Jaka patelnia stalowa jest najlepsza? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem

Porady 19.04.2021


Najlepsza patelnia stalowa

Bardzo trudno porównać poszczególne typy patelni, gdyż opinia o każdym z nich zawsze będzie mniej lub bardziej subiektywna. Często spotykamy się z pytaniami „patelnia stalowa czy aluminiowa?” oraz „patelnia stalowa czy ceramiczna?”. Równie często musimy odpowiadać również na wątpliwości, jaka patelnia na indukcję jest najlepsza. Tak jak w każdym przypadku należy sobie najpierw uświadomić, jakimi potrzebami kieruje się dany zakup. Na pytania „patelnia stalowa czy żeliwna?” lub „patelnia stalowa czy teflonowa?” można odpowiedzieć przynajmniej na 3 różne sposoby. Łatwiej jest to zrobić, jeśli wiesz, czy szukasz modelu do długiego duszenia składników, mycia zmywarce, czy też odpornego na odkształcenia termiczne i uszkodzenia mechaniczne. Wówczas patelnie stalowe są zwycięzcami rankingu.
 


Powłoki na patelniach

Jedyną słuszną odpowiedzią na pytanie „jak smażyć bez tłuszczu?” jest zakup patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. W takim przypadku pozbędziesz się wielu kuchennych dylematów w tym tego, jaka patelnia do jajecznicy jest najlepsza. Nic się nie przypali i to dzięki rozwiązaniu, które dba nie tylko o smak dań, ale również o twoje zdrowie. Patelnia stalowa z powłoką zachowuje swoją trwałość i unikalne właściwości. Bez problemu działa na indukcji, jest higieniczna, nie zmienia smaku i aromatu potraw, można w niej przechowywać posiłek w lodówce oraz długo utrzymuje temperaturę. Powierzchnia non-stick eliminuje jednak bardzo często opcję mycia takiego naczynia w zmywarce. Patelnia stalowa z powłoką nieprzywierającą to między innymi:
 
 
  1. Patelnia stalowa z powłoką ceramiczną

  • Jeden z niewielu typów nieprzywierających, który dobrze znosi mycie w zmywarce (nie musisz się martwić jak wyczyścić patelnię)
  • Wyjątkowo dobrze radzi sobie z ochroną składników przed przypaleniem
  • Szeroka gama kolorów powłok
 
 
  1. Patelnia stalowa z powłoką tytanową

  • Niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne powierzchni smażenia
  • Niemal idealne zabezpieczenie przed odkształceniem i korozją
  • Bardzo dobry poziom nietoksyczności, dzięki czemu potrawy smakują naturalnie
 
 
  1. Patelnia stalowa z powłoką granitową

  • Elegancki wygląd, dzięki powłoce stylizowanej na kamienną
  • Wyśmienite wzmocnienie powłoki na ewentualność uszkodzenia termicznego, chemicznego i mechanicznego
  • W wielu przypadkach możliwość zapiekania dań w piekarniku na takiej patelni (zależy to między innymi od zastosowanego uchwytu)
 


Profesjonalna patelnia stalowa

Jej solidna konstrukcja sprawia, że właśnie z takich modeli patelni korzysta się w lokalach gastronomicznych każdej wielkości. Z czystym sercem można powiedzieć, że profesjonalna patelnia stalowa to komfort smażenia na wiele długich lat, zwłaszcza w domowym trybie użytkowania. Wystarczy tylko odpowiednio dbać o jej czystość, na bieżąco usuwać przypalone resztki oraz wybierać modele z twardą powłoką non-stick (np. granitowe lub klasyczne trójwarstwowe).

Na blogu sklepu internetowego Tadar.pl znajdziesz wiele stalowych patelni z powłokami nieprzywierającymi oraz bez nich. Wybierz tą, która najlepiej odpowiada twoim potrzebom kulinarnym. Przy okazji dowiedz się również jak smażyć na patelni grillowej. Jeśli natomiast wahasz się pomiędzy patelniami nierdzewnymi a aluminiowymi, zobacz czy w artykule „Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć” znajdziesz rozwiązanie swoich dylematów i wszystkie niezbędne odpowiedzi.