Jak zrobić rybę w chrupiącej panierce? Poznaj niezawodny przepis

Sekret chrupiącej panierki – jak zrobić perfekcyjną rybę?
Ryba smażona to ulubione danie wielu osób. Ty także uwielbiasz jeść filety rybne? Niektórych zniechęca fakt, że ryba często rozsypuje się na części w trakcie smażenia. Innym przeszkadza, że danie jest intensywnie nasiąknięte tłuszczem.
Te niedogodności łatwo rozwiązać. Po pierwsze, zanim przejdziesz do panierowania, podziel rybę na mniejsze kawałki, które łatwiej obracać i podsmażać z każdej strony. Po drugie, chcąc uniknąć nadmiaru tłuszczu po smażeniu, obowiązkowo przełóż rybę na papier kuchenny.
Czytaj także: Wigilijny karp – jak go dobrze przyrządzić?
Innym rozwiązaniem jest po prostu odpowiednia patelnia. W sklepie Tadar znajdziesz patelnie z powłoką nieprzywierającą, które nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu Twoje danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze i mniej kaloryczne.
Czytaj także: Smażenie ryby krok po kroku. Kompletny przewodnik
Jak uzyskać idealną panierkę? Czy zawsze najlepsza jest klasyka?
Klasyczna panierka opiera się na kilku obowiązkowych elementach. Jest to: bułka tarta, jajko oraz mąka pszenna. Chcąc jednak sprawić, by panierka lepiej się podsmażała i przylegała do ryby, warto zastosować proszek do pieczenia.
Czytaj także: Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Niektórzy decydują się również na dodatek w postaci piwa. Pamiętaj, że to substancja przeznaczona jedynie dla dorosłych i nie nadaje się na obiad dla dzieci.
Czytaj także: Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad
Co dodać do panierki do ryby? Podkręć smak i aromat swojego dania!
Zatem, co można dodać do klasycznej panierki? Smaczne dodatki to: ser czy mleko, a także wybrane przyprawy. Pamiętaj, by przyprawić rybę pieprzem oraz solą.
Miłośnikom ostrzejszych smaków polecamy np. chili albo dodatek w formie zgniecionego czosnku. Możesz również wycisnąć na rybę odrobinę soku z cytryny lub natrzeć filet rozmarynem.
Czytaj także: Jak zrobić domowe sushi – co kupić i 3 przepisy
Warto eksperymentować ze składnikami i łączyć ze sobą różne pomysły. Dzięki temu zdobędziesz wiedzę, co tak naprawdę Ci smakuje. Samodzielnie sprawdzaj, jakie dodatki do ryby są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie i Twoich bliskich.
Sypką panierkę możesz używać przez długi czas. Wystarczy, że wsypiesz ją w szczelny pojemnik do przechowywania, który nie dopuści do niej powietrza.
Czytaj także: Jak smażyć łososia?
Ryba w panierce – przepis krok po kroku
Ryba w chrupiącej panierce. Jak ją zrobić? W misce roztrzep jajko. Dodaj do niego wybrane przyprawy, np. słodką paprykę, czosnek, oregano lub chili. Do innego naczynia wsyp mąkę pszenną, a do kolejnego bułkę tartą. Teraz wystarczy umieścić filety rybne w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Jeżeli chcesz, by powstała chrupiąca ryba w panierce, wystarczy, że zamoczysz ją w jajku, a następnie mące. Możesz pominąć bułkę tartą, która dodaje nieco ciężkości całej potrawie. W zależności od własnych potrzeb eksperymentuj z różnymi przyprawami.
Czytaj także: 6 przepisów na karpia w galarecie!
Czas na obróbkę cieplną. Na rozgrzanej patelni – najlepiej takiej z nieprzywierającym dnem, która nie wymaga użycia dużej ilości oleju – połóż filet i podgrzewaj na średnim ogniu. Po kilku minutach na rozgrzanym oleju przewróć rybę na drugą stronę.
Innym, bardziej dietetycznym rozwiązaniem jest ryba w panierce z piekarnika. Wymieszaj za pomocą łopatki w osobnym naczyniu bułkę tartą, starty parmezan, natkę pietruszki, oliwę, otartą skórkę z cytryny. Następnie wyłóż naczynie żaroodporne pokrojoną na kawałki rybą i umieść na wierzchu przygotowaną panierkę. Delikatnie ugnieć.
Czytaj także: Saute – co to znaczy i co smaży się w ten sposób?
Aby przyśpieszyć proces przyrządzania dania już na etapie przygotowywania panierki, rozgrzej piekarnik do 220 st. Celsjusza na grzanie góra-dół z termoobiegiem. Dzięki temu nie będziesz czekać na jego nagrzanie, gdy ryba będzie gotowa do pieczenia w piekarniku.
Piecz całość przez kilkanaście minut, aż panierka zrobi się złocista. Będzie to znak, że Twoja potrawa nadaje się już do wyjęcia.
Ryba z serem w panierce zyskuje dodatkowe walory smakowe w porównaniu z klasyczną wersją tego dania, bazującą na trzech składnikach: jajku, mące pszennej oraz bułce tartej.
Pieczona ryba w panierce, smażona ryba w panierce, ryba w panierce z mąki, ryba w panierce bez jajka, ryba w panierce z bułki tartej. Jak widać, możliwości jest mnóstwo! Skorzystaj z naszych inspiracji i wypróbuj wszystkie. Przeszukaj Internet, może znajdziesz jeszcze inne podobne przepisy. Ryba na obiad w Twoim domu już nigdy nie będzie oznaczała nudy!
Filety rybne serwuj z domowymi frytkami, ziemniakami oraz ulubionymi surówkami, a także z gotowanymi warzywami, np. z brokułami albo kawałkami batatów. Ryba w chrupiącej panierce świetnie smakuje również z dodatkiem różnego rodzaju sosów i dipów.
Czytaj także: Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej