Apetyczne danie na upalne dni. Chłodnik ogórkowy z jajkiem

Porady 20.04.2023

Przepis na chłodnik ogórkowy z jajkiem. Pomysł na pyszną zupę

Upał na zewnątrz sprawia, że chyba każdy z nas ma ochotę sięgnąć po chłodzące danie. Idealną propozycją jest chłodnik ogórkowy z jajkiem. Jego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a efekt zachwyca.

Jak zrobić tę potrawę? Na początek zgromadź poniższe składniki.

Czytaj także:

Chłodnik ogórkowy – przepis:

  • 1 duży ogórek szklarniowy,
  • 20 dag jogurtu naturalnego,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 jajka.

Z wykorzystaniem tych produktów przygotujesz 1 porcję zupy. Chcąc przyrządzić jej więcej, proporcjonalnie zwiększaj ilość składników.

Czytaj także:

Jak przygotować chłodnik ogórkowy z jajkiem? Krok po kroku

Przygotuj garnek i ugotuj w nim jajka. Do wazy do zupy zetrzyj na tarce umyte i obrane ogórki. Dodaj rozgnieciony czosnek, dopraw do smaku. Odstaw na kilka minut. Dosyp posiekany koperek oraz jogurt naturalny.

Umieść na około godzinę w lodówce i podawaj z całymi jajkami albo samym żółtkiem. Danie możesz serwować również z ugotowanymi ziemniakami.

Czytaj także:

Pamiętaj, że chłodnik z ogórka z jajkiem możesz przygotować w różnych konfiguracjach. Znane są również takie wersje tego dania jak:

  • chłodnik ogórkowy ze śmietaną,
  • chłodnik ogórkowy z kefirem.

Czy wiesz, że chłodnik ogórkowy warto wzbogacić innymi dodatkami? Wypróbuj niezwykle smaczny chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, i jajkiem. Takie połączenie to zdrowa propozycja na obiad w letni dzień. Rzodkiewka nada ostrzejszy charakter Twojej potrawie i sprawi, że chłodnik będzie wyglądać bardziej kolorowo.

Czytaj także:

Przed obiadem przygotuj zastawę stołową – miseczki do zupy i łyżki. Nabieraj chłodnik chochlą. W sklepie Tadar znajdziesz wiele wariantów chochli, w tym wykonane z silikonu, który nie rysuje naczyń, a przy tym nie wchodzi w interakcję z jedzeniem.

Wypróbowałeś chłodnik i Ci zasmakował? Sprawdź inne nasze propozycje na dania ze świeżych owoców i warzyw!

Czytaj także: