Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
![](images/_news_shot/11-saute.jpeg)
Saute – co to znaczy?
Technika przyrządzania dań saute ma podwójne znaczenie. Określenie pochodzi od francuskiego słowa „sauter”, które po polsku oznacza „skakać”.
Sauté z jednej strony odnosi się do smażenia jedzenia w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu, z drugiej strony – tym słowem określa się też przyrządzanie mięsa, ryb albo wątróbki bez żadnej panierki. Stosuje się natomiast dużą liczbę przypraw z przyprawnika. Wiesz już, co to jest saute. Zobacz, jak przyrządzić smaczne dania w wersji saute.
Czytaj także: Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!
Smażenie saute
Tak jak już wspomnieliśmy, smażenie saute zakłada rezygnację z panierki i pozostawienie samych przypraw na rybie, mięsie lub wątróbce. Nie wiesz, jak smażyć saute?
Przede wszystkim skup się na tym, by doprawić jedzenie według własnych preferencji smakowych. Dodatki do mięsa czy ryby możesz przygotować w młynku i moździerzu. Rozetrzyj tam np. świeży pieprz czy wymieszaj ze sobą inne przyprawy. Następnie umyj, wysusz i dokładnie pokrój mięso, rybę lub wątróbkę na desce do krojenia. Podzielone kawałki umieść w misce, dopraw i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu jedzenie przesiąknie przyprawami.
Gdy już przyjdzie czas smażenia, dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu. Musisz pamiętać, że saute należy do metod smażenia na płytkim oleju z wykorzystaniem silnego płomienia. Chcąc więc osiągnąć swój cel kulinarny i uniknąć przypalenia potrawy, staraj się mieszać jedzenie na patelni. W tym celu sięgnij po akcesoria z kompletu przyborów kuchennych.
Czytaj także: Stir fry – co to i co smażyć w ten sposób? [linkowanie do wpisu – Stir fry – co to i co smażyć w ten sposób?]
Ryba smażona saute
Przepis na rybę saute jest bardzo prosty. Chcąc przyrządzić takie danie na 4-5 porcji, będziesz potrzebować około 1 kg ryby. Następnie nożem pojedynczym dokładnie oczyść i pokrój rybę w dzwonki. Dobrym pomysłem jest już zakup gotowych filetów. Wówczas nie będziesz poświęcać czasu na obróbkę ryby. Następnie za pomocą wyciskarki do soków z owoców wyciśnij nieco soku z cytryny. Skrop nim rybę. Dzięki temu zyska bardziej orzeźwiający smak. Możesz także dodać inne przyprawy, np. oregano, bazylię, sól oraz pieprz. Gdy ryba zostanie już przygotowana, odstaw ją na 30 minut do lodówki.
Wyjmij ją i podsmażaj delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju. Przewróć ostrożnie rybę za pomocą odpowiednich akcesoriów kuchennych, które zminimalizują ryzyko jej rozerwania. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować przepis, możesz przed smażeniem, oprószyć rybę delikatnie mąką.
Ryba smażona saute dobrze komponuje się z dodatkami warzywnymi, jak również z ryżem czy ziemniakami. Jeżeli chcesz przyrządzić rybę saute z piekarnika, wystarczy, że zawiniesz ją w folię aluminiową z dodatkiem plastrów cytryny, polejesz olejem oraz doprawisz tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Czytaj także:
Wątróbka saute
Równie smacznym daniem jest wątróbka saute. Wystarczy, że przyprawisz ją ulubionymi przyprawami i usmażysz z dwóch stron przez ok. 3-5 minut. Wątróbkę z drobiu przyrządzisz nawet w 10 minut.
Z kolei wątróbka wieprzowa saute może wymagać nieco dłuższego czasu obróbki termicznej. Aby była miękka, warto ją wcześniej umieścić w miseczce z mlekiem na kilka godzin. Dzięki temu zmięknie i będzie znacznie smaczniejsza.
Na koniec wystarczy ją podsmażyć i podawać z ulubionymi dodatkami warzywnymi, np. smażoną cebulką czy ziemniakami. Będzie to szybki i prosty sposób na obiad dla Ciebie, Twojej rodziny czy przyjaciół.
Czytaj także:
-
- Jak zrobić wątróbkę?
Kurczak saute
Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, kurczak saute będzie dla Ciebie dobrym pomysłem na smaczny posiłek. Wystarczy, że dobrze rozbijesz tłuczkiem pierś z kurczaka, przyprawisz i przygotujesz bez mąki oraz bułki tartej, w wersji saute na patelni. Czym przyprawić mięso? Możesz postawić tylko na pieprz i sól, ale również pokusić się o przyrządzenie fileta z kurczaka soute w ziołach albo w oregano, papryce słodkiej, bazylii czy tymianku. Będą to wyjątkowo ciekawe wersje tego dania.
Kurczak saute świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, które można dodatkowo dorzucić na patelnię lub podać osobno.
Istnieje wiele interesujących sposobów nie tylko na smażenie, ale też na grillowanie, gotowanie i pieczenie kurczaka. Poznaj je, czytając poniższe artykuły:
Saute – jak przygotować?
Wiesz już, jak przyrządzić danie w stylu saute. Zobacz teraz, jak przygotować zastawę do tego posiłku. Rozłóż zestaw talerzy dla siebie i bliskich osób. Pamiętaj również o dołożeniu sztućców. Widelce połóż po lewej stronie talerza, a noże po prawej.
Metoda obróbki termicznej ma duży wpływ na ostateczne walory smakowe i zapachowe dania. Decydując się na saute, Twoje jedzenie powinno zyskać bardziej intensywny smak oraz być soczyste. Co więcej, przyrządzanie dań w wersji saute jest znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, przez co ta technika jest szczególnie polecana osobom, które chcą dbać o szczupłą sylwetkę oraz ograniczać liczbę przyswajanych kalorii.
Czytaj także:
Warto przeczytać
![](images/_news_shot/11obiadmakaron.jpg)
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcej![](images/_news_shot/10azja.jpg)
Kuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcej![](images/_news_shot/9krewetki.jpg)
Krewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcej![](images/_news_shot/8roladawolowa.jpg)
Rolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcej![](images/_news_shot/7gotowaneziemniaki.jpg)
Ile gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcej![](images/_news_shot/6bitasmietana.jpg)
Jak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcej![](images/_news_shot/5biszkopt.jpg)
Biszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcej![](images/_news_shot/4sernikspod.jpg)
Spód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcej![](images/_news_shot/3kaszajaglana.jpg)
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej