Gęsiarka żeliwna — do czego się przydaje?

Aktualności 3.01.2020


Jak wybrać idealną brytfannę gęsiarkę?

Dostępne na sklepowych półkach gęsiarki naczynia różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Godne polecenia są w szczególności brytfanny gęsiarki żeliwne. Decydując się na zakup takiego naczynia, możecie mieć pewność, że posłuży Wam ono przez wiele lat. Gęsiarki żeliwne są odporne zarówno na ścieranie, jak i wilgoć czy uderzenia. Do atutów gęsiarek żeliwnych emaliowanych zaliczyć można również to, że równomiernie rozprowadzają one ciepło i utrzymują je przez długi czas. Sprawia to, że przyrządzone w żeliwnej gęsiarce potrawy są idealnie zapieczone, podduszone czy usmażone. Takie naczynie wykorzystywać można na kilka różnych sposobów. Bez obaw ustawić można je zarówno na palniku kuchenki, jak i otwartym ogniu. Do wyboru mamy gęsiarki żeliwne małe oraz duże. Ich kształt może być owalny, okrągły czy prostokątny. Bardzo praktyczne są gęsiarki żeliwne z pokrywką. Dobrą alternatywą dla klasycznych gęsiarek żeliwnych dużych są modele emaliowane, barwione na dany kolor.
 
Żeliwo to jednak niejedyny materiał wykorzystywany do produkcji gęsiarek garnków. W sklepach dostępne są także gęsiarki ceramiczne, które wytwarza się z aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Takie naczynia są ekologiczne, a to ze względu na fakt, iż nie wytwarzają szkodliwych związków chemicznych. Nie wchodzą one w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi. To idealne rozwiązanie dla alergików. Takie gęsiarki szybko się nagrzewają i przez długi czas zachowują ciepło przyrządzanych w nich potraw. Naczynia te docenią również wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania — tego typu brytfanny nie wymagają bowiem używania dużych ilości tłuszczu.
 
Kolejna propozycja to gęsiarka aluminiowa. Dlaczego warto ją kupić? Wykonana z tego materiału brytfanna szybko oraz równomiernie się nagrzewa i bardzo dobrze przewodzi ciepło. Wiele naczyń tego typu posiada praktyczną, nieprzywierającą powłokę. Gęsiarki aluminiowe są lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu. Do ich atutów zaliczyć można również łatwość w utrzymaniu w czystości.
 
W profesjonalnych kuchniach spotkać można się natomiast z gęsiarkami do pieczenia ze stali nierdzewnej. Materiał ten posiada całe mnóstwo zalet. Jest on niezwykle wytrzymały i odporny na rdzę oraz działanie zawartych w żywności kwasów. Stal nierdzewna jest również materiałem bezpiecznym w kontakcie z żywnością oraz antybakteryjnym. Do jej atutów zalicza się także łatwość w utrzymaniu w czystości. Takie gęsiarki można bowiem bez obaw myć w zmywarce. Najbardziej praktyczne są modele wyposażone w ruszt, który pozwala na przyrządzanie lekkostrawnych potraw.
 

Praktyczne gęsiarki żeliwne w przystępnych cenach

Bogaty wybór solidnych gęsiarek do pieczenia znajdziecie w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Godna polecenia jest między innymi gęsiarka żeliwna 4 l. Nadaje się ona do używania na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Gęsiarka jest sprzedawana w zestawie wraz z dopasowaną pokrywką. Posiada ona solidną powłokę emaliowaną. Dzięki obecności 2 uchwytów brytfanna jest łatwa w przenoszeniu z miejsca na miejsce.
 
Osoby, które regularnie przyrządzają dania dla większej liczby osób, zdecydować mogą się na zakup dużej gęsiarki żeliwnej emaliowanej 6,5 l w pięknym, wiśniowym kolorze. Dzięki obecności grubego dna oraz ścianek brytfanna gęsiarka żeliwna nadaje się do każdej kuchenki czy piekarnika. Jej kształt oraz pokrywa gwarantują należytą cyrkulację powietrza podczas gotowania.
 
Garnki gęsiarki to długowieczne naczynia będące gwarancją codziennych sukcesów w przyrządzaniu smacznych, aromatycznych potraw.