Pesto z pietruszki. Jak je przygotowa膰

Pesto z pietruszki - co to jest i jakie ma zastosowanie?
Pesto z pietruszki to polska alternatywa dla pesto alla Genovese, przygotowywanego z bazylii, oliwy, czosnku, sera d艂ugo dojrzewaj膮cego i przypraw. Jakie zastosowanie ma pietruszkowe pesto? Domowe pesto z pietruszki mo偶na doda膰 do makaronu, zupy, sosu do mi臋sa oraz sa艂atki. Znakomicie sprawdzi si臋 te偶 zamiast mas艂a do kanapek i 艣wie偶o wypieczonego pieczywa.
Zielone pesto z natki pietruszki to wspania艂a alternatywa dla tradycyjnych sos贸w znanych z kuchni w艂oskiej. W przeciwie艅stwie do klasycznego pesto z bazylii, wersja pietruszkowa ma bardziej wyrazisty, zio艂owy smak i jest znacznie ta艅sza w przygotowaniu. To najlepsze pesto dla os贸b, kt贸re ceni膮 sobie polskie smaki i chc膮 wprowadzi膰 wi臋cej zieleni do swojej diety. Przepisy kulinarne z wykorzystaniem tego sosu mog膮 by膰 bardzo r贸偶norodne - od prostych kanapek po wyrafinowane dania obiadowe.
Pietruszka znana jest z prozdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci - ma dzia艂anie przeciwzapalne, wzmacniaj膮ce odporno艣膰, a tak偶e wspomagaj膮ce uk艂ad pokarmowy. Jedz膮c potrawy z pietruszkowym pesto, poprawisz wygl膮d swojej sk贸ry oraz w艂os贸w. Zawarte w pietruszce witaminy (C, A, E, K oraz B), a tak偶e minera艂y (偶elazo, wap艅, magnez, cynk, mied藕, mangan) czyni膮 j膮 sprzymierze艅cem w walce z kom贸rkami nowotworowymi.
Sk艂adniki potrzebne do przygotowania pysznego pesto z pietruszki
Pesto z natki pietruszki przygotowuje si臋 w prosty spos贸b - wystarczy po艂膮czy膰 ze sob膮 wszystkie sk艂adniki w mo藕dzierzu lub blenderze r臋cznym. Potrzebne Ci b臋d膮 tak偶e podstawowe akcesoria kuchenne takie jak deska i n贸偶. Je艣li przyrz膮dzasz swoje pesto w blenderze, polecamy przecisn膮膰 czosnek przez wyciskacz, zanim dodasz go do reszty sk艂adnik贸w - w ten spos贸b wyzyskasz pe艂ni臋 jego smaku i aromatu. Czego potrzebujesz, by przyrz膮dzi膰 pyszne pesto z pietruszki zielonej?
Do przygotowania pesto z natki pietruszki mo偶esz u偶y膰 r贸偶nych sk艂adnik贸w w zale偶no艣ci od dost臋pno艣ci i preferencji smakowych. Klasyczne orzeszki pinii mo偶na zast膮pi膰 migda艂ami, orzechami w艂oskimi lub nawet nasionami s艂onecznika. 艢wie偶a natka pietruszki powinna by膰 dok艂adnie umyta i osuszona. Zamiast parmezanu mo偶na u偶y膰 innego twardego sera, a prawdziwa oliwa z pierwszego t艂oczenia zapewni najlepszy smak i aromat.
Nasz przepis na pesto z pietruszki poza natk膮 zawiera sk艂adniki, kt贸re znajdziesz tak偶e w pesto alla Genovese, czyli czosnek, sok z cytryny, orzeszki piniowe (te mo偶esz spokojnie zamieni膰 nasionami dyni lub s艂onecznika), oliw臋 extra virgin, a tak偶e ser Parmigiano Reggiano, kt贸ry mo偶na zast膮pi膰 polskim Dziugasem lub ca艂kowicie go pomin膮膰 (wtedy pesto nabierze mocno zielnego posmaku). Pami臋taj - im lepszej jako艣ci b臋d膮 sk艂adniki, tym lepsze b臋dzie pesto!
Krok po kroku - jak zrobi膰 pesto z pietruszki w domu?
Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 pesto z pietruszki, kt贸re z pewno艣ci膮 zasmakuje wszystkim domownikom? Poznaj nasz przepis na pesto pietruszkowe, dzi臋ki kt贸remu przemycisz troch臋 witamin do diety swojej rodziny.
- 2 p臋czki natki pietruszki,
- 80 g orzeszk贸w piniowych,
- 2 z膮bki czosnku,
- 10 ml soku z cytryny,
- 50 g Parmigiano Reggiano (mo偶esz pomin膮膰 ten podpunkt),
- 100 ml oliwy extra virgin,
- s贸l,
- pieprz.
Kuchenne akcesoria:
- mo藕dzierz,
- s艂oik do przechowywania.
Do mo藕dzierza w艂贸偶 czosnek i utrzyj go wraz z sokiem z cytryny oraz orzeszkami piniowymi. Nast臋pnie dodaj pietruszk臋, ser oraz oliw臋 i ponownie utrzyj na g艂adk膮 mas臋. W mi臋dzyczasie dodaj pieprz i s贸l do smaku. Gotowe pesto prze艂贸偶 do s艂oika. Przechowuj w zacienionym miejscu.
Podczas przygotowywania wa偶ne jest, aby sk艂adniki 艂膮czy膰 stopniowo, tworz膮c jednorodn膮 jednolit膮 mas臋. Najpierw nale偶y dok艂adnie rozetrze膰 czosnek z orzechami piniowymi, tworz膮c g艂adk膮 past臋. Dopiero p贸藕niej dodawa膰 zio艂a i pozosta艂e sk艂adniki. Dopraw smaku sol膮 ostro偶nie, pami臋taj膮c, 偶e parmezan r贸wnie偶 jest s艂ony. Ca艂o艣膰 powinna mie膰 konsystencj臋 g臋stego sosu, kt贸ry 艂atwo rozprowadzi si臋 na makaronie czy pieczywie.
Jak zrobi膰 pesto pietruszkowe do s艂oik贸w?
Je艣li planujesz przygotowa膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 pesto z natki pietruszki na zapas, warto zastosowa膰 odpowiednie proporcje i metody przygotowania. Do s艂oik贸w najlepiej sprawdzi si臋 pesto o nieco g臋stszej konsystencji - u偶yj mniej oliwy na pocz膮tku, a dodaj j膮 stopniowo wed艂ug potrzeb. S艂oiki powinny by膰 wcze艣niej wypastowane i wysterylizowane. Po prze艂o偶eniu pesto do s艂oik贸w, zalej powierzchni臋 cienk膮 warstw膮 oliwy, kt贸ra b臋dzie dzia艂a膰 jak naturalna bariera ochronna przed ple艣ni膮. Przechowuj w lod贸wce.
Jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 pesto z pietruszki?
Domowe pesto z pietruszki mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce przez oko艂o 7-10 dni, pod warunkiem 偶e zosta艂o przygotowane z zachowaniem podstawowych zasad higieny. Kluczowe jest trzymanie go w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku i u偶ywanie czystych sztu膰c贸w do nabierania. Je艣li na powierzchni pojawi si臋 warstwa oliwy, jest to normalne - wystarczy j膮 wymiesza膰 przed u偶yciem. Oznaki zepsucia to nieprzyjemny zapach, zmiana koloru na br膮zowy lub pojawienie si臋 ple艣ni.
Czy pesto z pietruszki mo偶na pasteryzowa膰?
Pasteryzacja pesto z pietruszki jest mo偶liwa i pozwala znacznie wyd艂u偶y膰 okres przydatno艣ci do spo偶ycia. Gotowe pesto nale偶y prze艂o偶y膰 do wysterylizowanych s艂oik贸w, pozostawiaj膮c oko艂o 1 cm wolnej przestrzeni. S艂oiki z pesto umie艣膰 w garnku z wod膮 (woda powinna si臋ga膰 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w) i gotuj przez 15-20 minut od momentu zagotowania. Pasteryzowane pesto mo偶na przechowywa膰 w ciemnym, ch艂odnym miejscu przez kilka miesi臋cy. Pami臋taj jednak, 偶e proces ten mo偶e nieco zmieni膰 smak i tekstur臋 pesto.
Kilka pomys艂贸w na wykorzystanie pesto z pietruszki w kuchni - na 艣niadanie, pierwsze i drugie danie obiadowe, a mo偶e na kolacj臋?
Z czym i do czego podawa膰 pesto z pietruszki? Doskonale komponuje si臋 ono z wieloma daniami. Pesto mo偶na podawa膰 jako dodatek do pieczywa, dressing do sa艂atki, a tak偶e w formie dodatku do zupy krem (np. pomidorowej). Rzecz jasna najbardziej popularn膮 form膮 wykorzystania jest makaron z pesto z pietruszki. To danie b臋dzie smakowa艂o jeszcze lepiej, je艣li dodasz do niego suszone pomidory i 艣wie偶o starty ser.
Pesto pietruszkowe 艣wietnie komponuje si臋 r贸wnie偶 z rukol膮 w sa艂atkach, dodaj膮c im intensywnego, zio艂owego smaku. Mo偶na je wykorzysta膰 jako marynat臋 do mi臋s przed grillowaniem lub jako dodatek do kanapek z mozzarell膮 i pomidorami. Niekt贸rzy dodaj膮 pesto do omletu lub jajecznicy, tworz膮c aromatyczne 艣niadanie. Doskonale sprawdzi si臋 te偶 jako dip do 艣wie偶ych warzyw lub jako sk艂adnik sosu do pieczonego kurczaka. Mo偶liwo艣ci wykorzystania s膮 naprawd臋 nieograniczone - wystarczy pozwoli膰 sobie na kulinarn膮 kreatywno艣膰.
Wybieraj膮c przeznaczenia dla pietruszkowego pesto, kieruj si臋 przede wszystkim w艂asnymi upodobaniami kulinarnymi. A mo偶e wypr贸bujesz wszystkie mo偶liwo艣ci? 呕yczymy smacznego!
Czytaj tak偶e:
Przepis na domowe pesto z bazylii
7 najpopularniejszych zi贸艂 z ogrodu – co warto mie膰 w kuchni?
Zio艂a w kuchni – jak je hodowa膰 i do czego wykorzystywa膰?
Pesto z czosnku nied藕wiedziego na kilka sposob贸w
Makaron z pesto i kurczakiem. Szybki przepis na smaczny obiad
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej