Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania

Natka pietruszki – właściwości
Jakie witaminy i wartości odżywcze skrywa w sobie nać pietruszki? Zielone listki tej rośliny to bogate źródło witamin i minerałów, a właściwości natki pietruszki mogą zadziwić. Zawarte w niej żelazo, kwas foliowy oraz witamina C sprzyjają wchłanianiu się żelaza i innych minerałów. Betakaroten sprawia, że nasza skóra jest czysta, zdrowa i lśniąca. Nać pietruszki ma właściwości odświeżające oddech i radzi sobie z tym znacznie lepiej niż powszechnie znana mięta.
Roślina ta skrywa w sobie również substancje przeciwutleniające, dzięki czemu uznawana jest za doskonały suplement diety osób z nowotworami, wysokim cholesterolem czy problemami z krążeniem krwi i sercem. Nie bez powodu pietruszkę (a właściwie natkę) nazywa się królową witaminy C – w tych niepozornych, zielonych liściach znajduje się jej aż 180 miligramów. Dzięki takiemu stężeniu witaminy C pietruszka pozwoli ci szybciej wygoić rany, przyswoić żelazo, wzmocnić kości i skórę oraz cały układ odpornościowy. Jakie jeszcze witaminy ma nać pietruszki?
Znajdziemy w niej witaminę A, E, K, a także witaminy z grupy B oraz kilka drogocennych minerałów takich jak potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Spożywając to ziele w większych ilościach, zwiększysz odporności, polepszysz wzrok, odbudujesz florę bakteryjną żołądka. Kwasy i olejki eteryczne zawarte w naci pietruszki pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, przyspieszając procesy trawienne. Ziele to ma również działanie rozkurczające i stanowi świetny lek łagodzący bóle menstruacyjne. Dzięki pietruszce i zdrowej diecie jesteś w stanie uchronić się przed anemią, a także wzmocnić kości i zęby. Roślina ta jest również naturalnym diuretykiem – działa moczopędnie i pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu, wspomagając pracę nerek.
Poza niewątpliwymi właściwościami zdrowotnymi pietruszka jest również niezastąpionym dodatkiem w kuchni! Dodaje się ją do warzyw, mięs, ryb, zup czy sosów, a także ziołowych herbatek. Świetnie odświeża i aromatyzuje potrawy i nadaje się do spożycia zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. To również niezwykle łatwe w uprawie zioło, które wyrośnie w doniczce czy wazonie na parapecie. Do takiej hodowli będziesz potrzebować podstawowych akcesoriów ogrodniczych – rękawic ogrodowych oraz konewki (roślina ta kiepsko znosi dużą wilgoć, a przelanie jej sprawi, że szybko zgnije).
Czytaj także:
- Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
- Bazylia — właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Szałwia — na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Natka pietruszki – zastosowanie
Zastosowanie natki pietruszki w kuchni, a także poza nią jest zdumiewające. Wiele firm farmaceutycznych korzysta z jej prozdrowotnych właściwości w procesie tworzenia leków wspomagających pracę nerek i układu trawiennego. Wyciąg z tego ziela stosuje się również w preparatach na poprawę wzorku, a także popularnych mieszanek multiwitaminowych.
Natka z pietruszki jest również jednym z najbardziej lubianych dodatków do potraw – zarówno zup, jak i dań głównych, czy sosów. Osoby na diecie redukcyjnej często wykorzystują sok z natki pietruszki jako część składową koktajli witaminowych. Roślina ta ma zniewalający, mocno zielony kolor i charakterystyczny smak, a poza tym mnóstwo witamin i minerałów – koktajl z natką pietruszki, sokiem z cytryny i jabłka to recepta na zdrową skórę, zęby i trzewia.
Nie tylko osoby w trakcie odchudzania doceniają właściwości natki pietruszki – znajdziesz ją w wielu tradycyjnych polskich daniach, np. jako dodatek do rosołu, marynaty do mięs czy sosu czosnkowego. Ze świeżych listków często przyrządza się pesto, które można wykorzystać jako smarowidło na kanapki lub dodać do makaronów. Można również przygotować sałatkę z natką pietruszki albo dodać ją do ryb i owoców morza. Natka pietruszki to składnik jednego z najbardziej znanych włoskich dań, czyli spaghetti Aglio e Olio.
Roślina ta smakuje znakomicie również w wersji ususzonej – wystarczy, że pokroimy ją drobno na desce do krojenia i wysuszymy w słońcu lub piekarniku. Takie listki należy schować do pudełka na produkty sypkie, by nie straciły walorów smakowych i zdrowotnych. Jeśli nie przepadasz za kawałkami przypraw wchodzącymi w zęby, polecamy zmielenie jej w młynku lub moździerzu przed dodaniem do potraw. Ciekawe i przystępne cenowo młynki, moździerze i inne akcesoria oraz przybory kuchenne i znajdziesz na Tadar.pl!
Natka pietruszki – na co pomaga?
Na co pomaga natka pietruszki? Moglibyśmy śmiało odpowiedzieć, że na wszystko. Natka pietruszki jest dobra na włosy i na twarz. Z uwagi na zawartość witaminy C, E i A działa jak koktajl odmładzający, wzmacniając cebulki włosów, a także odbudowując skórę od środka. Regularne spożywanie pietruszki (czy w suplementach, czy świeżej) sprawi, że twoja skóra nabierze blasku. Natka pietruszki działa na cerę lepiej niż serum czy maseczka, ponieważ działa od środka.
Natka pietruszki to również dobry środek na odchudzanie – przyspiesza wchłanialność minerałów do organizmu, a także wspomaga procesy trawienne i pracę nerek. Pijąc koktajle z liści tej rośliny, szybciej oczyścisz się z toksyn i pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu. Kobiety pijące koktajle oraz napary z tego ziela mogą skutecznie złagodzić bóle miesiączkowe. Napar z łatwością przygotujesz z ususzonego ziela – wystarczy, że wsadzisz je do zaparzacza do herbaty i zalejesz gorącą wodą.
Natka pietruszki – ile dziennie spożywać, by zachować zdrowie?
Ile dziennie należy spożywać natki pietruszki, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Według dietetyków i lekarzy nie należy przekraczać ilości większej, aniżeli garść pietruszki dziennie. Gdy przekroczymy zalecaną dawkę, nasz organizm może przekształcić jej zdrowotne właściwości w coś szkodliwego. Skutki uboczne nadprogramowego spożycia tej rośliny to problemy z wątrobą, nerkami, a w skrajnych przypadkach nawet anemia.
Natka pietruszki – przeciwwskazania
Jak w przypadku każdego zioła, istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania natki pietruszki. Na to ziele powinny uważać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, ponieważ kwas szczawiowy zawarty w pietruszce może doprowadzić do powstania kamieni nerkowych. Kobiety w ciąży również powinny zjadać natkę pietruszki w rozsądnych ilościach, gdyż nadmiar może doprowadzić do skurczy mięśni macicy. Pamiętaj – jeśli nie jesteś pewien, czy możesz ją stosować, zapytaj o to lekarza.
Czytaj także:
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Jak przechowywać przyprawy? 9 zasad
Organizer do przypraw — niezbędny w każdym domu!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej