Brytfanna – jaka najlepsza? Podpowiadamy!

Polecane produkty 1.05.2020


Brytfanna – dlaczego warto ją mieć?

Zacznijmy może od tego, że jej wielkość nie jest przypadkowa. Brytfanna ma bowiem pomieścić nawet największe kawałki mięsa. Niczym naczynie żaroodporne ma zapewnić ci też możliwość zapiekania posiłków w piekarniku, i faktycznie większość modeli, które znajdziesz na rynku, potrafi dać ci ten komfort gotowania. Współczesna brytfanna to jednak nie tylko solidne wykonanie. Nie ważne czy masz do czynienia z modelem z rusztem, żeliwnym, czy emaliowanym. Brytfanna doskonale sprawdzi się również podczas tworzenia potraw na kuchence – dosłownie każdej, w tym na płycie indukcyjnej. Duszone w niej składniki głęboko przenikną swoimi aromatami i smakami. Brytfanki do pieczenia idealnie nadają się także do serwowania dań wprost na stół. Czy wiesz, że wiele modeli wyposażonych jest w pokrywę z funkcją grilla? Na samą myśl aż cieknie ślinka!


Rodzaje i korzyści – domowe brytfanny

Tak jak inne akcesoria do pieczenia i gotowania oraz na równi z garnkami i patelniami, brytfanny mają kilka rodzajów. Każdy z nich wiąże się z pewnymi korzyściami przy tworzeniu dań. Zdecyduj więc, na czym zależy ci najbardziej i wybierz tę najlepszą. Zastanów się, czy powinna to być:
- brytfanna żeliwna (nie tylko ciężka, ale i idealna do długiego pieczenia w domowym piekarniku; świetnie sprawdzi się podczas wielogodzinnego przygotowania drobiu w całości),
- brytfanna aluminiowa (jej główną korzyścią jest lekkość i poręczność; taka brytfanna świetnie nadaje się również do zmywarki, a w przypadku wybranych modeli możesz znaleźć nawet pokrywkę z aromatyzerem),
- brytfanna emaliowana (najzdrowsza i jednocześnie zapobiegająca przywieraniu składników powłoka, jaką może otrzymać to naczynie; emalia jest również trwała, więc nadaje się do pieczenia w piekarniku),
- brytfanna z rusztem (więcej na temat jej praktycznych zalet w naszym wcześniejszym artykule na blogu),
- brytfanna non-stick (ochroni składniki przed przypadkowym przypaleniem, a dzięki stylizowanej powłoce będzie również ozdobą na niejednym stole i zastąpi podczas przyjęcia półmisek).


Którą brytfannę wybrać?

Wszystko zależy od tego, czego tak naprawdę oczekujesz po jej zakupie. Jeśli brakuje ci trwałego naczynia do zapiekania potraw w piekarniku, wybierz spośród modeli emaliowanych i żeliwnych. W przypadku, jeśli ma to być alternatywa dla dużego garnka i zamierzasz jej używać do gotowania na kuchence lub płycie indukcyjnej, wystarczy zakup brytfanny aluminiowej. Bez względu na rodzaj naczynia upewnij się również, czy jego wnętrze zostało pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu jedzenia. Jeśli natomiast korzystasz ze zmywarki, poszukaj takiej brytfanny, która pozwala na ten sposób wygodnego czyszczenia. A może dobrze byłoby mieć model z pokrywą, którą w razie potrzeby można zamienić w patelnię grillową? Możliwości masz wiele!


Co zamiast brytfanny?

Wybór brytfanny masz już za sobą i wiesz, która jest dla ciebie najlepsza. Na tym jednak nie koniec twoich możliwości, gdyż istnieje wiele akcesoriów kuchennych, które mogą ją zastąpić lub chociażby uzupełnić wyposażenie do użytku w piekarniku. Takie jest np. naczynie z podgrzewaczem. Wykonano je ze szkła żaroodpornego lub ceramiki. Prezentuje się na stole równie elegancko, co nowoczesna i lekka brytfanna z powłoką nieprzywierającą stylizowaną na kamień. Stoi stabilnie i możesz je myć w domowej zmywarce. A może wolisz emaliowaną gęsiarkę żeliwną? Przydaje się do wielu dań. Możesz w niej zrobić też przepyszne ciasto mołdawskie! Nie bój się szukać idealnych akcesoriów do gotowania i pieczenia. Pomożemy ci wybrać każdy z nich!