Warto przeczytać

Co można zrobić z czereśni? 3 pomysły na przetwory
Czereśnie, niestety, nie są dostępne przez cały rok na ryneczkach czy bazarach. Na szczęście możesz trochę oszukać rzeczywistość i skorzystać z przetworów z czereśniami w roli głównej. To nie to samo, co świeże owoce, jednak pozwalają przetrwać do lata. Co warto zrobić z czereśni? Oto kilka pomysłów na przetwory, które musisz zrobić.
czytaj więcej
Małe buraczki marynowane w całości – jak je zrobić i wykorzystać?
Buraki to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe warzywo. Nie bez przyczyny określa się je mianem superfood. Zawiera wiele substancji, które wspierają zdrowie organizmu. Aby jednak zbytnio nam się nie znudziły, warto zrobić z nich…zaprawy. W ten sposób możesz cieszyć się smakiem buraków niezależnie od pory roku, a także zawsze mieć jakiś pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić marynowane buraczki?
czytaj więcej
Papryka marynowana – jak ją zrobić, co z niej zrobić i ile ma kalorii?
Domowe przetwory to nie tylko sposób na zachowanie świeżości wielu warzyw. To także idealne dodatki do obiadów, produkty, po które zawsze możesz sięgnąć. Znajdują się bowiem w spiżarni czy piwnicy – zdrowe, smaczne, przygotowane tak, jak lubisz. Idealnym przykładem jest papryka marynowana. Zrobisz ją bez większych problemów, przepis jest przecież banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów i dobrych składników. Jak zrobić marynowaną paprykę?
czytaj więcej