Przepis z gęsiarki – bajecznie łatwe ciasto mołdawskie
Zanim zaczniesz przygotowania – co warto wiedzieć?
Jedną z ważniejszych kwestii związanych z przygotowaniem ciasta mołdawskiego jest czasochłonność całego procesu. W sumie mogą minąć nawet 4 godziny, nim gęsiarka zostanie wyjęta z piekarnika, aby przestudzić świeżo upieczoną Babę. Nim jednak się zniechęcisz, musisz również zdać sobie sprawę, że lwia część tego czasu to samo pieczenie, które może odbywać się bez twojej uwagi i czynnego udziału. Dobrą wiadomością jest również to, że oprócz emaliowanej gęsiarki potrzebujesz w tym przypadku jedynie: dwie miski, klasyczny mikser kuchenny, sito, trzepaczkę do jajek oraz trochę foli aluminiowej.
Czarna baba – niewiele składników i bajeczny smak
Nie ma tu trudnodostępnych składników. Ilość ingrediencji również nie przyprawi cię o zawrót głowy. Właściwie jest duża szansa, że większość z nich i tak masz w swoich kuchennych zapasach. Czego potrzebujesz? Chcąc odpowiednio wypełnić gęsiarkę owalną o wymiarach 25 x 33 cm lub okrągłą o średnicy minimum 24 cm potrzebujesz:- Jajka (10 sztuk)
- Mąkę pszenną (300 g)
- Cukier (300 g)
- Kefir (250 ml)
- Mleko (500 ml)
- Olej roślinny np. rzepakowy (200 ml)
- Sodę oczyszczoną (2 łyżki)
- Cherry, koniak lub inny alkohol (30 ml)
- Masło (ilość, która pozwoli ci wysmarować wnętrze gęsiarki przed wlaniem ciasta)
Ciasto mołdawskie z gęsiarki – co zrobić, aby się udało?
Wszystko przygotowane? Mikser podłączony do prądu? Składniki tylko czekają, aby znaleźć się w misce i zamienić w mołdawską Baba Neagra? Oto co trzeba teraz zrobić!- Wszystkie jajka wbij do miski i wykorzystując wygodę posiadania miksera, ubij je dokładnie (możesz to też zrobić przy użyciu rózgi kuchennej).
- Do osobnej miski przesiej mąkę i połącz ją z cukrem oraz sodą.
- Do mąki dodaj odmierzoną ilość kefiru, mleka oraz oleju i mieszaj mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji – teraz możesz dodać alkohol.
- Po połączeniu ciasta z alkoholem wlej do miski ubite jajka i ponownie użyj miksera (jeśli ciasto przypomina to do naleśników, to możesz spodziewać się sukcesu również w dalszych etapach).
- Gęsiarkę wysmaruj od wewnątrz masłem, wlej do niej całe surowe ciasto mołdawskie i dokładnie przykryj folią aluminiową (jeśli gęsiarka ma pokrywę, to nie musisz tego robić).
- Naczynie włóż na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 200℃.
- Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 100℃ i piecz przez kolejne 1,5 godziny.
- Studź Czarną Babę w gęsiarce – wyjmij ją dopiero, gdy już będzie chłodna.
Warto przeczytać
Patelnie Piccante Starke PRO – idealne do codziennego gotowania
Gotowanie jest sztuką, która wymaga od nas odpowiednich narzędzi. To właśnie one umożliwiają przygotowanie wybornych dań, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia! Dobre akcesoria kuchenne powinny więc znaleźć się w każdej kuchni – zarówno kucharzy profesjonalnych, jak i amatorów. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po patelnie Piccante Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Glossy Copper Starke PRO – eleganckie niczym patelnie miedziane
Patelnie to nie tylko naczynia umożliwiające sprawne przygotowywanie potraw. To także ozdoba kuchni – pięknie wykonane patelnie mogą być dumą każdego kucharza. Jeśli zwracasz uwagę nie tylko na funkcjonalność, ale również na design, z pewnością przypadną ci do gustu patelnie Glossy Copper Starke PRO.
czytaj więcejPatelnie Black Copper Starke PRO – eleganckie i praktyczne uzupełnienie Twojej kuchni
Naczynia kupujemy rzadko, gdyż traktujemy je jako swojego rodzaju inwestycję. Im bardziej są odporne na ścieranie, tym lepiej – eksploatujemy je przecież każdego dnia. Nikt jednak nie powiedział, że trwałe naczynia nie mogą pięknie wyglądać. Kolekcja Black Copper udowadnia, że to, co piękne może być także bardzo wytrzymałe.
czytaj więcejNaczynia Sirius Starke PRO – ultrawytrzymały pomocnik w Twojej kuchni
Bezpieczne, zdrowe i wytrzymałe naczynia to marzenie każdego kucharza. Na szczęście takie marzenia są bardzo proste do spełnienia. Naczynia idealne dla fanów gotowania to chociażby Sirius Starke PRO. Co świadczy o ich jakości? Dlaczego są wyjątkowym produktem na rynku?
czytaj więcejPyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym – nie pieczona, tylko smażona!
Dobrej pizzy nigdy za dużo, również na naszym blogu. Co jakiś czas lubimy wracać do tego tematu, zarówno bez okazji, jak i tak jak tym razem. Dziś jest bowiem Dzień Pizzy, który uwielbiamy świętować na swój sposób i z nowymi przepisami. W ubiegłym roku testowaliśmy np. wegańskie warianty tego dania oraz eksperymentowaliśmy z grubością ciasta. Zajmijmy się więc tym razem czymś zupełnie nowym. Każdy o tym słyszał, lecz nie każdy odważył się spróbować. Czy pizza z patelni to dobry pomysł? Smaczny? Oddający piękno tradycji tej potrawy wypiekanej w specjalnych piecach opalanych drewnem? Zaczynamy smażenie pizzy!
czytaj więcejTeflon w kuchni – zastosowanie i właściwości
Globalna popularność tworzywa Teflon nie wzięła się znikąd. W pewnym miejscu historii doszło do szczęśliwego zbiegu okoliczności. W jego wyniku powstała substancja o śladowym poziomie adhezji (bardzo niskiej energii powierzchniowej, znacząco zmniejszającej tarcie), która jednocześnie była niezwykle odporna na niemal wszystkie substancje chemiczne (poza najmocniejszymi kwasami) oraz wysoką temperaturę. W krótkim czasie politetrafluoroetylen PTFE znalazł zastosowanie w… przemyśle motoryzacyjnym. Pokryte nim części ruchome np. silnika zużywały się wolniej, gdyż generowały miedzy sobą mniejsze tarcie. Niedługo potem Teflon został zarejestrowany, jako znak towarowy i zawitał do kuchni na całym świecie – najpierw w patelniach, a później również w garnkach!
czytaj więcejPowłoka GREBLON non-stick – sposób na nieprzywierające garnki i patelnie
Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą to dziś w kuchni standard. Przyzwyczailiśmy się, że możemy smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez dodatku oleju, czy też masła. Chcemy jeść zdrowiej. Oczekujemy również innowacji, które ułatwią mycie tego typu naczyń. Dlaczego więc coraz częściej korzystamy z nieprzywierającej powłoki GREBLON? Jakie są jej rodzaje i właściwości? Gdzie tkwi jej przewaga nad innymi powłokami non-stick? Oto wszystko, co warto o niej wiedzieć!
czytaj więcejDekoracje świąteczne – najciekawsze pomysły na święta 2020
Zbliżające się święta wprowadzają wokoło wyjątkową atmosferę oczekiwania. Wiele osób jest ciekawych tego, co dostaną. Inni już snują plany i pomysły na święta. Powstają pierwsze listy prezentów, dań, a nawet zaczynamy się rozglądać za nowymi ozdobami gwiazdkowymi. Czasem jest to nowy świecznik, innym razem kolekcja bombek do przyozdobienia choinki. Są też nowe ozdoby na stół. Sprawdźmy wspólnie, co święta 2020 mogą zaoferować w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcejCo kupić na święta do 50 zł? 7 pomysłów na prezent!
Ograniczony budżet wcale nie musi być powodem nieudanego prezentu świątecznego. Pomysły na tanie prezenty można znaleźć z łatwością. Wystarczy poszukać, by zainspirować się i dać coś ładnego oraz praktycznego mamie, tacie, siostrze, żonie, bratu, dziewczynie i chłopakowi. Oferta sklepu internetowego Tadar.pl jest gotowa, by doradzić ci, co kupić na święta do 50 zł. Sprawdź nasze pomysły lub poszukaj na własną rękę czegoś równie dobrze wykonanego oraz użytecznego pod choinkę.
czytaj więcej