ci przygotować:
- mini pizzerinki z ciasta francuskiego,
- paszteciki z ciasta francuskiego z twarożkiem w środku,
- małe kanapki z pieczywa bagietkowego,
- chipsy tortilli z przyprawami i dipem serowym,
- mini hot-dogi,
- zapiekane pieczarki z farszem wedle uznania,
- paluszki serowe panierowane w bułce i przyprawach,
- rollsy z placków tortilli z dowolnym farszem (oczywiście pokrojone na apetyczne krążki).
Finger food – desery w małych porcjach
Słodkie finger foody? Czemu nie! Przekąski jednoporcjowe można przygotować również na słodko. Wyjątkowo często serwuje się je na weselach i innych większych przyjęciach. Deser finger food to gratka na fanów słodyczy – można spróbować różnych wypieków i deserów na jednego gryza, bez wyrzutów sumienia, że zjadło się za dużo. Żeby szybko przygotować słodkie finger foody nie potrzeba skomplikowanych przepisów – wystarczą świeże owoce, zwykła obieraczka do warzyw, czekolada i ładne pojemniczki. Obrane i pokrojone owoce wsadź do pojemniczka i posyp startą czekoladą (możesz również zmiażdżyć ją w młynku albo moździerzu). Szukasz innych inspiracji? Wypróbuj nasze inspiracje na desery finger food:
- kawałki owoców do maczania w czekoladowym fondue,
- muffiny z wykorzystaniem makaronu lasagne,
- mini serniczki czekoladowe,
- mini tiramisu,
- truskawki z mascarpone i kruszonką.
Wegańskie finger food
Jeśli przygotowujesz przyjęcie dla osób niejedzących mięsa, spróbuj zaserwować im wegańskie finger food. Możesz użyć do tego świeżych warzyw, owoców i produktów pszennych. Wystarczy zrezygnować z nabiału albo zastąpić go wegańską alternatywą np. serkiem ricotta zrobionym z migdałów. Wege finger food to także doskonały pomysł na zdrową przekąskę pozbawioną tłuszczu. Spróbuj przygotować dla gości tatara z papryki i cukinii albo faszerowane pieczarki. Zapewniamy – taką przekąską też idzie się najeść!
Finger food w pojemniczkach
Finger food można przygotować na talerzach, w miseczkach, ale również w pojemniczkach. W asortymencie Tadar.pl znajdziesz eleganckie pojemniki do fingerfoodów o różnych rozmiarach i kształtach. Marzysz o łososiu podanym na ryżu jaśminowym w mini wersji? Spróbuj przygotować go w formie finger food w pojemniczkach. Każdy przepis da się zrobić w mini wersji, wystarczy przeliczyć go na mniejszą objętość naczynia.
Czytaj także:
13 szybkich przekąsek na Sylwestra do zrobienia w mniej niż 30 minut!
Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego, które przygotuje każdy!
Przystawki wielkanocne – 10 inspiracji
Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski
Kanapki na Sylwestra? Czemu nie – 12 nieoczywistych propozycji!
5 pomysłów na zorganizowanie imprezy urodzinowej
Jak udekorować stół na przyjęcie? 7 gadżetów
Tortilla na Sylwestra! 13 pomysłów na pyszne sylwestrowe tortille
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej