Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?

Porady 12.02.2022

Saute - co to znaczy?

Technika przyrządzania dań saute ma podwójne znaczenie. Określenie pochodzi od francuskiego słowa „sauter", które po polsku oznacza „skakać".

Sauté z jednej strony odnosi się do smażenia jedzenia w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu, z drugiej strony - tym słowem określa się też przyrządzanie mięsa, ryb albo wątróbki bez żadnej panierki. Stosuje się natomiast dużą liczbę przypraw z przyprawnika. Wiesz już, co to jest saute. Zobacz, jak przyrządzić smaczne dania w wersji saute.

Jakie przyprawy do kurczaka? Podpowiadamy!

Smażenie saute

Tak jak już wspomnieliśmy, smażenie saute zakłada rezygnację z panierki i pozostawienie samych przypraw na rybie, mięsie lub wątróbce. Nie wiesz, jak smażyć saute?

Przede wszystkim skup się na tym, by doprawić jedzenie według własnych preferencji smakowych. Dodatki do mięsa czy ryby możesz przygotować w młynku i moździerzu. Rozetrzyj tam np. świeży pieprz czy wymieszaj ze sobą inne przyprawy. Następnie umyj, wysusz i dokładnie pokrój mięso, rybę lub wątróbkę na desce do krojenia. Podzielone kawałki umieść w misce, dopraw i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu jedzenie przesiąknie przyprawami.

Gdy już przyjdzie czas smażenia, dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu. Musisz pamiętać, że saute należy do metod smażenia na płytkim oleju z wykorzystaniem silnego płomienia. Chcąc więc osiągnąć swój cel kulinarny i uniknąć przypalenia potrawy, staraj się mieszać jedzenie na patelni. W tym celu sięgnij po akcesoria z kompletu przyborów kuchennych.

Czytaj także: Stir fry - co to i co smażyć w ten sposób? [linkowanie do wpisu - Stir fry - co to i co smażyć w ten sposób?]

Co to znaczy smażyć sauté?

Smażenie sauté to technika kulinarna wywodząca się z kuchni francuskiej, która polega na szybkim obsmażaniu produktów w małej ilości tłuszczu na dużym ogniu. Charakterystyczne dla tej metody jest używanie gorącego tłuszczu - najlepiej sprawdza się masło klarowane, oliwa z oliwek lub olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Kluczem do sukcesu jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia, na którą wkłada się świeże, wcześniej przyprawione solą i innymi przyprawami produkty. Dzięki wysokiej temperaturze mięso czy warzywa szybko tworzą rumianą skórkę z zewnątrz, zachowując jednocześnie soczystość w środku. Nazwa "sauté" pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego "skakać", co odnosi się do charakterystycznego potrząsania patelnią podczas gotowania. Ta technika wymaga stałej uwagi i regularnego mieszania, aby zapobiec przypalaniu się potraw. W wersji sauté przygotowuje się najczęściej mięso, drób, ryby i warzywa, które dzięki krótkiemu czasowi obróbki termicznej zachowują swój naturalny aromat i wartości odżywcze. Potrawy przygotowane metodą sauté często podaje się w sosie własnym, który powstaje z soków wypuszczonych podczas smażenia.

Ryba smażona saute

Przepis na rybę saute jest bardzo prosty. Chcąc przyrządzić takie danie na 4-5 porcji, będziesz potrzebować około 1 kg ryby. Następnie nożem pojedynczym dokładnie oczyść i pokrój rybę w dzwonki. Dobrym pomysłem jest już zakup gotowych filetów. Wówczas nie będziesz poświęcać czasu na obróbkę ryby. Następnie za pomocą wyciskarki do soków z owoców wyciśnij nieco soku z cytryny. Skrop nim rybę. Dzięki temu zyska bardziej orzeźwiający smak. Możesz także dodać inne przyprawy, np. oregano, bazylię, sól oraz pieprz. Gdy ryba zostanie już przygotowana, odstaw ją na 30 minut do lodówki.

Wyjmij ją i podsmażaj delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju. Przewróć ostrożnie rybę za pomocą odpowiednich akcesoriów kuchennych, które zminimalizują ryzyko jej rozerwania. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować przepis, możesz przed smażeniem, oprószyć rybę delikatnie mąką.

Ryba smażona saute dobrze komponuje się z dodatkami warzywnymi, jak również z ryżem czy ziemniakami. Jeżeli chcesz przyrządzić rybę saute z piekarnika, wystarczy, że zawiniesz ją w folię aluminiową z dodatkiem plastrów cytryny, polejesz olejem oraz doprawisz tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.

Wątróbka saute

Równie smacznym daniem jest wątróbka saute. Wystarczy, że przyprawisz ją ulubionymi przyprawami i usmażysz z dwóch stron przez ok. 3-5 minut. Wątróbkę z drobiu przyrządzisz nawet w 10 minut.

Z kolei wątróbka wieprzowa saute może wymagać nieco dłuższego czasu obróbki termicznej. Aby była miękka, warto ją wcześniej umieścić w miseczce z mlekiem na kilka godzin. Dzięki temu zmięknie i będzie znacznie smaczniejsza.

Na koniec wystarczy ją podsmażyć i podawać z ulubionymi dodatkami warzywnymi, np. smażoną cebulką czy ziemniakami. Będzie to szybki i prosty sposób na obiad dla Ciebie, Twojej rodziny czy przyjaciół.

Czytaj także:

Kurczak saute

Jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, kurczak saute będzie dla Ciebie dobrym pomysłem na smaczny posiłek. Wystarczy, że dobrze rozbijesz tłuczkiem pierś z kurczaka, przyprawisz i przygotujesz bez mąki oraz bułki tartej, w wersji saute na patelni. Czym przyprawić mięso? Możesz postawić tylko na pieprz i sól, ale również pokusić się o przyrządzenie fileta z kurczaka saute w ziołach albo w oregano, papryce słodkiej, bazylii czy tymianku. Będą to wyjątkowo ciekawe wersje tego dania.

Kurczak saute świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, które można dodatkowo dorzucić na patelnię lub podać osobno. Piersi kurczaka przygotowane tą metodą zachowują swoją soczystość i naturalny aromat, szczególnie gdy używa się świeżych ziół. Kluczowe jest unikanie przypalaniu, dlatego należy regularnie przewracać mięso na patelni.

Istnieje wiele interesujących sposobów nie tylko na smażenie, ale też na grillowanie, gotowanie i pieczenie kurczaka. Poznaj je, czytając poniższe artykuły:

Jak długo smażyć schab soute?

Schab soute to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad. Czas smażenia schabu zależy od grubości kotletów - standardowe kotlety o grubości około 1-1,5 cm należy smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Schab najlepiej pokroić w kotlety o równej grubości, a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem, co zapewni równomierne przesmażenie. Przed smażeniem mięso powinno być przyprawione solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie pozostawione w lodówce na około godzinę, aby przyprawy dobrze . Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego lub oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Schab należy kłaść na bardzo gorący tłuszcz - usłyszysz charakterystyczne syczenie, które świadczy o właściwej temperaturze. Podczas smażenia nie przykrywaj patelni, aby kotlety mogły uzyskać apetyczną, złocistą skórkę. Po pierwszym przewróceniu można dodać do patelni rozgniecionych ząbków czosnku lub świeżych ziół, które nadadzą mięsu dodatkowy aromat. Gotowe kotlety powinny być rumiane z zewnątrz i soczyste w środku. Po zdjęciu z patelni warto zostawić je na 2-3 minuty pod przykryciem, aby sok równomiernie się rozłożył. Schab soute doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem lub świeżymi warzywami. W sosie własnym, który powstaje na patelni po smażeniu, można udusić cebulę lub pieczarki, tworząc pyszny dodatek do kotletów.

Saute - jak przygotować?

Wiesz już, jak przyrządzić danie w stylu saute. Zobacz teraz, jak przygotować zastawę do tego posiłku. Rozłóż zestaw talerzy dla siebie i bliskich osób. Pamiętaj również o dołożeniu sztućców. Widelce połóż po lewej stronie talerza, a noże po prawej.

Metoda obróbki termicznej ma duży wpływ na ostateczne walory smakowe i zapachowe dania. Decydując się na saute, Twoje jedzenie powinno zyskać bardziej intensywny smak oraz być soczyste. Co więcej, przyrządzanie dań w wersji saute jest znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne, przez co ta technika jest szczególnie polecana osobom, które chcą dbać o szczupłą sylwetkę oraz ograniczać liczbę przyswajanych kalorii. Ta technika smażenia sprawdza się doskonale w kuchni domowej, pozwalając na szybkie przygotowanie zdrowych i pełnych aromatu potraw.

Czytaj także: