Pesto z pietruszki. Jak je przygotować

Pesto z pietruszki – co to jest i jakie ma zastosowanie?
Pesto z pietruszki to polska alternatywa dla pesto alla Genovese, przygotowywanego z bazylii, oliwy, czosnku, sera długo dojrzewającego i przypraw. Jakie zastosowanie ma pietruszkowe pesto? Domowe pesto z pietruszki można dodać do makaronu, zupy, sosu do mięsa oraz sałatki. Znakomicie sprawdzi się też zamiast masła do kanapek i świeżo wypieczonego pieczywa.
Pietruszka znana jest z prozdrowotnych właściwości – ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność, a także wspomagające układ pokarmowy. Jedząc potrawy z pietruszkowym pesto, poprawisz wygląd swojej skóry oraz włosów. Zawarte w pietruszce witaminy (C, A, E, K oraz B), a także minerały (żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan) czynią ją sprzymierzeńcem w walce z komórkami nowotworowymi.
Składniki potrzebne do przygotowania pysznego pesto z pietruszki
Pesto z natki pietruszki przygotowuje się w prosty sposób – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w moździerzu lub blenderze ręcznym. Potrzebne Ci będą także podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska i nóż. Jeśli przyrządzasz swoje pesto w blenderze, polecamy przecisnąć czosnek przez wyciskacz, zanim dodasz go do reszty składników – w ten sposób wyzyskasz pełnię jego smaku i aromatu. Czego potrzebujesz, by przyrządzić pyszne pesto z pietruszki zielonej?
Nasz przepis na pesto z pietruszki poza natką zawiera składniki, które znajdziesz także w pesto alla Genovese, czyli czosnek, sok z cytryny, orzeszki piniowe (te możesz spokojnie zamienić nasionami dyni lub słonecznika), oliwę extra virgin, a także ser Parmigiano Reggiano, który można zastąpić polskim Dziugasem lub całkowicie go pominąć (wtedy pesto nabierze mocno zielnego posmaku). Pamiętaj – im lepszej jakości będą składniki, tym lepsze będzie pesto!
Krok po kroku – jak zrobić pesto z pietruszki w domu?
Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pesto z pietruszki, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom? Poznaj nasz przepis na pesto pietruszkowe, dzięki któremu przemycisz trochę witamin do diety swojej rodziny.
Składniki:
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 80 g orzeszków piniowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 ml soku z cytryny,
- 50 g Parmigiano Reggiano (możesz pominąć ten podpunkt),
- 100 ml oliwy extra virgin,
- sól,
- pieprz.
Kuchenne akcesoria:
- moździerz,
- słoik do przechowywania.
Przygotowanie:
Do moździerza włóż czosnek i utrzyj go wraz z sokiem z cytryny oraz orzeszkami piniowymi. Następnie dodaj pietruszkę, ser oraz oliwę i ponownie utrzyj na gładką masę. W międzyczasie dodaj pieprz i sól do smaku. Gotowe pesto przełóż do słoika. Przechowuj w zacienionym miejscu.
Kilka pomysłów na wykorzystanie pesto z pietruszki w kuchni – na śniadanie, pierwsze i drugie danie obiadowe, a może na kolację?
Z czym i do czego podawać pesto z pietruszki? Doskonale komponuje się ono z wieloma daniami. Pesto można podawać jako dodatek do pieczywa, dressing do sałatki, a także w formie dodatku do zupy krem (np. pomidorowej). Rzecz jasna najbardziej popularną formą wykorzystania jest makaron z pesto z pietruszki. To danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli dodasz do niego suszone pomidory i świeżo starty ser.
Wybierając przeznaczenia dla pietruszkowego pesto, kieruj się przede wszystkim własnymi upodobaniami kulinarnymi. A może wypróbujesz wszystkie możliwości? Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Przepis na domowe pesto z bazylii
7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?
Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kilka sposobów
Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej