Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Jak dbać o patelnię ceramiczną?
Patelnia ceramiczna to bardzo często kupowane akcesorium kuchenne. Nic w tym zresztą dziwnego. Dobrze użytkowana może służyć nam przez długie lata. Dlaczego? Za wszystko odpowiada powłoka ceramiczna. Patelnia z taką powłoką jest wręcz idealna do smażenia. Nic na niej nie przywiera, a czyszczenie jest banalnie proste. Jest to zatem patelnia beztłuszczowa non stick, która idealnie sprawdzi się w kuchni osób starających się odżywiać zdrowo. Nieważne czy to patelnia na gaz czy też patelnia na indukcję – ceramiczna powłoka zawsze prezentuje się tak samo i jest niezwykle funkcjonalna. Jak używać patelnię ceramiczną? Nie wymaga ona wielkiej filozofii użytkowania – musimy pamiętać jednak, by nie narażać jej na zarysowania. Nawet jeśli sama powłoka nie jest bardzo podatna na pękanie czy rysowanie, lepiej korzystać na niej z drewnianych bądź silikonowych akcesoriów kuchennych. Zastanawiasz się, czemu np. Twój przepis na cienkie naleśniki nie daje zadowalającego efektu i naleśniki przyklejają się do patelni? Winne mogą być właśnie zarysowania. Dowiedzcie się także, czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa. Również w naszym artykule: Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć, prawdopodobnie znajdziecie wszystkie informacje na temat tych patelni.
Przypalona patelnia ceramiczna
Patelnia ceramiczna, jak każda inna, może się przypalić. Chociaż dania nie przywierają do niej tak bardzo, jak chociażby do patelni ze stali nierdzewnej, nadal jest to możliwe. Co zrobić w sytuacji, gdy patelnia ceramiczna przywiera? Najprawdopodobniej jest to efekt niedokładnego mycia. Upewnijcie się, że całe jedzenie i tłuszcz zostały z niej usunięte. Jeśli nie, pozostałości mogą zacząć się przypalać, a po tym także przywierać. Gdy patelnia ceramiczna zaczęła przywierać, wystarczy ją zatem dobrze umyć. Jak wyczyścić patelnię? Takie porady znajdziecie na naszym blogu.
Jak wyczyścić patelnię ceramiczną?
Patelnia głęboka czy płaska z powłoką ceramiczną, zawsze wymagają takiego samego traktowania. Konieczne jest dokładne ich mycie! Jednak pamiętajcie, że patelnia ceramiczna w zmywarce nie czuje się zbyt dobrze. Detergenty mogą zbyt intensywnie oddziaływać na powłokę, która przez to traci swoje właściwości. Jak wyczyścić ceramiczną patelnię? Przede wszystkim na samym początku poczekajcie, aż patelnia wystygnie. Wtedy będziecie mogli ręcznikiem papierowym zetrzeć nadmiar jedzenia oraz tłuszczu. Przetrzyjcie ją kilka razy, by upewnić się, że pozbyliście się już wszystkiego. Jak myć patelnię ceramiczną? Tradycyjnie – miękką gąbką z płynem. Właściwie nie potrzeba jej niczego więcej. A jak wyczyścić patelnię ceramiczną od spodu, gdy doszło do przypalenia? Jeśli brud trudno zmyć zwykłym płynem, zawsze możecie wrzucić patelnię do kąpieli z octu i gorącej wody. Wtedy z pewnością uda Wam się ją domyć. Wiecie już, jak domyć patelnię ceramiczną. Jeśli nie wiecie, jak poradzić sobie z uporczywym brudem na akcesoriach kuchennych, służymy poradami:
- Jak wyczyścić przypaloną brytfannę?
- Jak wyczyścić przypalony garnek?
- Jak wyczyścić garnek ze stali nierdzewnej?
- Jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu?
Jak uratować przypaloną patelnię ceramiczną?
Jak konserwować patelnię ceramiczną? Tego typu sprzęt nie wymaga konserwacji ani odnawiania. Wystarczy po prostu dobrze o nią dbać. Co to znaczy? Przede wszystkim używajmy patelni zgodnie z jej przeznaczeniem. Na rynku znajdziemy patelnie ceramiczne tłuszczowe i beztłuszczowe. Jak wybrać dobrą patelnię? Właśnie z myślą o jej przeznaczeniu. Jeśli wolimy korzystać z tłuszczu, kupmy taki sprzęt i trzymajmy się tego. W ten sposób patelnia będzie wyglądała jak nowa.
Jeśli nadal nie wiecie, jaka patelnia jest dla Was najlepsza, koniecznie posprawdzajcie artykuły na naszym blogu. One pomogą Wam w odnalezieniu najlepszej, wymarzonej patelni, koniecznej do osiągania codziennych sukcesów w kuchni!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej