Pesto z pietruszki. Jak je przygotować

Porady 16.04.2023

Pesto z pietruszki – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Pesto z pietruszki to polska alternatywa dla pesto alla Genovese, przygotowywanego z bazylii, oliwy, czosnku, sera długo dojrzewającego i przypraw. Jakie zastosowanie ma pietruszkowe pesto? Domowe pesto z pietruszki można dodać do makaronu, zupy, sosu do mięsa oraz sałatki. Znakomicie sprawdzi się też zamiast masła do kanapek i świeżo wypieczonego pieczywa.

Pietruszka znana jest z prozdrowotnych właściwości ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające odporność, a także wspomagające układ pokarmowy. Jedząc potrawy z pietruszkowym pesto, poprawisz wygląd swojej skóry oraz włosów. Zawarte w pietruszce witaminy (C, A, E, K oraz B), a także minerały (żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan) czynią ją sprzymierzeńcem w walce z komórkami nowotworowymi.

Składniki potrzebne do przygotowania pysznego pesto z pietruszki

Pesto z natki pietruszki przygotowuje się w prosty sposób – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w moździerzu lub blenderze ręcznym. Potrzebne Ci będą także podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska i nóż. Jeśli przyrządzasz swoje pesto w blenderze, polecamy przecisnąć czosnek przez wyciskacz, zanim dodasz go do reszty składników – w ten sposób wyzyskasz pełnię jego smaku i aromatu. Czego potrzebujesz, by przyrządzić pyszne pesto z pietruszki zielonej? 

Nasz przepis na pesto z pietruszki poza natką zawiera składniki, które znajdziesz także w pesto alla Genovese, czyli czosnek, sok z cytryny, orzeszki piniowe (te możesz spokojnie zamienić nasionami dyni lub słonecznika), oliwę extra virgin, a także ser Parmigiano Reggiano, który można zastąpić polskim Dziugasem lub całkowicie go pominąć (wtedy pesto nabierze mocno zielnego posmaku). Pamiętaj – im lepszej jakości będą składniki, tym lepsze będzie pesto!

Krok po kroku – jak zrobić pesto z pietruszki w domu?

Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić pesto z pietruszki, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom? Poznaj nasz przepis na pesto pietruszkowe, dzięki któremu przemycisz trochę witamin do diety swojej rodziny. 

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 80 g orzeszków piniowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 50 g Parmigiano Reggiano (możesz pominąć ten podpunkt),
  • 100 ml oliwy extra virgin,
  • sól, 
  • pieprz.

Kuchenne akcesoria:

  • moździerz,
  • słoik do przechowywania.

Przygotowanie:

Do moździerza włóż czosnek i utrzyj go wraz z sokiem z cytryny oraz orzeszkami piniowymi. Następnie dodaj pietruszkę, ser oraz oliwę i ponownie utrzyj na gładką masę. W międzyczasie dodaj pieprz i sól do smaku. Gotowe pesto przełóż do słoika. Przechowuj w zacienionym miejscu.

Kilka pomysłów na wykorzystanie pesto z pietruszki w kuchni – na śniadanie, pierwsze i drugie danie obiadowe, a może na kolację?

Z czym i do czego podawać pesto z pietruszki? Doskonale komponuje się ono z wieloma daniami. Pesto można podawać jako dodatek do pieczywa, dressing do sałatki, a także w formie dodatku do zupy krem (np. pomidorowej). Rzecz jasna najbardziej popularną formą wykorzystania jest makaron z pesto z pietruszki. To danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli dodasz do niego suszone pomidory i świeżo starty ser. 

Wybierając przeznaczenia dla pietruszkowego pesto, kieruj się przede wszystkim własnymi upodobaniami kulinarnymi. A może wypróbujesz wszystkie możliwości? Życzymy smacznego!

Czytaj także:

Przepis na domowe pesto z bazylii

7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?

Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?

Pesto z czosnku niedźwiedziego na kilka sposobów

Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad

Natka pietruszki właściwości, przepisy, przeciwwskazania