Jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek?

Przypalony garnek – co zrobi膰?
Na pocz膮tek informacja – przypali膰 si臋 mo偶e ka偶de naczynie, kt贸re zbyt d艂ugo lub w zbyt wysokiej temperaturze podgrzewamy. Z drugiej strony, im bardziej odporne na dzia艂anie temperatury tworzywo, z kt贸rego wykonany jest garnek, tym czas, gdy naczynie ostatecznie si臋 przypali, jest odpowiednio d艂u偶szy.
Dlatego chc膮c unikn膮膰 sytuacji, gdy garnek przypala si臋 niemal zawsze, gdy tylko po艂o偶ymy go na kuchenk臋, warto wybiera膰 garnki dobrej jako艣ci, a tak偶e zwr贸ci膰 uwag臋 na przeznaczenie naczynia. Np. je艣li chcemy gotowa膰 na parze, wybierzmy po prostu garnki do gotowania na parze. O tym, dlaczego jeszcze warto zdecydowa膰 si臋 na to nietypowe naczynie, przeczytasz w artykule: Garnek do gotowania na parze – czy warto?
Czasem opr贸cz kompletu garnk贸w uniwersalnych dobrze mie膰 pod r臋k膮 garnki pojedyncze, przystosowane do gotowania okre艣lonych potraw, np. nierdzewne garnki do gotowania mleka. Inne wskaz贸wki zwi膮zane z kupnem garnka znajdziesz w tek艣cie: Jak wybra膰 dobre garnki?
Je偶eli do przypalenia dojdzie np. z powodu niedopilnowania garnka na indukcji czy na innym urz膮dzeniu grzewczym, to jest to jak najbardziej normalna sytuacja. Jednak偶e, tak jak wspomnieli艣my na pocz膮tku, warto stawia膰 na wysok膮 jako艣膰 naczy艅, by rzadziej boryka膰 si臋 z wyzwaniem czyszczenia przypalonych garnk贸w.
Sprawd藕: Jakie garnki s膮 najlepsze na indukcj臋?
Nie wiesz, jakie na przypalony garnek sposoby s膮 najbardziej skuteczne? W tym artykule znajdziesz rozwi膮zania na przypalony garnek i zobaczysz jak uratowa膰 to naczynie.
Niekt贸re osoby, gdy widz膮 sw贸j przypalony garnek zadaj膮 sobie pytanie, co robi膰. Wielu nie podejmuje pr贸by czyszczenia naczynia, natychmiast je wyrzucaj膮c. Inni natomiast wierz膮 w sukces zwi膮zany z jego uratowaniem. Je偶eli i Ty masz takie w膮tpliwo艣ci, przeczytaj artyku艂, w kt贸rym podpowiadamy, jakie rozwi膮zanie b臋dzie najbardziej racjonalne: Przypalony garnek — czy艣ci膰 czy wymieni膰?
Jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek?
Przejd藕my do konkret贸w zwi膮zanych z tym, jak umy膰 przypalony garnek. Najpierw okre艣l, z jakiego tworzywa wykonane jest naczynie, kt贸re zamierzasz umy膰. Poznaj w艂a艣ciwo艣ci tego materia艂u. W tym celu warto si臋gn膮膰 po artyku艂y na ten temat, np.: Bakelit – w艂a艣ciwo艣ci i dlaczego warto mie膰 go w swojej kuchni?
Wskaz贸wki zwi膮zane z myciem ceramiki i odpowied藕 na pytanie, jak wyczy艣ci膰 spalony garnek ceramiczny, znajdziesz w tek艣cie po艣wi臋conym patelni zbudowanej z tego tworzywa: Jak dba膰 o patelni臋 ceramiczn膮?
Istnieje kilka metod na to, jak doczy艣ci膰 przypalony garnek. Jednym ze sposob贸w, jak usun膮膰 spalenizn臋 z garnka, jest wsypanie do zalanego wod膮 naczynia zawarto艣ci saszetki proszku do pieczenia. W przypadku wi臋kszych zabrudze艅 mo偶na wsypa膰 wi臋ksz膮 liczb臋 opakowa艅. Taki roztw贸r pozostawiamy na co mniej 12 godzin. Nast臋pnie myjemy naczynie pod bie偶膮c膮 wod膮.
Innym rozwi膮zaniem na to, jak usun膮膰 przypalenie z garnka, jest zastosowanie cytryny. Nie korzystaj z tego sposobu w przypadku garnk贸w aluminiowych, gdy偶 te w kontakcie ze zwi膮zkami pochodz膮cymi z owocu, mog膮 zacz膮膰 wydziela膰 szkodliwe substancje. Wystarczy, 偶e 膰wiartki cytryny w艂o偶ysz na dno przypalonego garnka, zalejesz ciep艂膮 wod膮 i po paru godzinach umyjesz. Jak wyczy艣ci膰 taki garnek? Wyjmij cytryn臋 i mi臋kk膮 g膮beczk膮 przemyj powierzchni臋 naczynia.
Czym wyczy艣ci膰 przypalony garnek?
Kwestia tego, czym wyczy艣ci膰 spalony garnek, jest bardzo istotna. U偶ywaj膮c nieodpowiednich substancji czy narz臋dzi do mycia, mo偶emy uszkodzi膰 naczynie. Je偶eli nie wiesz, czym wyczy艣ci膰 przypalony garnek emaliowany, by go nie zepsu膰, si臋gnij po klasyczne rozwi膮zania: s贸l i sod臋. To uniwersalne substancje, kt贸re mo偶na zastosowa膰 do mycia naczy艅 tak偶e z innych materia艂贸w ze stali nierdzewnej, aluminiowych czy teflonowych. Do mycia garnk贸w emaliowanych nie stosuj octu, mo偶e on zniszczy膰 powierzchni臋 naczynia.
Do czyszczenia garnk贸w nie u偶ywaj 艣rodk贸w chemicznych czy detergent贸w do czyszczenia piekarnika. Mog膮 one przenikn膮膰 w g艂膮b naczy艅 i wej艣膰 w kontakt z potrawami, kt贸re b臋dziesz w nich przygotowywa膰, a to mo偶e by膰 szkodliwe dla zdrowia.
Temat czyszczenia i zwi膮zane z tym pytanie, czym wyszorowa膰 przypalony garnek, powinny by膰 brane pod uwag臋 r贸wnie偶 w贸wczas, gdy zastanawiamy si臋, z jakiego tworzywa kupowa膰 garnki. Por贸wnanie dw贸ch rodzaj贸w materia艂贸w znajdziemy w artykule: Garnki aluminiowe czy ze stali nierdzewnej?
Jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek z zewn膮trz?
Oto podpowied藕, jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek od spodu. Nalej do wi臋kszego naczynia wrz膮cej wody, wsyp oko艂o 5-6 czubatych 艂y偶eczek sody oczyszczonej. W艂贸偶 do takiego roztworu sw贸j garnek. Po kilkunastu minutach brud powinien odej艣膰 samoistnie. Kolejnym krokiem na li艣cie wskaz贸wek zwi膮zanych z tym, jak wyczy艣ci膰 przypalone garnki na zewn膮trz, jest wyj臋cie takiego naczynia i wymycie go g膮bk膮 pod bie偶膮c膮 wod膮. Aby pozby膰 si臋 zabrudze艅 z zewn膮trz na garnku, warto wyczy艣ci膰 taki garnek roztworem octu, soku z cytryny oraz soli.
Je偶eli nie wiesz, jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek na zewn膮trz, podpowiadamy, by艣 nie u偶ywa艂 do tego ostrych drapaczek czy te偶 nie zeskrobywa艂 przypalenia no偶em czy widelcem. W ten spos贸b mo偶esz nieodwracalnie zniszczy膰 powierzchni臋 naczynia.
Jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek w 艣rodku?
Zastanawiasz si臋, czym wyczy艣ci膰 przypalony garnek w 艣rodku, by z jednej strony przywr贸ci膰 go do stanu sprzed gotowania, a z drugiej nie uszkodzi膰 jego pow艂oki? U偶ywaj do tego odpowiednich narz臋dzi, np. drewnianej 艂y偶ki lub silikonowej 艂opatki kuchennej.
Jak wyczy艣ci膰 przypalony garnek wewn膮trz? Dobrym rozwi膮zaniem jest wlanie do garnka wody, dodanie torebki kwasku cytrynowego i gotowanie ca艂ej mieszanki na wolnym ogniu.
Skutecznym sposobem na to, jak usun膮膰 przypalony cukier z garnka, jest wlanie do niego wody i gotowa膰 na ma艂ym ogniu, ci膮gle mieszaj膮c i dotykaj膮c przy tym miejsc, gdzie znajduje si臋 przypalony cukier.
Borykasz si臋 z problemem zwi膮zanym z tym, jak usun膮膰 przypalone mleko z garnka? Ciekawym pomys艂em na wymycie garnka jest zastosowanie coli. Wlej do wn臋trza naczynia col臋 na wysoko艣膰 powy偶ej 3 cm i zagotuj. Nast臋pnie umyj garnek.
Podczas gotowania mleka wystarczy chwila nieuwagi, by je spali膰. Dlatego warto sprawdzi膰, w czym najlepiej je gotowa膰: Jaki garnek do gotowania mleka? R贸wnie interesuj膮cym naczyniem jest garnek do gotowania makaronu. Przeczytaj o nim w artykule Garnek do gotowania makaronu – co musisz o nim wiedzie膰?.
Przypalony garnek – soda
Gdy musimy wyczy艣ci膰 przypalony garnek, soda oczyszczona nada si臋 do tego znakomicie. Pami臋tajmy, 偶e soda na przypalenia jest stosowana nie tylko w przypadku garnk贸w, ale tak偶e innych naczy艅, np. brytfann czy patelni. Sprawd藕 tak偶e inne sposoby na mycie brytfanny w artykule: Jak wyczy艣ci膰 przypalon膮 brytfann臋?
Wskaz贸wki zwi膮zane z czyszczeniem patelni znajdziesz natomiast w tek艣cie: Jak wyczy艣ci膰 patelni臋 ze starego t艂uszczu?
Garnki ze stali nierdzewnej mo偶na szybko wyczy艣ci膰. Tu szerzej omawiamy ten temat: Jak wyczy艣ci膰 garnek ze stali nierdzewnej?
Czyszczenie przypalonego garnka sod膮 jest 艂atwym i skutecznym sposobem na szybkie wymycie przypalonych naczy艅. Masz spalony garnek? Soda powinna pom贸c.
Mycie naczy艅 to tylko jedna strona tej kulinarnej przygody. O wiele bardziej istotne jest gotowanie. Chcesz udoskonala膰 smak gotowanych potraw? Przeczytaj artyku艂: Garnki z aromatyzerem - co to takiego?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej