Jak wybrać dobrą patelnię?
Dobra patelnia
Patelnia dobrej jakości jest niezbędna nie tylko do tego, by móc bez przeszkód przygotowywać potrawy. To także gwarancja dobrego smaku ulubionych dań. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które mogłyby sprawdzić się i w Twojej kuchni. Jednak znalezienie tej jedynej, idealnej patelni, która sprawdzi się w każdych warunkach, jest niemożliwe. Nie istnieje patelnia uniwersalna do wszystkiego. Oczywiście, można np. na patelni ceramicznej przyrządzać zarówno kurczaka czy naleśniki, ale dopiero dobór naczynia specjalnie przeznaczonego do przygotowywania określonej potrawy, ułatwi nam smażenie i zapewni nam najlepsze doznania smakowe. Dodatkowo – jako, że wybrana patelnia dobra jest na przyrządzenie konkretnego dania – będzie nam łatwiej ją umyć.
Kolejną kwestią są finanse. Czy w ogóle istnieją tanie i dobre patelnie, które będą służyć nam lata? Okazuje się, że tak. Wystarczy tylko wybrać dobry sklep z tego rodzaju naczyniami. W artykule: Gdzie kupić patelnię? podpowiadamy czym kierować się podczas wyboru sprzedawcy patelni?
Jak wybrać dobrą patelnię?
Zastanawiasz się, jak kupić dobrą patelnię? Oto kwestie, na które warto zwrócić uwagę przy jej wyborze:- przeznaczenie – czyli do przygotowania jakiego dania ją wykorzystamy oraz czy chcemy np. smażyć na głębokim tłuszczu, czy też beztłuszczowo. Np. dobra patelnia do naleśników to zwykle lekka patelnia beztłuszczowa z płytkimi brzegami,
Natomiast jeżeli lubimy grillować, ale nie zawsze mamy taką możliwość, przyda nam się dobra patelnia grillowa. Jedzenie usmażone na takiej patelni wygląda i smakuje jak to zdjęte z rusztu. Dowiedz się: Jak używać patelnię grillową?.
- jej rozmiar i głębokość – liczy się nie tylko średnica, ale również kształt patelni; patelnia głęboka sprawdzi się do przyrządzenia smacznych gulaszów czy dań azjatyckich, natomiast w dobrej patelni do smażenia jajek znajdziemy specjalnie zrobione wgłębienia, które pozwolą na zachowanie symetrii rozbitego jajka,
- tworzywo, z którego została wykonana – na rynku dostępne są różne rodzaje patelni, począwszy od patelni teflonowych poprzez ceramiczne, grafitowe, a na dobrej patelni żeliwnej czy patelni stalowej skończywszy.
Gdy planujemy nagrzać patelnię do wysokich temperatur, sprawdzi się bardziej patelnia ceramiczna. Dobra patelnia ceramiczna jest dedykowana alergikom oraz dzieciom. Patelnia z ceramiki również może ulec zarysowaniom. Sprawdź, czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
Zapoznaj się również z najważniejszymi informacjami na temat tej patelni, dostępnymi w artykule: Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć.
W przypadku patelni granitowych warto zwrócić uwagę na zaletę w postaci świetnego przewodnictwa cieplnego i równomiernego nagrzewania. Więcej informacji o właściwościach tego naczynia znajdziesz w artykule: Patelnia granitowa — 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć!
Niezależnie od tego, jaki rodzaj patelni wybieramy, bardzo istotne jest to, by umieć wyczyścić i konserwować to naczynie. Przeczytaj: Jak dbać o patelnię ceramiczną?
- rodzaj urządzenia grzewczego – zwykle w informacjach od producenta widnieje informacja, do jakich rodzajów kuchenek nadaje się naczynie; np. patelnia na gaz niejednokrotnie może sprawdzić się również na kuchence indukcyjnej, czy też patelnie na indukcję często mogą też być używane na kuchence gazowej, ceramicznej czy elektrycznej, dlatego warto zweryfikować tę informację u źródła.
Jeżeli zamierzasz wymienić urządzenie grzewcze i zastanawiasz się nad patelnią jaką kupić, rozważ wybór modeli, które pasują do wszystkich rodzajów kuchenek.
- komfortowy uchwyt – powinien być solidny, wykonany z materiału, który łatwo się nie nagrzewa, by nie poparzyć sobie rąk.
Patelnia jakiej firmy?
Podczas wyboru patelni warto zwrócić uwagę również na markę, która może być synonimem wysokiej jakości produktu. Nie wiesz, jakiej firmy patelnia będzie najlepsza? Przejrzyj w Internecie patelnie jakiej firmy są polecane przez ekspertów. W poradnikach typu: „która patelnia najlepsza” czy „patelnie jakiej firmy wybrać” znajdują się m.in. takie marki jak Konighoffer czy Starke pro. Patelnia dobrej firmy daje Ci pewność, że przyrządzone dania będą smaczne, a naczynie posłuży Ci długo.Nie ograniczaj się do jednej patelni. Jeżeli zastanawiasz się, jakiej firmy patelnia spełni Twoje oczekiwania, testuj różne naczynia. Oto nasze propozycje jakiej firmy patelnie sprawdzą się w Twojej kuchni.
Patelnie Konighoffer
Jednym z najbardziej solidnych modeli jest patelnia Konighoffer od niemieckiego producenta. Dzięki trzywarstwowej powłoce granitowej, patelnie konighoffer wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia. Tego rodzaju naczynia to propozycja dla tych, którzy szukają patelni z nienagrzewającymi się i wyjątkowo miękkimi uchwytami typu soft touch.
Patelnia Starke pro
Kolejną godną polecenia marką jest Starke PRO. Patelnie Strake PRO zostały wykonane ze stopu stali nierdzewnej, co gwarantuje wysoki poziom higieny podczas użytkowania. Użytkowanie patelni tej marki zmniejsza ryzyko przypalenia czy przywierania jedzenia do powłoki.Patelnie Tadar
Sklep Tadar oferuje patelnie najwyższej jakości. Patelnia Tadar to pewność przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku. To gwarancja pełnego sukcesu kulinarnego. W sklepie Tadar każda patelnia jest opatrzona dokładnym opisem, który wskazuje na tworzywo, rodzaj urządzenia, na którym można ją użytkować oraz cechy szczególne. Tu dostajesz pełną informację o wszystkim tym, co istotne przy wyborze patelni.Niezależnie od tego, jaką patelnię wybieramy, każdą z nich po użyciu trzeba umyć. Aby zrobić to szybko i skutecznie, warto zapoznać się z informacjami na ten temat w artykule: Jak wyczyścić patelnię?
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej