Jak przygotować chłodnik z buraczków

Przepis na chłodnik z buraczków – idealny na lato
Chłodnik z buraczków to przysmak, który przygotujesz z wykorzystaniem warzyw sezonowych. Podstawowa receptura zawiera oprócz kilku buraków, jogurt naturalny, kwaśną śmietanę, pęczek koperku, łyżkę soku z cytryny, kilka ząbków czosnku, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę octu, sól i pieprz do smaku.
Pamiętaj, że ten przepis na chłodnik z buraczków możesz wzbogacać także o inne wybrane dodatki, np. botwinkę.
Czytaj także:
Jak zrobić chłodnik z buraczków? Przepis, z którym każdy sobie poradzi
Powyższy przepis to receptura na chłodnik z gotowanych buraków. Umieść w garnku umyte i pokrojone na połówki buraki. Zalej całość i gotuj do momentu uzyskania miękkości. Podczas gotowania kolejno dodawaj przyprawy: cukier, sól oraz ocet.
Czytaj także:
Gotowe i wystudzone buraki zetrzyj na tarce do wazy do zupy. Dodaj jogurt naturalny, a także kilka łyżek z wody, w której gotowałeś warzywa. Dolej sok z cytryny, a także dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Czytaj także:
Danie schłódź w lodówce, a następnie przelej chochlą w miseczki do zupy, ozdabiając odrobiną kwaśnej śmietany. Chłodnik z młodych buraczków podawaj z ziemniakami albo jajkiem ugotowanym na półmiękko. Takie jajko będzie znacznie lżejsze niż jajko na twardo.
Czytaj także: Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!
Smaczne dodatki do chłodnika z buraczków – jak uczynić chłodnik smaczniejszym i bardziej sycącym?
Inne pyszne dodatki – prócz jajka czy ziemniaków – warto dosypać już na etapie mieszania buraków z jogurtem. Dobrym pomysłem jest postawienie na warzywa, np. startą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, botwinę, a także ogórki kiszone.
Czytaj także: Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
Chłodnik z buraczków i ogórków, czy też chłodnik z buraków i rzodkiewki będą znacznie bardziej orzeźwiające, a ich smaki urozmaicone. Całość możesz udekorować za pomocą łyżki śmietany z dodatkiem koperku.
Zupę podawaj z dodatkiem pieczywa albo grzanek. Warto też pokusić się o dodanie ugotowanych kawałków kurczaka. Takim daniem na pewno zachwycisz swoich bliskich!
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej