Jak wybrać dobre garnki do gotowania? Tadar radzi!


Jakie garnki są najzdrowsze?

O to przecież chodzi każdemu, kto decyduje się na zakup nowego garnka. Musi to być produkt przede wszystkim bezpieczny. Znaczy to, że gotujące się składniki nie powinny mieć np. kontaktu ze szkodliwymi substancjami. Osiąga się to między innymi dzięki stali nierdzewnej, która ponadto jest bardzo trwała. W przypadku garnków aluminiowych zdrowe gotowanie gwarantują specjalne powłoki – ceramiczne, granitowe, non-stick itp. Dzięki takiemu dodatkowi dobry garnek zyskuje funkcjonalność (bo nic nie przywiera) oraz unikalny wygląd (dla poprawy przyjemności z gotowania). Najzdrowsze i jednocześnie najlepsze garnki to jednak te do gotowania na parze. Dlaczego? Ponieważ dzięki nim:
 
  • jedzenie zachowuje swoją soczystość, smak i maksymalną ilość witamin oraz mikroelementów
  • możesz gotować piętrowo i kilka składników jednocześnie oszczędzając czas i energię
  • posiłki gotowane na parze są bezpieczne także dla małych dzieci
 


Jakie garnki kupić?

Jeśli gotujesz dużo, często i intensywnie to najbardziej przydadzą ci się solidne garnki. Z naszego doświadczenia wynika, że odpowiednie użytkowanie może znacznie wydłużyć żywotność dobrych garnków. Kilkuwarstwowe i grube dno zapewni dobrą ochronę przed uszkodzeniem termicznym. Odpowiednia powłoka wewnątrz sprawi, że nie tylko nic się nie przypali, ale i czyszczenie stanie się łatwiejsze, bo bez szorowania. Warto także zwrócić tu uwagę, że najlepsze garnki często pozostają przez długi czas idealne. Żadnych przebarwień, odprysków, wyszczerbień. W takim razie, które kupić? Garnki, jakiej firmy mogą zagwarantować takie korzyści? My polecamy szczególnie projekty od firmy Konighoffer oraz Starke Pro – najwyższa jakość, różnorodny design, wiele innowacyjnych rozwiązań i atrakcyjna cena! Do naprawdę długiego gotowania, a nawet do zapiekania w piekarniku wybierz natomiast garnki żeliwne.


Specjalne garnki do mleka – jakie polecacie?

Podgrzewanie mleka w mikrofalówce może i jest szybsze, jednak wiele osób wystrzega się tego ze względu na niepewność w kwestii wpływu na zdrowie takiego napoju. Co innego, gdy ma się pod ręką odpowiedni garnek do gotowania mleka. Z jego pomocą można przygotować o wiele więcej ciepłego mleka. Nie ma również obaw, że pochłonie ono zapachy innych produktów i dań, jak to może wydarzyć się w kuchence mikrofalowej. Najważniejszą korzyścią w przypadku dobrych garnków do mleka jest jednak to, że potrafią zapobiec jego wykipieniu i sygnalizują, gdy mleko jest bliskie wrzenia. Dzięki temu oszczędzisz sobie nerwów i mycia zalanych palników lub płyty indukcyjnej.