Jak zrobić ramen? 3 przepisy na japońską zupę

Porady 7.09.2022

Klasyczna japońska zupa, tradycyjnie tworzona na bazie wieprzowiny, to ramen. Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, nie musisz rezygnować z tego przysmaku. Możesz przygotować go w nowej, bezmięsnej wersji. Oto kilka wskazówek, jak zrobić tę niezwykłą zupę, by w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem.

Jak zrobić ramen? Podstawowe informacje

Ramen to tradycyjna zupa japońska, która do Kraju Kwitnącej Wiśni trafiła z Chin. Popularność zdobyła po II wojnie światowej. Od tego czasu jest serwowana w całym kraju.

Aby w pełni wydobyć walory smakowe tej niezwykłej zupy, musisz gotować ją przez kilka godzin. Chcąc wiedzieć, jak zrobić ramen, warto lepiej przyjrzeć się jej klasycznym składnikom. Tradycyjnie danie zawiera bulion, makaron, sos sojowy, plasterki wieprzowiny, cebulę, jajko.
 

Chcąc zrobić ramen, swoje działania podziel na dwa etapy. Pierwszy z nich to przygotowanie dodatków, a drugi to przyrządzenie bulionu.

Czytaj także: Makaron — jak gotować? 5 potrzebnych przyborów!

Dzień wcześniej przystąp do przyrządzenia grzybów. Do miski wsyp grzyby shitake. Następnie zalej je wodą. Odstaw na kilka godzin do czasu aż nabiorą wody. Tak namoczone dodatki możesz pokroić na desce do krojenia. Jako że są to dość wilgotne składniki, wybierz taką deskę, która nie ulegnie zepsuciu pod wpływem wody. Sięgnij np. po deskę kuchenną do krojenia z bezpiecznego plastiku.

Grzyby podsmaż na patelni do uzyskania miękkości. Sprawdzą się tu patelnie nieprzywierające, z powłoką non-stick, która nie wymaga użycia tłuszczu, np. patelnie marmurkowe non-stick. Tuż przed podaniem zupy, przekrój ugotowane jajko na twardonożem w ćwiartki. Ugotuj też makaron ramen zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

Czytaj także: Sycące dania jednogarnkowe – 5 propozycji

Jak zrobić ramen w domu?

Byłeś w Japonii lub po prostu w azjatyckiej restauracji i chcesz jeszcze raz poczuć tradycyjny smak tej zupy we własnej kuchni? Oto jak zrobić ramen w domu. Chcąc ugotować bulion, w dużym garnkuumieść 1 kg kości wieprzowych oraz 1 kg kości drobiowych, np. korpusu z indyka. Użycie dwóch rodzajów mięs nieco urozmaici smak całej potrawy. Z kolei miłośnicy wołowiny mogą postawić właśnie na ten typ mięsa, choć wymaga on nieco dłuższej obróbki cieplnej. Zalej mięso zimną wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie wylej wodę i ponownie włóż mięso do pustego garnka.

Przygotuj 4 cebulki szalotki oraz czosnek. Po obraniu rozgnieć je do uzyskania soku. Umieść wszystko w garnku. Następnie pokrój 1 korzeń imbiru. Obierz i pokrój dwie marchewki. Dodaj dokładnie opłukany kawałek algi konbu. Teraz czas na zalanie całości wodą i zagotowanie. Wyjmij algi i gotuj na minimalnym ogniu przez około 6 godzin. Przestudź i przecedź przez sito uzyskany wywar. Umieść ostudzoną zupę w lodówce.

Przygotuj kawałki wieprzowiny. Upiecz je w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykrywką. Obróbka cieplna powinna odbywać się w temperaturze 150 st. Celsjusza i trwać 2 godziny.

Wlej do bulionu 100 ml sosu sojowego i ok. 80 ml sake. Zagotuj. Gdy będziesz mieć gotowe wszystkie komponenty, możesz nałożyć je na talerz. Ułóż w nim makaron, grzyby, wodorosty, pokrojone jajko i kawałki pieczeni. Zalej całość bulionem i podawaj.

Czytaj także: Rodzaje makaronów – 9 najpopularniejszych rodzajów, które warto znać

Jak zrobić ramen wegetariański?

Nie jadasz mięsa i nie wiesz, jak zrobić ramen wegetariański? Postaraj się przyrządzić bulion na bazie włoszczyzny, całość gotuj przez około godzinę. Na koniec zbierz tzw. szumowiny z wierzchu. W niewielkiej ilości wywaru możesz zblanszować szpinak.

Poza tym wszystkie kolejne kroki przyrządzania tego dania są takie same, jak w przypadku klasycznego ramenu.

Czytaj także: Jak doprawić zupę? 15 trików

Jak zrobić ramen z kurczakiem?

Zostało Ci nieco tradycyjnego bulionu z niedzielnego obiadu? Zamiast przemieniać go w klasyczną pomidorową, dowiedz się, jak zrobić ramen z rosołu. Wystarczy, że zagotujesz zupę z chilli i imbirem. Następnie do małej miseczki wlej tzw. pastę miso i wymieszaj ją z odrobiną wywaru. Po uzyskaniu płynności wlej ją do potrawy i wymieszaj.

Na koniec, zamiast dekorować ramen mięsem wieprzowym, możesz sięgnąć po kawałki pieczonego kurczaka.

Czytaj także: 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem