Patelnia granitowa — 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć!

Wybierając patelnię do kuchni, w pierwszej kolejności należy zastanowić się nad materiałem, z jakie-go będzie ona wykonana. Doskonałym rozwiązaniem są naczynia z granitu.


Zalety patelni granitowych

Dlaczego warto zaopatrzyć się w patelnię granitową? Wpływ na to ma cały szereg czynników. Zaliczyć można do nich między innymi dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, w tym zarysowania. Takie naczynie bez obaw myć można zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Granitowa powłoka patelni umożliwia gotowanie potraw bez użycia tłuszczu lub z niewielkim jego dodatkiem. To znakomite rozwiązanie dla osób dbających o linię. Patelnia z granitu szybko się nagrzewa, co sprawia, że ulubione dania przyrządzimy w niej w zaledwie kilka chwil, ograniczając wydatki na energię elektryczną. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o kolejnej jej zalecie, jaką jest równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni. Sprawia to, że poddawane obróbce termicznej produkty spożywcze są w odpowiedni sposób podsmażane z każdej strony. Patelnie z powłoką granitową są naczyniami wielofunkcyjnymi — używać można ich bowiem zarówno do smażenia, jak i duszenia. Znajdą one zastosowanie na kuchence elektrycznej, ceramicznej, gazowej oraz indukcyjnej.
 

Czym kierować się wybierając patelnię granitową na indukcję?

Aby codzienne korzystanie z patelni granitowej z pokrywką było w pełni komfortowe, kupując ją, uwzględnić należy parametry takie, jak: wielkość (w przypadku singli najlepiej sprawdzą się niewielkie modele, rodzin z dziećmi — takie, których średnica wynosi około 30 centymetrów), uchwyt (nie powinien nagrzewać się i ślizgać w ręce) czy design (do wyboru mamy między innymi modele retro oraz utrzymane w stylu nowoczesnym).
 

Patelnie z powłoką granitową dostępne na Tadar.pl

W naszym sklepie internetowym Tadar.pl zaopatrzyć można się w różnego rodzaju patelnie granitowe. Do naszych faworytów zaliczają się:
 
  • Patelnia granitowa KonigHOFFER Pescado 28 cm — to granitowa patelnia, która świetnie sprawdzi się zarówno do gotowania, jak i smażenia potraw. Przyrządzane w niej dania nie wymagają używania dużej ilości tłuszczu, a poddawane obróbce termicznej produkty spożywcze są w należyty sposób chronione przed przywieraniem. Jej powłoka zewnętrzna oraz wewnętrzna pokryte zostały powłoką Ball Blasting, która ma za zadanie imitować granit. Patelnia posiada rączkę wykonaną z tworzywa, które do złudzenia przypomina prawdziwe drewno. Wyposażono ja również w praktyczny otwór do zawieszania. Patelnię z granitu bez obaw można myć w zmywarce.
  • Patelnia granitowa KonigHOFFER Venga 22 cm indukcja — to niewielka patelnia z powłoką granitową, na której z łatwością przyrządzimy obiad dla 2 osób. Gwarantuje ona równomierną dystrybucję ciepła, czego zasługą są aluminiowy korpus oraz dysk indukcyjny. Patelnia granitowa na indukcję w krótkim czasie uzyskuje pożądaną temperaturę, co przekłada się na oszczędność energii. Wyposażona jest ona także w antypoślizgowy, przyjemny w dotyku uchwyt z wykończeniem typu soft touch. Jej 3-warstwowa powłoka granitowa stanowi skuteczną ochronę przed przypalaniem oraz przywieraniem przygotowywanych na niej potraw.
  • Patelnia granitowa z odpinaną rączką KonigHOFFER Roche 24 cm — głównym atutem tej patelni z powłoką granitową jest odpinana rączka. Sprawia ona, że podczas przechowywania naczynie nie zajmuje dużo miejsca. Co więcej, po zdjęciu uchwytu, patelnię wykorzystać można do przygotowywania dań w piekarniku. Ta patelnia granitowa znajdzie zastosowanie w przypadku kuchenki zarówno indukcyjnej, jak i ceramicznej, elektrycznej oraz gazowej. Zastosowana tu powłoka non-stick Granite pozwala na przyrządzanie potraw z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu.
 
W naszym asortymencie dostępne są również inne patelnie, między innymi patelnie aluminiowe czy grillowe. Doskonałym ich uzupełnieniem będą praktyczne pokrywki. Po ich ręcznym umyciu, odstawić należy je na suszarkę. Czym kierować się wybierając ten produkt? Odpowiedź poznacie czytając wpis Suszarka do naczyń — jak ją wybrać?
 
Patelnia granitowa to sprawdzony sposób na gotowanie z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, bez obaw o przywieranie produktów do jej powierzchni.