Warto przeczytać

Małe buraczki marynowane w całości – jak je zrobić i wykorzystać?
Buraki to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe warzywo. Nie bez przyczyny określa się je mianem superfood. Zawiera wiele substancji, które wspierają zdrowie organizmu. Aby jednak zbytnio nam się nie znudziły, warto zrobić z nich…zaprawy. W ten sposób możesz cieszyć się smakiem buraków niezależnie od pory roku, a także zawsze mieć jakiś pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić marynowane buraczki?
czytaj więcej
Papryka marynowana – jak ją zrobić, co z niej zrobić i ile ma kalorii?
Domowe przetwory to nie tylko sposób na zachowanie świeżości wielu warzyw. To także idealne dodatki do obiadów, produkty, po które zawsze możesz sięgnąć. Znajdują się bowiem w spiżarni czy piwnicy – zdrowe, smaczne, przygotowane tak, jak lubisz. Idealnym przykładem jest papryka marynowana. Zrobisz ją bez większych problemów, przepis jest przecież banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów i dobrych składników. Jak zrobić marynowaną paprykę?
czytaj więcej
Jak pasteryzować słoiki na różne sposoby?
Z pewnością znasz takie określenie jak pasteryzacja i kojarzy ci się ono z mlekiem. Skojarzenie to jest bardzo słuszne! Dzięki pasteryzacji pozbywamy się z żywności drobnoustrojów i bakterii, a także przedłużamy jej datę do spożycia. W taki sposób można przygotować wiele potraw, przecierów oraz kompotów, by móc cieszyć się ich smakiem nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. W jaki sposób przeprowadzić proces pasteryzacji żywności w słoikach? Na to i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
czytaj więcej