Garnek do gotowania na parze — dlaczego warto go mieć? 5 powodów

Polecane produkty 4.04.2020


Czy warto kupić garnek do gotowania na parze?

Jakie zalety ma gotowanie na parze? Przyrządzane w ten sposób potrawy zachowują wszystkie znajdujące się w nich witaminy i minerały oraz naturalny smak i kolor. Mają one znacznie mniej kalorii niż chociażby smażone dania i są lekkostrawne. Czyni to z garnka do gotowania na parze na indukcję idealne rozwiązanie dla miłośników zdrowego gotowania. Gotowanie na parze pozwala na ograniczenie do minimum ilości wykorzystywanej soli czy tłuszczu. Wielowarstwowe ułożenie produktów na garnku do gotowania na parze na gazie umożliwia jednoczesne przyrządzenie całego obiadu, składającego się na przykład z fileta z kurczaka, ziemniaków oraz szparagów. Dzięki temu w znaczący sposób skrócić można czas przeznaczany na gotowanie. Do gotowania na parze wykorzystywać można zarówno zestawy garnków, jak i specjalne urządzenia, takie jak parowar.
 

Gotowanie na parze — garść przydatnych wskazówek

Jak należy korzystać z garnka przeznaczonego do gotowania na parze? Znajdujące się na sitku produkty muszą zostać rozłożone równomiernie. Nie powinny się one stykać ze sobą ani dotykać wody. Do gotującej się wody dodać można ulubione, świeże zioła — to sprawdzony sposób na urozmaicenie smaku gotowanych potraw. Chcąc jednocześnie przyrządzić mięso oraz warzywa, koszyczek z pierwszym ze składników należy ułożyć jako pierwszy. Wkłady umieścić powinno się na głównym garnku dopiero wówczas, gdy woda zacznie się gotować. W czasie gotowania warto na bieżąco sprawdzać czy woda się nie wygotowała. Jeżeli tak się stało, należy dodać odpowiednią ilość wrzątku. Gotując na parze, nie można zapomnieć o pokrywce, która powinna szczelnie zakrywać górne naczynie.
 
Jaki jest czas gotowania na parze poszczególnych produktów spożywczych? Ziemniaki gotować powinno się przez około 25 minut, brokuły — 15 minut, kalafiora, a fasolkę szparagową i świeży szpinak — 10 minut. Optymalny czas gotowania piersi z kurczaka to około 20 minut, a łososia — 15 minut. Więcej na ten temat piszemy w  naszym kompletnym poradniku gotowania na parze. Na blogu publikujemy także wiele innych przydatnych poradników na temat gotowania – piszemy między innymi o tym, czym kierować się wybierając garnek do makaronu.
 

W czym gotować na parze?

Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? W tego typu garnki zaopatrzyć możecie się w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Godny polecenia jest między innymi garnek do gotowania na parze Tadar 2L wraz ze specjalnym wkładem. Wykonany został on z wysokiej jakości, higienicznej, odpornej na uszkodzenia, łatwej w utrzymaniu w czystości stali nierdzewnej. Sprzęt do gotowania na parze posiada praktyczne uchwyty z trwałego bakelitu, które gwarantują pewny chwyt, bez obaw o poparzenie. W zestawie znajduje się także szklana pokrywka z rączką i funkcjonalnym otworem odpowietrzającym. Garnek do gotowania na parze nadaje się na kuchenkę gazową, elektryczną oraz ceramiczną. Bez obaw można włożyć go do lodówki czy umyć w zmywarce.
 
Osoby, którym marzy się gotowanie kilku produktów spożywczych jednocześnie, zdecydować mogą się na zakup garnka do gotowania na parze KonigHOFFER Senso 22 cm. Zestaw ten składa się z 5 elementów: garnka na wodę, 3 wkładów parowych oraz szklanej pokrywki z odpowietrznikiem pary. Urządzenia do gotowania na parze wykonane zostały z solidnej stali nierdzewnej. Wyposażone są one w ergonomiczne, stalowe rączki. Te garnki do gotowania na parze nadają się do użytkowania zarówno na kuchence indukcyjnej, jak i ceramicznej, gazowej oraz elektrycznej.
 
Garnki do gotowania na parze to gwarancja codziennych, małych sukcesów w zdrowym, smacznym, szybkim gotowaniu.