Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy

Czy dania z grilla to tylko karkówka i kurczak? Z całą pewnością nie! Grill pozwala na przygotowanie wielu przepysznych dań, które mogą sprawdzić się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, śródziemnomorskiej czy diecie DASH. Owoce morza i ryby z grilla także smakują doskonale. Łosoś jest na to najlepszym dowodem. Można zrobić go na wiele sposobów i zawsze będzie doskonały. Oto kilka naszych pomysłów. Jak zrobić łososia z grilla? Czego potrzebujesz, by był soczysty i pełen smaku?
Łosoś z grilla – jaki przepis będzie pasować?
Idealny łosoś z grilla? Przepis na to jest prosty. Przede wszystkim musisz łączyć rybę ze składnikami, które do niej pasują. To warzywa i przyprawy, których nie powinno tam zabraknąć. Oprócz tego musisz po prostu szanować tę piękną rybę. Łosoś jest specyficzny, tłustawy i delikatny jednocześnie, nie przepada za zbyt wyrazistymi dodatkami, gdyż mogą one całkowicie go przyćmić. Na szczęście łosoś atlantycki z grilla to danie na tyle proste, że zepsucie go wydaje się wręcz niemożliwe. Można jednak przygotować je na wiele sposobów.
Przykład? Łosoś z grilla ze szparagami – doskonały, delikatny i soczysty, a obok niego szparagi z masełkiem. A może łosoś z grilla ze szpinakiem? Najlepiej świeżym, w sałatce z lekkim dressingiem. Idealnie smakować będzie także łosoś z grilla z masłem czosnkowym, choć w tym przypadku z czosnkiem nie warto przesadzać. Najlepiej odrobinę zneutralizować jego smak za pomocą natki pietruszki. Łosoś z grilla z warzywami czy sam, bez żadnych dodatków, to zawsze dobry pomysł. Jak go przygotować?
Czytaj także:
- Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!
- 7 przepisów na bakłażan z grilla
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
Jak grillować łososia?
Jak zrobić łososia z grilla? Istnieje na to wiele sposobów – możesz zatem dowolnie wybierać, który wydaje Ci się najwygodniejszy. Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie, przygotuj akcesoria i przybory kuchenne, które pomogą Ci podczas tego zadania. Co warto mieć przy sobie?
- Deski do krojenia – najlepiej dwie, by nie kroić warzyw na desce od ryby. Drobnoustroje z takiej deski łatwo mogą przenieść się na inne dodatki, co nie będzie zbyt zdrowe. Zwłaszcza w gorący dzień.
- Zestaw noży kuchennych – dobrze naostrzonych. Noże pozwolą Ci wygodnie rozkroić łososia, pozbyć się skóry czy też podzielić go na dzwonki.
- Krajalnice do warzyw i owoców – jeśli nie masz drugiej deski, użyj krajalnicy, by stworzyć idealne dodatki do ryby. Pamiętaj, by zaopatrzyć się też w obieraczki do warzyw.
- Wykałaczki, patyczki do szaszłyków (bambusowe lub metalowe) – z ryby także możesz zrobić idealnego szaszłyka. To najlepsze rozwiązanie dla osób, którym trochę już znudziły się bardziej klasyczne dania i szukają jakiejś odmiany.
- Ruszt do grillowania w formie siatki, która usprawnia obracanie. Są też dedykowane modele do ryb, które ułatwiają przyrządzanie ich za sprawą dedykowanego kształtu.
Te akcesoria do grilla z pewnością Ci się przydadzą. Oprócz tego nie zapomnij o folii aluminiowej, która może być potrzebna podczas grillowania. Na przykład, gdy w grę wchodzi cały łosoś z grilla.
Jeśli masz już zestaw przyborów kuchennych potrzebnych do grillowania, czas pomyśleć nad tym, jak zrobić tego łososia. Czy będzie w dzwonkach, czy może w całości lub w płatach? Będzie to marynowany łosoś z grilla, czy może natarty solą i pieprzem? To, jakiego łososia wybierzesz, zależy tylko od Ciebie. Pamiętaj jednak, że od ilości ryby zależy czas jej grillowania. O tym opowiemy jednak za chwilę. Najpierw kilka sposobów na przyrządzenie łososia:
- Dzwonki łososia skropione cytryną – to jeden z prostszych przepisów na przygotowanie doskonałego łososia. Wystarczy, że dorodny dzwonek łososia skropisz oliwą i sokiem z cytryny, a także dodasz sól i pieprz. Następnie połóż rybę na grillu i przypiekaj z każdej strony przez 4-5 minut. To tyle, nie musisz więcej się trudzić. Danie jest gotowe.
- Filet z łososia z masłem ziołowym – przygotuj masło z ulubionymi ziołami, na przykład świeżą natką pietruszki. Będzie doskonale pasować do ryby. Następnie łososia skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Wrzuć filety na grilla i trzymaj je tam przez 5 minut. Przełóż na drugą stronę. Po kolejnych 5 minutach zdejmij rybę z grilla i połóż na niej kawałek ziołowego masła.
- Grillowany łosoś w całości – to jest naprawdę doskonałe danie. Ryba grillowana w całości ma zupełnie inny smak, jest jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna. Co musisz zrobić, by ją przyrządzić? Zacznij od umycia łososia. Natrzyj go solą i pieprzem z obu stron i skrop sokiem z cytryny. Do środka możesz włożyć pęczek kopru lub pietruszki. Wlej tam także odrobinę oliwy. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i połóż zawiniątko na grillu. Grilluj przez 15 minut z każdej strony bądź odrobinę dłużej. Ryba będzie miała lekko zwęgloną skórę, jednak nie przejmuj się – pod spodem znajdziesz doskonałe, rozpadające się mięso.
Wiesz już, jak długo grillować łososia – to zależne od jego wielkości. A jak sprawdzi się łosoś z grilla elektrycznego? Czy wymaga czegoś ponad to, o czym już napisaliśmy? Nie. Wystarczy, że odpalisz grilla i będziesz smażyć rybę z obu stron. Grill elektryczny z łatwością zastąpi Ci ten tradycyjny, na węgiel.
Czytaj także:
- 10 pomysłów na pyszne szaszłyki na grilla
- Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?
- Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne
Łosoś z grilla – z czym podawać?
Z czym podać łososia z grilla? To zależy od tego, co masz pod ręką i na co masz w danej chwili ochotę. Łosoś świetnie dogaduje się z wieloma składnikami. Warto podać go chociażby z pieczonymi ziemniaczkami lub też takimi, które zostały przygotowane na grillu. Inne grillowane warzywa, takie jak cukinia, cebula czy papryka, również będą świetnym dodatkiem. Jeśli wolisz zjeść coś świeższego, przygotuj prostą sałatkę ze świeżego szpinaku, pomidorków, oliwek i nasion słonecznika. Wszystko skrop winegretem. Z czym jeszcze lubi się łosoś z grilla? Z czym podawać tę pyszną rybę? Z grzankami! Jeśli urządzasz grilla, prawdopodobnie pieczony chlebek masz pod ręką. Na niego połóż trochę ziołowego masła i zajadaj go razem z doskonale przyrządzoną rybą. Nie zastanawiaj się, co pasuje do łososia z grilla, bo naprawdę pasuje do niego prawie wszystko. Lepiej nie podawać go tylko z dodatkami bardzo esencjonalnymi, które mogą go przyćmić, jak inne mięsa.
Czytaj także:
- Kaszanka z grilla – 2 przepisy
- Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
- Finger food – 10 prostych przepisów na szybkie przekąski
Łosoś z grilla to doskonały pomysł na obiad na łonie natury. Jeśli zaczynasz już sezon grillowy, koniecznie rozpocznij go właśnie od łososia. Zwłaszcza że można przygotować go na tak wiele sposobów.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej