Przepis z gęsiarki – bajecznie łatwe ciasto mołdawskie


Zanim zaczniesz przygotowania – co warto wiedzieć?

Jedną z ważniejszych kwestii związanych z przygotowaniem ciasta mołdawskiego jest czasochłonność całego procesu. W sumie mogą minąć nawet 4 godziny, nim gęsiarka zostanie wyjęta z piekarnika, aby przestudzić świeżo upieczoną Babę. Nim jednak się zniechęcisz, musisz również zdać sobie sprawę, że lwia część tego czasu to samo pieczenie, które może odbywać się bez twojej uwagi i czynnego udziału. Dobrą wiadomością jest również to, że oprócz emaliowanej gęsiarki potrzebujesz w tym przypadku jedynie: dwie miski, klasyczny mikser kuchenny, sito, trzepaczkę do jajek oraz trochę foli aluminiowej.


Czarna baba – niewiele składników i bajeczny smak

Nie ma tu trudnodostępnych składników. Ilość ingrediencji również nie przyprawi cię o zawrót głowy. Właściwie jest duża szansa, że większość z nich i tak masz w swoich kuchennych zapasach. Czego potrzebujesz?  Chcąc odpowiednio wypełnić gęsiarkę owalną o wymiarach 25 x 33 cm lub okrągłą o średnicy minimum 24 cm potrzebujesz:
 
  • Jajka (10 sztuk)
  • Mąkę pszenną (300 g)
  • Cukier (300 g)
  • Kefir (250 ml)
  • Mleko (500 ml)
  • Olej roślinny np. rzepakowy (200 ml)
  • Sodę oczyszczoną (2 łyżki)
  • Cherry, koniak lub inny alkohol (30 ml)
  • Masło (ilość, która pozwoli ci wysmarować wnętrze gęsiarki przed wlaniem ciasta)

     

Ciasto mołdawskie z gęsiarki – co zrobić, aby się udało?

Wszystko przygotowane? Mikser podłączony do prądu? Składniki tylko czekają, aby znaleźć się w misce i zamienić w mołdawską Baba Neagra? Oto co trzeba teraz zrobić!
 
  1. Wszystkie jajka wbij do miski i wykorzystując wygodę posiadania miksera, ubij je dokładnie (możesz to też zrobić przy użyciu rózgi kuchennej).
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę i połącz ją z cukrem oraz sodą.
  3. Do mąki dodaj odmierzoną ilość kefiru, mleka oraz oleju i mieszaj mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji – teraz możesz dodać alkohol.
  4. Po połączeniu ciasta z alkoholem wlej do miski ubite jajka i ponownie użyj miksera (jeśli ciasto przypomina to do naleśników, to możesz spodziewać się sukcesu również w dalszych etapach).
  5. Gęsiarkę wysmaruj od wewnątrz masłem, wlej do niej całe surowe ciasto mołdawskie i dokładnie przykryj folią aluminiową (jeśli gęsiarka ma pokrywę, to nie musisz tego robić).
  6. Naczynie włóż na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 200℃.
  7. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 100℃ i piecz przez kolejne 1,5 godziny.
  8. Studź Czarną Babę w gęsiarce – wyjmij ją dopiero, gdy już będzie chłodna.

     
Wilgotne ciasto nie powinno się kruszyć, a zwarta struktura ułatwi ci wyjęcie na talerz, paterę lub kratkę do studzenia. To najlepsza chwila, żeby wziąć do ręki nóż. Nie ma już na co czekać. Pokrój Czarną Babę, uśmiechnij się z satysfakcją na widok jej porowatego wnętrza i przymknij z przyjemnością oczy, delektując się smakiem. Zajadaj bez skrupułów!