Jak zrobić wątróbkę?

Jak zrobić wątróbkę?
Jednym z bardziej popularnych podrobów mięsnych jest wątróbka. W sklepach czy u rzeźników można zakupić wątróbkę drobiową, wieprzową, cielęcą, a nawet tą z dzika. Choć niektórzy za nią nie przepadają, z pewnością warto ją skosztować. Jest to dość tanie i smaczne źródło wielu cennych składników odżywczych, np. żelaza czy białka. Z tego względu po ów przysmak powinny sięgać osoby z anemią czy kobiety w trakcie miesiączki. Wątróbka zawiera także sporo witaminy A, która przyspiesza gojenie się ran, pozytywnie wpływa na wzrok i sprawia, że procesy starzenia następują później. To również prawdziwa skarbnica witamin: C, E, D i K.
Wątróbkę można przygotowywać na różne sposoby: na półsurowo, w wersji duszonej, saute czy w panierce. Niekiedy wykorzystuje się ją do przekąsek oraz pasztetów.
Jak zrobić wątróbkę na obiad? Aby wątróbka dobrze smakowała, należy ją najpierw odpowiednio przygotować. Nożem pojedynczym oczyść ją z błon oraz żyłek. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Istotne jest również dokładne wypłukanie wątróbki z krwi pod bieżącą wodą. Nadmiaru wody pozbędziesz się, wycierając wątróbkę ręcznikiem kuchennym.
Jak przyrządzić wątróbkę? Zanim poddasz wątróbkę obróbce termicznej, posyp ją mąką. Przypraw również pieprzem. Na koniec smażenia możesz dodać sól z przyprawnika.
Czytaj także: Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla?
Jak zrobić wątróbkę, żeby była miękka? Przede wszystkim smaż ją na dobrze rozgrzanej patelni. Postaraj się zbyt często nie odwracać wątróbki. Wystarczy, że poczekasz, aż zarumieni się z jednej strony i wówczas przełożysz ją na drugą stronę, wykorzystując akcesoria z kompletu przyborów kuchennych.
Zwykle czas smażenia wątróbki z jednej strony to około 3-5 minut. Cały proces powinien trwać więc nie więcej niż 10 minut.
Pamiętaj, że wątróbka jest na tyle delikatna, że nie powinieneś przebijać jej widelcem. Jeżeli postanowisz ją nakłuć, wyleje się z niej płyn, który w kontakcie z olejem będzie pryskać. Może to doprowadzić do tego, że poparzysz się w trakcie gotowania.
Danie można przyrządzać z różnymi smacznymi dodatkami, np. z cebulką. To tylko kilka wskazówek. Konkretne przepisy na to, jak zrobić wątróbkę na obiad, znajdziesz poniżej.
Czytaj także: Pyszna potrawka z kurczaka krok po kroku
Jak zrobić wątróbkę drobiową?
W zależności od zastosowanego typu mięsa drobiowego, sposób przyrządzenia wątróbki wygląda nieco inaczej. Równie istotne są dodatkowe składniki – sosy, warzywa czy przyprawy, które mogą znacząco wpłynąć na smak przygotowanych potraw.
Zobacz, jak zrobić miękką wątróbkę drobiową, wykorzystując do tego jeden z wybranych typów mięsa: z kurczaka, z indyka lub z gęsi.
Czytaj także: 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
Jak zrobić wątróbkę z kurczaka?
Przyrządzenie wątróbki z kurczaka jest bardzo proste. Wystarczy oczyszczone i obrane kawałki mięsa podsmażyć na patelni po około 2 minuty z każdej strony. Mięso z kurczaka stosunkowo szybko poddaje się obróbce termicznej. Nie inaczej jest w przypadku podrobów. Z tego względu czas wykonania tego dania może być nieco krótszy niż w przypadku wątróbki wieprzowej.
Do przyprawienia wątróbki użyj ulubionych przypraw. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić wątróbkę z kurczaka z dodatkiem cebuli, skup się na tym, by na osobnej patelni przygotować cebulę i gdy będzie gotowa, dodać ją do naczynia z wątróbką.
Czytaj także:
Jak zrobić wątróbkę z indyka?
Wątróbkę z indyka można wzbogacić o takie dodatki, jak: śmietana, przyprawa z papryki czy cebula. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej pożywne. Jak zrobić wątróbkę z indyka? Oto niezbędne składniki:
- 20 ml śmietany kwaśnej,
- 30 ml wywaru z rosołu,
- 40 dag wątróbki indyczej,
- 1-2 cebule,
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
- 1 łyżeczka mąki,
- ocet,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka masła.
Jak zrobić pyszną wątróbkę z indyka? Za pomocą akcesoriów kuchennych oczyść i pokrój wątróbkę w kostkę. Następnie podsmaż ją na głębokiej patelni. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle na drugiej patelni. Dosyp paprykę i wymieszaj. Dodaj cebulę z przyprawą do wątróbki. Teraz dolej bulion oraz ocet i pozostałe przyprawy. Zagotuj. W misce kuchennej rozrób śmietanę z mąką. Dobrze, by śmietana nabrała wcześniej temperatury pokojowej. Za pomocą sztućców, np. łyżki, dodaj odrobinę sosu do mieszanki. Wymieszaj dokładnie i dolej do całości.
Nakładaj na talerz łyżką drewnianą. Taka wątróbka dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszą albo ryżem. Wiesz już, jak zrobić wątróbkę indyczą, teraz porównaj ten przepis z recepturą na wątróbkę z gęsi.
Czytaj także:
Jak zrobić wątróbkę z gęsi?
Wątróbka z gęsi to popularny składnik wielu pasztetów. Należy jednak pamiętać, że bez obaw można ją także dusić i smażyć. Zatem jak zrobić wątróbkę z gęsi, by danie przypadło do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom? Można dodać do niej cebulę, jabłko oraz czosnek. Na 70 dag wątróbki gęsiej będziesz potrzebować 3 cebul, 4 posiekanych ząbków czosnku oraz 2 kwaśnych jabłek. Nie zapomnij też o przyprawach: majeranku, soli, pieprzu oraz o 1 łyżeczce cukru. Niektórzy do tego dania dolewają 50 ml ginu. Nie jest to jednak obowiązkowe, a czasem wręcz niewskazane, np. gdy potrawę będą jeść dzieci.
Jak zrobić wątróbkę gęsią? Na patelni podsmaż na oleju bądź smalcu posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Pokrój wątróbkę w plasterki i dodaj na patelnię. Możesz teraz wsypać cukier oraz dolać opcjonalnie trochę ginu. Po odparowaniu alkoholu przykryj przykrywką danie i duś przez 10 minut. Dodaj pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych. Całość posyp majerankiem, solą oraz pieprzem. Danie duś do czasu, gdy jabłka staną się miękkie (około 5-10 minut).
Taka wątróbka dobrze smakuje razem z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Czytaj także:
Jak zrobić wątróbkę wieprzową?
Postępuj tak jak we wskazanych wcześniej przepisach. Jeżeli masz wątpliwości, jak zrobić wątróbkę wieprzową, żeby była miękka, przede wszystkim pamiętaj o tym, by wcześniej wymoczyć ją dobrze w wodzie przez około 10 minut. Następnie na desce do krojenia pokrój ją na plastry grubości 1 cm. Teraz możesz podzielić je na jeszcze drobniejsze kawałki i umieścić na chwilę w mleku lub maślance. Dzięki temu wątróbka będzie mniej twarda, a jej smak stanie się łagodniejszy. Warto pamiętać, by smażyć ją w głębokim, dobrze nagrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.
Czytaj także: Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
Wątróbka z dzika – jak zrobić?
W przypadku wątróbki z dziczyzny cały proces przygotowań należy rozpocząć znacznie wcześniej. Najlepiej umieścić ją w mleku na 4-5 godzin i włożyć do lodówki. Dzięki temu wątróbka powinna zmięknąć. Podczas smażenia wolno ją tylko popieprzyć. Jeżeli dodasz sól w trakcie obróbki termicznej, wątróbka będzie twarda.
Przepis na to, jak przyrządzić wątróbkę z dzika, jest bardzo podobny do tych przedstawionych powyżej.
Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania i pieczenia bez wątróbki. I słusznie, ponieważ to dość tanie źródło wartościowych składników odżywczych.
Czytaj także:
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej