Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!

Orzeźwiający chłodnik pomidorowy – pyszne danie na upalne dni
Chłodnik pomidorowy jest daniem, które pochodzi ze skąpanej w słońcu Hiszpanii. Zupę tę nazywa się również gazpacho. Jej podstawą są dojrzałe pomidory.
Poza oczywistymi pomidorami chłodnik z pomidora bazuje na takich składnikach jak:
- 2 ogórki,
- połowa czerwonej papryki,
- 2 plasterki cebuli,
- czosnek – 2 ząbki,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- mięta.
Czytaj także:
Ten przepis jest dostosowany do 1 kg pomidorów. Ostateczną ilość składników dobieraj według powyższych proporcji.
Czytaj także:
Jak zrobić idealny chłodnik pomidorowy? Tradycyjny przepis krok po kroku
Chcąc przygotować chłodnik z pomidorów, najpierw sparz pomidory i obierz je ze skórki. Teraz pokrój je na kawałki, a następnie zblenduj w wygodnym garnku. Dodaj pokrojone ogórki oraz paprykę, a także sok i przyprawy. Wszystko zblenduj.
Czytaj także:
Przepis na chłodnik pomidorowy uzupełnij również o dodatek z białego pieczywa bez skórki. Wsyp kawałki i zblenduj. Przelej całość do wazy do zupy. Zupa (chłodnik) z pomidorów będzie gotowa po około 2 godzinach chłodzenia w lodówce. Do podawania potrawy wykorzystaj chochlę ze sklepu Tadar. Dzięki profilowanej rączce wygodnie nalejesz danie do miseczki do zupy.
Czytaj także:
Chłodnik pomidorowy – wariacje smakowe, które zasmakują każdemu
Pomidorowe danie możesz wzbogacać o smaczne i zdrowe dodatki. Ciekawe wersje smakowe to nie tylko chłodnik z pomidorów i papryki, który poznałeś powyżej, ale również:
- chłodnik z pomidorów i arbuza – doskonały sposób na nawodnienie organizmu, zwłaszcza w upalny dzień;
- chłodnik pomidorowy z jogurtem – nadaje chłodnikowi gęstość, a jednocześnie dodatkowo go schładza;
- chłodnik pomidorowy z kefirem – danie z dodatkiem łyżki kefiru ma bardziej kremową konsystencję, a także jest źródłem cennego białka.
Te kilka pomysłów na smaczne potrawy z pomidorami wykorzystuj nie tylko w sezonie letnim, ale również wtedy, gdy najdzie Cię ochota na szybkie i odżywcze danie. Pomidory to źródło cennego potasu, który warto dostarczać organizmowi przez cały rok.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej