Tradycyjny chłodnik litewski

Chłodnik litewski – idealny na letnie dni
Choć początki chłodnika litewskiego sięgają XIV wieku i czasów Jagiellonów, to jednak pierwsze wzmianki dotyczące tej zupy pojawiają się dopiero w „Panu Tadeuszu”.
Taka informacja widnieje na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Chłodnik po litewsku – określany też jako chołodziec litewski – został wpisany na listę tradycyjnych potraw województwa podlaskiego.
Czytaj także: Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów
Tradycyjny chłodnik litewski to połączenie botwinki, ogórków, śmietany i kawałków mięsa, np. kurczaka. Jednak coraz częściej przyrządza się to danie w wersji bezmięsnej.
Czytaj także: Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
Tradycyjny chłodnik litewski – składniki i przepis krok po kroku
Jak zrobić chłodnik litewski? Na początek zgromadź niezbędne produkty.
Chłodnik litewski – składniki:
- 1 botwinka,
- 3 ogórki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 l jogurtu, maślanki albo kefiru,
- 2 łyżki soku świeżo wyciskanego z cytryny,
- sól.
Czytaj także: Jak obierać i kroić cebulę? 18 rad
Botwinkę pokrój w ćwiartki, natomiast jej liście na kawałki. Zalej wszystko szklanką wody. Dodaj sok z cytryny i gotuj w garnku przez około 10 minut.
Pamiętaj, by sok z cytryny dolać już na początku gotowania, ponieważ odpowiada on za walory smakowe, jak i estetyczne dania. Wpływa na kolor całej potrawy.
Czytaj także:
Odstaw garnek do wystygnięcia. Obierz i pokrój ogórki w ćwiartki, posiekaj zieleninę, przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj te składniki z jogurtem, maślanką albo kefirem. Połącz je z wystygłą zupą. Przelej zawartość do wazy do zupy, umieść całość w lodówce i pozwól potrawie się przegryźć.
Czytaj także:
Chłodnik litewski – z czym podawać?
Zanim chłodnik przelejesz chochlą w miseczki do zupy, zatroszcz się o to, z czym podać ten przysmak. Jakie dodatki do chłodnika sprawdzą się najlepiej?
Czytaj także:
Możesz zaserwować go z ćwiartkami jajka albo z kilkoma łyżkami śmietany na wierzchu oraz koperkiem. Chłodnik litewski świetnie smakuje również z ziemniakami oraz pieczywem. Nie ma znaczenia, na które dodatki się zdecydujesz. Chłodnik na pewno Ci zasmakuje!
Czytaj także: Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej