Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania

Porady 15.06.2022

Natka pietruszki – właściwości

Jakie witaminy i wartości odżywcze skrywa w sobie nać pietruszki? Zielone listki tej rośliny to bogate źródło witamin i minerałów, a właściwości natki pietruszki mogą zadziwić. Zawarte w niej żelazo, kwas foliowy oraz witamina C sprzyjają wchłanianiu się żelaza i innych minerałów. Betakaroten sprawia, że nasza skóra jest czysta, zdrowa i lśniąca. Nać pietruszki ma właściwości odświeżające oddech i radzi sobie z tym znacznie lepiej niż powszechnie znana mięta.

Roślina ta skrywa w sobie również substancje przeciwutleniające, dzięki czemu uznawana jest za doskonały suplement diety osób z nowotworami, wysokim cholesterolem czy problemami z krążeniem krwi i sercem. Nie bez powodu pietruszkę (a właściwie natkę) nazywa się królową witaminy C – w tych niepozornych, zielonych liściach znajduje się jej aż 180 miligramów. Dzięki takiemu stężeniu witaminy C pietruszka pozwoli ci szybciej wygoić rany, przyswoić żelazo, wzmocnić kości i skórę oraz cały układ odpornościowy. Jakie jeszcze witaminy ma nać pietruszki?

Znajdziemy w niej witaminę A, E, K, a także witaminy z grupy B oraz kilka drogocennych minerałów takich jak potas, sód, wapń, magnez i fosfor. Spożywając to ziele w większych ilościach, zwiększysz odporności, polepszysz wzrok, odbudujesz florę bakteryjną żołądka. Kwasy i olejki eteryczne zawarte w naci pietruszki pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, przyspieszając procesy trawienne. Ziele to ma również działanie rozkurczające i stanowi świetny lek łagodzący bóle menstruacyjne. Dzięki pietruszce i zdrowej diecie jesteś w stanie uchronić się przed anemią, a także wzmocnić kości i zęby. Roślina ta jest również naturalnym diuretykiem – działa moczopędnie i pozwala usunąć nadmiar wody z organizmu, wspomagając pracę nerek.

Poza niewątpliwymi właściwościami zdrowotnymi pietruszka jest również niezastąpionym dodatkiem w kuchni! Dodaje się ją do warzyw, mięs, ryb, zup czy sosów, a także ziołowych herbatek. Świetnie odświeża i aromatyzuje potrawy i nadaje się do spożycia zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. To również niezwykle łatwe w uprawie zioło, które wyrośnie w doniczce czy wazonie na parapecie. Do takiej hodowli będziesz potrzebować podstawowych akcesoriów ogrodniczych – rękawic ogrodowych oraz konewki (roślina ta kiepsko znosi dużą wilgoć, a przelanie jej sprawi, że szybko zgnije).

Czytaj także:

  • Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
  • Bazylia — właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
  • Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
  • Szałwia — na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni

Natka pietruszki – zastosowanie

Zastosowanie natki pietruszki w kuchni, a także poza nią jest zdumiewające. Wiele firm farmaceutycznych korzysta z jej prozdrowotnych właściwości w procesie tworzenia leków wspomagających pracę nerek i układu trawiennego. Wyciąg z tego ziela stosuje się również w preparatach na poprawę wzorku, a także popularnych mieszanek multiwitaminowych. 

Natka z pietruszki jest również jednym z najbardziej lubianych dodatków do potraw – zarówno zup, jak i dań głównych, czy sosów. Osoby na diecie redukcyjnej często wykorzystują sok z natki pietruszki jako część składową koktajli witaminowych. Roślina ta ma zniewalający, mocno zielony kolor i charakterystyczny smak, a poza tym mnóstwo witamin i minerałów – koktajl z natką pietruszki, sokiem z cytryny i jabłka to recepta na zdrową skórę, zęby i trzewia.

Nie tylko osoby w trakcie odchudzania doceniają właściwości natki pietruszki – znajdziesz ją w wielu tradycyjnych polskich daniach, np. jako dodatek do rosołu, marynaty do mięs czy sosu czosnkowego. Ze świeżych listków często przyrządza się pesto, które można wykorzystać jako smarowidło na kanapki lub dodać do makaronów. Można również przygotować sałatkę z natką pietruszki albo dodać ją do ryb i owoców morza. Natka pietruszki to składnik jednego z najbardziej znanych włoskich dań, czyli spaghetti Aglio e Olio. 

Roślina ta smakuje znakomicie również w wersji ususzonej – wystarczy, że pokroimy ją drobno na desce do krojenia i wysuszymy w słońcu lub piekarniku. Takie listki należy schować do pudełka na produkty sypkie, by nie straciły walorów smakowych i zdrowotnych. Jeśli nie przepadasz za kawałkami przypraw wchodzącymi w zęby, polecamy zmielenie jej w młynku lub moździerzu przed dodaniem do potraw. Ciekawe i przystępne cenowo młynki, moździerze i inne akcesoria oraz przybory kuchenne i znajdziesz na Tadar.pl!

Natka pietruszki – na co pomaga?

Na co pomaga natka pietruszki? Moglibyśmy śmiało odpowiedzieć, że na wszystko. Natka pietruszki jest dobra na włosy i na twarz. Z uwagi na zawartość witaminy C, E i A działa jak koktajl odmładzający, wzmacniając cebulki włosów, a także odbudowując skórę od środka. Regularne spożywanie pietruszki (czy w suplementach, czy świeżej) sprawi, że twoja skóra nabierze blasku. Natka pietruszki działa na cerę lepiej niż serum czy maseczka, ponieważ działa od środka.

Natka pietruszki to również dobry środek na odchudzanie – przyspiesza wchłanialność minerałów do organizmu, a także wspomaga procesy trawienne i pracę nerek. Pijąc koktajle z liści tej rośliny, szybciej oczyścisz się z toksyn i pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu. Kobiety pijące koktajle oraz napary z tego ziela mogą skutecznie złagodzić bóle miesiączkowe. Napar z łatwością przygotujesz z ususzonego ziela – wystarczy, że wsadzisz je do zaparzacza do herbaty i zalejesz gorącą wodą.

Natka pietruszki – ile dziennie spożywać, by zachować zdrowie?

Ile dziennie należy spożywać natki pietruszki, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Według dietetyków i lekarzy nie należy przekraczać ilości większej, aniżeli garść pietruszki dziennie. Gdy przekroczymy zalecaną dawkę, nasz organizm może przekształcić jej zdrowotne właściwości w coś szkodliwego. Skutki uboczne nadprogramowego spożycia tej rośliny to problemy z wątrobą, nerkami, a w skrajnych przypadkach nawet anemia.

Natka pietruszki – przeciwwskazania

Jak w przypadku każdego zioła, istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania natki pietruszki. Na to ziele powinny uważać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, ponieważ kwas szczawiowy zawarty w pietruszce może doprowadzić do powstania kamieni nerkowych. Kobiety w ciąży również powinny zjadać natkę pietruszki w rozsądnych ilościach, gdyż nadmiar może doprowadzić do skurczy mięśni macicy. Pamiętaj – jeśli nie jesteś pewien, czy możesz ją stosować, zapytaj o to lekarza.


 

Czytaj także:

Jak doprawić zupę? 15 trików

Moździerz kuchenny — jak używać?

Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!

Jak przechowywać przyprawy? 9 zasad

Organizer do przypraw — niezbędny w każdym domu!