Gęsiarka żeliwna — do czego się przydaje?
Jak wybrać idealną brytfannę gęsiarkę?
Dostępne na sklepowych półkach gęsiarki naczynia różnić mogą się od siebie między innymi materiałem wykonania. Godne polecenia są w szczególności brytfanny gęsiarki żeliwne. Decydując się na zakup takiego naczynia, możecie mieć pewność, że posłuży Wam ono przez wiele lat. Gęsiarki żeliwne są odporne zarówno na ścieranie, jak i wilgoć czy uderzenia. Do atutów gęsiarek żeliwnych emaliowanych zaliczyć można również to, że równomiernie rozprowadzają one ciepło i utrzymują je przez długi czas. Sprawia to, że przyrządzone w żeliwnej gęsiarce potrawy są idealnie zapieczone, podduszone czy usmażone. Takie naczynie wykorzystywać można na kilka różnych sposobów. Bez obaw ustawić można je zarówno na palniku kuchenki, jak i otwartym ogniu. Do wyboru mamy gęsiarki żeliwne małe oraz duże. Ich kształt może być owalny, okrągły czy prostokątny. Bardzo praktyczne są gęsiarki żeliwne z pokrywką. Dobrą alternatywą dla klasycznych gęsiarek żeliwnych dużych są modele emaliowane, barwione na dany kolor.Żeliwo to jednak niejedyny materiał wykorzystywany do produkcji gęsiarek garnków. W sklepach dostępne są także gęsiarki ceramiczne, które wytwarza się z aluminium pokrytego ceramiczną powłoką. Takie naczynia są ekologiczne, a to ze względu na fakt, iż nie wytwarzają szkodliwych związków chemicznych. Nie wchodzą one w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi. To idealne rozwiązanie dla alergików. Takie gęsiarki szybko się nagrzewają i przez długi czas zachowują ciepło przyrządzanych w nich potraw. Naczynia te docenią również wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania — tego typu brytfanny nie wymagają bowiem używania dużych ilości tłuszczu.
Kolejna propozycja to gęsiarka aluminiowa. Dlaczego warto ją kupić? Wykonana z tego materiału brytfanna szybko oraz równomiernie się nagrzewa i bardzo dobrze przewodzi ciepło. Wiele naczyń tego typu posiada praktyczną, nieprzywierającą powłokę. Gęsiarki aluminiowe są lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu. Do ich atutów zaliczyć można również łatwość w utrzymaniu w czystości.
W profesjonalnych kuchniach spotkać można się natomiast z gęsiarkami do pieczenia ze stali nierdzewnej. Materiał ten posiada całe mnóstwo zalet. Jest on niezwykle wytrzymały i odporny na rdzę oraz działanie zawartych w żywności kwasów. Stal nierdzewna jest również materiałem bezpiecznym w kontakcie z żywnością oraz antybakteryjnym. Do jej atutów zalicza się także łatwość w utrzymaniu w czystości. Takie gęsiarki można bowiem bez obaw myć w zmywarce. Najbardziej praktyczne są modele wyposażone w ruszt, który pozwala na przyrządzanie lekkostrawnych potraw.
Praktyczne gęsiarki żeliwne w przystępnych cenach
Bogaty wybór solidnych gęsiarek do pieczenia znajdziecie w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Godna polecenia jest między innymi gęsiarka żeliwna 4 l. Nadaje się ona do używania na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych. Gęsiarka jest sprzedawana w zestawie wraz z dopasowaną pokrywką. Posiada ona solidną powłokę emaliowaną. Dzięki obecności 2 uchwytów brytfanna jest łatwa w przenoszeniu z miejsca na miejsce.Osoby, które regularnie przyrządzają dania dla większej liczby osób, zdecydować mogą się na zakup dużej gęsiarki żeliwnej emaliowanej 6,5 l w pięknym, wiśniowym kolorze. Dzięki obecności grubego dna oraz ścianek brytfanna gęsiarka żeliwna nadaje się do każdej kuchenki czy piekarnika. Jej kształt oraz pokrywa gwarantują należytą cyrkulację powietrza podczas gotowania.
Garnki gęsiarki to długowieczne naczynia będące gwarancją codziennych sukcesów w przyrządzaniu smacznych, aromatycznych potraw.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej