Sekret chrupi膮cego schabowego. Niezawodny spos贸b na panierk臋

Porady 3.04.2023

Chrupi膮cy schabowy w 5 prostych krokach – jak zrobi膰 kotlety schabowe, kt贸rymi zaimponujesz ca艂ej rodzinie?

Kotlet schabowy to tradycyjne, polskie danie podawane wraz z kapust膮 zasma偶an膮 oraz ziemniakami. Oczywi艣cie schabowego mo偶na serwowa膰 r贸wnie偶 z innymi dodatkami, np. buraczkami czy 艣wie偶ymi warzywami.

Co jednak zrobi膰, by przygotowa膰 idealny kotlet schabowy? Oto kilka wskaz贸wek, dzi臋ki kt贸rym zachwycisz si臋 t膮 potraw膮.

Na pocz膮tek dobrze opracuj plastry schabu. Oczy艣膰 je i rozbij. Osusz dobrze mi臋so, zw艂aszcza gdy si臋gasz po to rozmro偶one. Skorzystaj z r臋cznik贸w papierowych.

Zadbaj r贸wnie偶 o przyprawy – mo偶esz opr贸szy膰 mi臋so jedynie sol膮 i pieprzem lub zdecydowa膰 si臋 na bardziej wymy艣lne dodatki, np. przypraw臋 chili, zio艂a prowansalskie czy zgnieciony czosnek.

Przygotuj te偶 panierk臋 wed艂ug podanego poni偶ej przepisu.

Aby unikn膮膰 nadmiaru t艂uszczu, kotlety sma偶 na g艂臋bokiej patelni z nieprzywieraj膮cym dnem. Dzi臋ki temu danie b臋dzie zdrowsze i mniej kaloryczne. Je偶eli decydujesz si臋 na klasyczn膮 patelni臋, olej musi by膰 dobrze rozgrzany. W innej sytuacji t艂uszcz bardzo szybko wsi膮knie w panierk臋, odbieraj膮c jej przy tym walory smakowe.

Pami臋taj o w艂a艣ciwej technice sma偶enia, dzi臋ki kt贸rej kotlet b臋dzie r贸wnomiernie podsma偶ony. Przede wszystkim podgrzewaj patelni臋 na 艣rednim ogniu. Zbyt du偶a moc palnika mo偶e sprawi膰, 偶e panierka si臋 przypali, a mi臋so pozostanie surowe. Od czasu do czasu zmieniaj te偶 podsma偶ane strony mi臋sa. Najlepiej sma偶y膰 schabowego po 2 minuty z ka偶dej strony. O tym, 偶e panierka jest ju偶 gotowa, 艣wiadczy膰 b臋dzie jej z艂ocisty kolor.

Aby kotlety schabowe nabra艂y dodatkowego aromatu, po sma偶eniu mo偶esz w艂o偶y膰 je na oko艂o 10 minut do nagrzanego na 120 stopni Celsjusza piekarnika. Dzi臋ki temu b臋dziesz mie膰 r贸wnie偶 pewno艣膰, 偶e nie s膮 surowe.

Czytaj tak偶e: Jak sma偶y膰 艂ososia?

Co zrobi膰, aby kotlety schabowe by艂y chrupi膮ce? Triki przydatne w ka偶dej kuchni

Je偶eli zale偶y Ci na tym, by stworzy膰 chrupi膮c膮 panierk臋, zamiast tradycyjnej bu艂ki tartej zastosuj jej zamienniki. W tym celu si臋gnij po pokruszone p艂atki kukurydziane, panko, czyli japo艅sk膮 bu艂k臋 tart膮, a nawet zmielone orzechy.

Pami臋taj r贸wnie偶 o tym, by kotlety schabowe otrzepa膰 z nadmiaru m膮ki, kt贸ra mo偶e zmniejsza膰 chrupko艣膰 ca艂ego dania.

Ponadto prostym sposobem na uzyskanie chrupko艣ci dania jest schabowy w podw贸jnej panierce. Wystarczy, 偶e obtoczysz mi臋so dwukrotnie w bu艂ce tartej i jajku. Dzi臋ki temu bu艂ka tarta nieco rozmoknie, co wp艂ynie na jej walory smakowe.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 ser sma偶ony?

Jak zrobi膰 dobr膮 panierk臋 do kotlet贸w schabowych? Klasyka zawsze si臋 obroni!

W czym panierowa膰 schabowego? To zale偶y od Twoich indywidualnych preferencji. Je偶eli cenisz klasyczn膮 wersj臋 tego dania, z pewno艣ci膮 do gustu przypadnie Ci kotlet schabowy w panierce przygotowanej z po艂膮czenia m膮ki pszennej, bu艂ki tartej oraz jajka. Potrzebna b臋dzie Ci miska, w kt贸rej r贸zg膮 roztrzepiesz jajko. Wyjmij r贸wnie偶 talerze – jeden na m膮k臋, a drugi na bu艂k臋 tart膮. M膮k臋 mo偶esz od razu wsypa膰 do jajka i bardzo dok艂adnie wymiesza膰. Dzi臋ki temu zabrudzisz mniej naczy艅.

Czytaj tak偶e: Saute – co to znaczy i co sma偶y si臋 w ten spos贸b?

Co doda膰 do panierki, aby by艂a chrupi膮ca? Mo偶liwo艣ci sody oczyszczonej

Chrupi膮ca panierka to r贸wnie偶 efekt dodania sody oczyszczonej. Ten sk艂adnik spulchnia panierk臋, przez co ta nie twardnieje. Co wi臋cej, dzi臋ki sodzie oczyszczonej stworzysz idealne kotlety schabowe tak偶e pod wzgl臋dem wizualnym. Okazuje si臋, 偶e substancja ta zmienia pH produkt贸w w taki spos贸b, 偶e panierka zyskuje z艂ocisty kolor.

Aby cieszy膰 si臋 schabowym w chrupi膮cej panierce, wystarczy doda膰 do bu艂ki tartej oko艂o p贸艂 艂y偶eczki sody oczyszczonej i dok艂adnie wymiesza膰 sk艂adniki 艂opatk膮. Kolejne kroki s膮 takie same jak przy klasycznym panierowaniu kotlet贸w schabowych.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 w膮tr贸bk臋?

Co zrobi膰, 偶eby panierka nie odchodzi艂a od kotleta schabowego? Zadbaj o detale!

Niekiedy pomimo dzia艂ania zgodnie z przepisem panierka odpada od kotleta schabowego. Co mo偶na zrobi膰, by unikn膮膰 takiego problemu? Dobrym rozwi膮zaniem jest roztrzepanie jajka ze szczypt膮 soli. Mo偶esz te偶 zrezygnowa膰 z klasycznej m膮ki pszennej na rzecz mieszanki przygotowanej z wymieszania wskazanego typu m膮ki z m膮k膮 ziemniaczan膮 w proporcji 1:1.

Czytaj tak偶e: Jak zrobi膰 ryb臋 w chrupi膮cej panierce? Poznaj niezawodny przepis

Czasem przyczyna odchodzenia panierki od kotleta schabowego jest do艣膰 prozaiczna. Okazuje si臋, 偶e jej odklejaniu sprzyjaj膮... brudne r臋ce z resztek panierki. Aby wi臋c tego unikn膮膰, zadbaj o to, by przed sma偶eniem kotleta zawsze mie膰 oczyszczone d艂onie. Musisz je r贸wnie偶 osuszy膰, by unikn膮膰 ewentualnego rozpryskiwania t艂uszczu w kontakcie z ze 艣ciekaj膮c膮 z d艂oni wod膮.

Kotlety schabowe podawaj z gotowanymi ziemniakami, frytkami, t艂uczonymi ziemniakami oraz sezonowymi sa艂atkami. Nadmiar m膮ki i bu艂ki tartej wsyp w osobne pojemniki do przechowywania. Dzi臋ki temu po sk艂adniki do chrupi膮cej panierki b臋dziesz m贸g艂 si臋gn膮膰 r贸wnie偶 w p贸藕niejszym czasie, gdy znowu najdzie Ci臋 ochota na t臋 potraw臋.

Czytaj tak偶e: 8 rodzaj贸w aromatycznych panierek do kurczaka. Zobacz, jakie to proste!