Sekret chrupiącego schabowego. Niezawodny sposób na panierkę

Chrupiący schabowy w 5 prostych krokach – jak zrobić kotlety schabowe, którymi zaimponujesz całej rodzinie?
Kotlet schabowy to tradycyjne, polskie danie podawane wraz z kapustą zasmażaną oraz ziemniakami. Oczywiście schabowego można serwować również z innymi dodatkami, np. buraczkami czy świeżymi warzywami.
Co jednak zrobić, by przygotować idealny kotlet schabowy? Oto kilka wskazówek, dzięki którym zachwycisz się tą potrawą.
Na początek dobrze opracuj plastry schabu. Oczyść je i rozbij. Osusz dobrze mięso, zwłaszcza gdy sięgasz po to rozmrożone. Skorzystaj z ręczników papierowych.
Zadbaj również o przyprawy – możesz oprószyć mięso jedynie solą i pieprzem lub zdecydować się na bardziej wymyślne dodatki, np. przyprawę chili, zioła prowansalskie czy zgnieciony czosnek.
Przygotuj też panierkę według podanego poniżej przepisu.
Aby uniknąć nadmiaru tłuszczu, kotlety smaż na głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem. Dzięki temu danie będzie zdrowsze i mniej kaloryczne. Jeżeli decydujesz się na klasyczną patelnię, olej musi być dobrze rozgrzany. W innej sytuacji tłuszcz bardzo szybko wsiąknie w panierkę, odbierając jej przy tym walory smakowe.
Pamiętaj o właściwej technice smażenia, dzięki której kotlet będzie równomiernie podsmażony. Przede wszystkim podgrzewaj patelnię na średnim ogniu. Zbyt duża moc palnika może sprawić, że panierka się przypali, a mięso pozostanie surowe. Od czasu do czasu zmieniaj też podsmażane strony mięsa. Najlepiej smażyć schabowego po 2 minuty z każdej strony. O tym, że panierka jest już gotowa, świadczyć będzie jej złocisty kolor.
Aby kotlety schabowe nabrały dodatkowego aromatu, po smażeniu możesz włożyć je na około 10 minut do nagrzanego na 120 stopni Celsjusza piekarnika. Dzięki temu będziesz mieć również pewność, że nie są surowe.
Czytaj także: Jak smażyć łososia?
Co zrobić, aby kotlety schabowe były chrupiące? Triki przydatne w każdej kuchni
Jeżeli zależy Ci na tym, by stworzyć chrupiącą panierkę, zamiast tradycyjnej bułki tartej zastosuj jej zamienniki. W tym celu sięgnij po pokruszone płatki kukurydziane, panko, czyli japońską bułkę tartą, a nawet zmielone orzechy.
Pamiętaj również o tym, by kotlety schabowe otrzepać z nadmiaru mąki, która może zmniejszać chrupkość całego dania.
Ponadto prostym sposobem na uzyskanie chrupkości dania jest schabowy w podwójnej panierce. Wystarczy, że obtoczysz mięso dwukrotnie w bułce tartej i jajku. Dzięki temu bułka tarta nieco rozmoknie, co wpłynie na jej walory smakowe.
Czytaj także: Jak zrobić ser smażony?
Jak zrobić dobrą panierkę do kotletów schabowych? Klasyka zawsze się obroni!
W czym panierować schabowego? To zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jeżeli cenisz klasyczną wersję tego dania, z pewnością do gustu przypadnie Ci kotlet schabowy w panierce przygotowanej z połączenia mąki pszennej, bułki tartej oraz jajka. Potrzebna będzie Ci miska, w której rózgą roztrzepiesz jajko. Wyjmij również talerze – jeden na mąkę, a drugi na bułkę tartą. Mąkę możesz od razu wsypać do jajka i bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki temu zabrudzisz mniej naczyń.
Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Co dodać do panierki, aby była chrupiąca? Możliwości sody oczyszczonej
Chrupiąca panierka to również efekt dodania sody oczyszczonej. Ten składnik spulchnia panierkę, przez co ta nie twardnieje. Co więcej, dzięki sodzie oczyszczonej stworzysz idealne kotlety schabowe także pod względem wizualnym. Okazuje się, że substancja ta zmienia pH produktów w taki sposób, że panierka zyskuje złocisty kolor.
Aby cieszyć się schabowym w chrupiącej panierce, wystarczy dodać do bułki tartej około pół łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie wymieszać składniki łopatką. Kolejne kroki są takie same jak przy klasycznym panierowaniu kotletów schabowych.
Czytaj także: Jak zrobić wątróbkę?
Co zrobić, żeby panierka nie odchodziła od kotleta schabowego? Zadbaj o detale!
Niekiedy pomimo działania zgodnie z przepisem panierka odpada od kotleta schabowego. Co można zrobić, by uniknąć takiego problemu? Dobrym rozwiązaniem jest roztrzepanie jajka ze szczyptą soli. Możesz też zrezygnować z klasycznej mąki pszennej na rzecz mieszanki przygotowanej z wymieszania wskazanego typu mąki z mąką ziemniaczaną w proporcji 1:1.
Czytaj także: Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis
Czasem przyczyna odchodzenia panierki od kotleta schabowego jest dość prozaiczna. Okazuje się, że jej odklejaniu sprzyjają... brudne ręce z resztek panierki. Aby więc tego uniknąć, zadbaj o to, by przed smażeniem kotleta zawsze mieć oczyszczone dłonie. Musisz je również osuszyć, by uniknąć ewentualnego rozpryskiwania tłuszczu w kontakcie z ze ściekającą z dłoni wodą.
Kotlety schabowe podawaj z gotowanymi ziemniakami, frytkami, tłuczonymi ziemniakami oraz sezonowymi sałatkami. Nadmiar mąki i bułki tartej wsyp w osobne pojemniki do przechowywania. Dzięki temu po składniki do chrupiącej panierki będziesz mógł sięgnąć również w późniejszym czasie, gdy znowu najdzie Cię ochota na tę potrawę.
Czytaj także: 8 rodzajów aromatycznych panierek do kurczaka. Zobacz, jakie to proste!
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej