Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!

Porady 23.04.2023

Orzeźwiający chłodnik pomidorowy – pyszne danie na upalne dni

Chłodnik pomidorowy jest daniem, które pochodzi ze skąpanej w słońcu Hiszpanii. Zupę tę nazywa się również gazpacho. Jej podstawą są dojrzałe pomidory.

Poza oczywistymi pomidorami chłodnik z pomidora bazuje na takich składnikach jak:

  • 2 ogórki,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 2 plasterki cebuli,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • mięta.

Czytaj także:

Ten przepis jest dostosowany do 1 kg pomidorów. Ostateczną ilość składników dobieraj według powyższych proporcji.

Czytaj także:

Jak zrobić idealny chłodnik pomidorowy? Tradycyjny przepis krok po kroku

Chcąc przygotować chłodnik z pomidorów, najpierw sparz pomidory i obierz je ze skórki. Teraz pokrój je na kawałki, a następnie zblenduj w wygodnym garnku. Dodaj pokrojone ogórki oraz paprykę, a także sok i przyprawy. Wszystko zblenduj.

Czytaj także:

Przepis na chłodnik pomidorowy uzupełnij również o dodatek z białego pieczywa bez skórki. Wsyp kawałki i zblenduj. Przelej całość do wazy do zupy. Zupa (chłodnik) z pomidorów będzie gotowa po około 2 godzinach chłodzenia w lodówce. Do podawania potrawy wykorzystaj chochlę ze sklepu Tadar. Dzięki profilowanej rączce wygodnie nalejesz danie do miseczki do zupy.

Czytaj także:

Chłodnik pomidorowy – wariacje smakowe, które zasmakują każdemu

Pomidorowe danie możesz wzbogacać o smaczne i zdrowe dodatki. Ciekawe wersje smakowe to nie tylko chłodnik z pomidorów i papryki, który poznałeś powyżej, ale również:

  • chłodnik z pomidorów i arbuza – doskonały sposób na nawodnienie organizmu, zwłaszcza w upalny dzień;
  • chłodnik pomidorowy z jogurtem – nadaje chłodnikowi gęstość, a jednocześnie dodatkowo go schładza;
  • chłodnik pomidorowy z kefirem – danie z dodatkiem łyżki kefiru ma bardziej kremową konsystencję, a także jest źródłem cennego białka.

Te kilka pomysłów na smaczne potrawy z pomidorami wykorzystuj nie tylko w sezonie letnim, ale również wtedy, gdy najdzie Cię ochota na szybkie i odżywcze danie. Pomidory to źródło cennego potasu, który warto dostarczać organizmowi przez cały rok.

Czytaj także: