Warto przeczytać

Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Przyprawy to niezastąpione dodatki do wielu dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Trudno wyobrazić sobie sos do pizzy bez bazylii czy też lemoniadę bez mięty. Oczywiście przyprawy możesz dostać w każdym sklepie. Są więc na wyciągnięcie ręki. Jednak jeszcze bliżej znajdują się wtedy, gdy masz je we własnej kuchni. Najlepiej pod postacią świeżych ziół. Wtedy smakują najlepiej. Jak przygotować się do hodowania świeżych ziół w swojej kuchni? Czego do tego potrzebujesz?
czytaj więcej
Dynia marynowana – przepisy i jak ją wykorzystać
Kiedy myślisz o marynowanych warzywach, prawdopodobnie do głowy przychodzi Ci papryka, ogórki, może cukinia. A co z dynią? Przecież to warzywo jest wręcz stworzone do słoików. Dzięki marynowaniu możesz cieszyć się dynią zawsze wtedy, gdy masz na nią ochotę, także poza sezonem. Jak marynować dynię, by smakowała doskonale? Mamy kilka pomysłów, które warto wykorzystać.
czytaj więcej
Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!
Cukinia to stanowczo niewystarczająco doceniane warzywo. A przecież można zrobić z niego tak wiele pysznych dań – nie tylko leczo. Wegetarianie i weganie chętnie włączają je do swojej diety, choć przecież cukinia to również dobry dodatek do dań typowo mięsnych. Każdy więc może zajadać ją ze smakiem. Oczywiście o ile zostanie ona zrobiona odpowiednio. Jak? Na przykład marynując ją i wkładając do słoików na zimę. Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na marynowaną cukinię, którą możesz zajadać ze smakiem podczas obiadu.
czytaj więcej