Jak wyczyścić przypaloną brytfannę?

Jak wyczyścić przypaloną brytfannę?
Zastanawiasz się, jak wyczyścić brytfannę? Podpowiadamy. Brytfanna może zostać oczyszczona na kilka sposobów. Zanieczyszczoną brytfankę równomiernie pokrywamy pastą zrobioną z wody utlenionej i sody oczyszczonej i pozostawiamy na około 10-15 minut. Mieszanka powinna być dość gęsta. Następnie należy całe naczynie posypać solą i delikatnie wymyć miękką gąbką oraz wypłukać pod bieżącą wodą.Sodę oczyszczoną użyjemy również do wymycia naczyń ceramicznych. Więcej na ten temat znajdziesz w tekście: Jak dbać o patelnię ceramiczną? Równie ciekawe wskazówki związane z czyszczeniem przypalonych naczyń można odkryć w artykule: Jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu?
Podobnie należy postępować, czyszcząc inne naczynia, np. ze stali nierdzewnej. O myciu garnków z tego tworzywa przeczytasz w artykule: Jak wyczyścić garnek ze stali nierdzewnej?
Inną interesującą metodą na to, jak wyczyścić przypaloną blachę jest wstawienie jej (uprzednio pokrytej grubą warstwą soli) do piekarnika, do czasu aż sól zbrązowieje. Po wyjęciu naczynia, sól należy zatrzeć papierowym ręcznikiem, a blachę umyć.
Czym wyczyścić brytfannę?
Wyobraź sobie, że właśnie sprzątasz po kolacji. Szklanki i talerze są już umyte, ale przypalona brytfanna po ulubionej zapiekance nie pozwala się domyć. Sięgasz więc, o zgrozo, po drucianą gąbkę. W efekcie brytfanna jest teraz może i już częściowo czysta, ale porysowana. Co więcej, tego typu rysy nie tylko nieestetycznie wyglądają, ale również mogą wpływać na smak potraw. Bardzo często brytfanny, np. ze stali nierdzewnej, pokryte są na zewnątrz materiałem, np. emalią, chroniącym przed przedostawaniem się substancji, które w reakcji z jedzeniem mogą zmienić smak potraw. Dlatego należy dbać o to, by nie uszkodzić takiego tworzywa. Dotyczy to nie tylko samego naczynia, ale również innych elementów w nim się znajdujących. Czy warto wybierać brytfanny z dodatkami, np. te wyposażone z ruszt? Odpowiedź znajdziesz w artykule: Brytfanna z rusztem — przeżytek czy praktyczny gadżet kuchenny?Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów brytfann. Pamiętaj jednak, by zawsze do przypalonych naczyń stosować miękkie gąbki, które ich nie zniszczą. Różne typy brytfanek możesz porównać, zapoznając się z tekstem: Brytfanna – jaka najlepsza ?.
Jeżeli borykasz się z problemami związanymi z myciem innych naczyń, więcej porad znajdziesz w artykule: Jak wyczyścić przypalony garnek?
Zamiast brytfanny do przyrządzania smacznych może zostać wykorzystana też gęsiarka. Przeczytaj więcej tu: Gęsiarka żeliwna – do czego się przydaje?.
Czyszczenie przypalonych naczyń wcale nie pochłania wiele czasu, wystarczy podejść do tego problemu sposobem.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej