Łosoś z grilla – 3 pomysły na przepisy
Czy dania z grilla to tylko karkówka i kurczak? Z całą pewnością nie! Grill pozwala na przygotowanie wielu przepysznych dań, które mogą sprawdzić się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, śródziemnomorskiej czy diecie DASH. Owoce morza i ryby z grilla także smakują doskonale. Łosoś jest na to najlepszym dowodem. Można zrobić go na wiele sposobów i zawsze będzie doskonały. Oto kilka naszych pomysłów. Jak zrobić łososia z grilla? Czego potrzebujesz, by był soczysty i pełen smaku?
Łosoś z grilla – jaki przepis będzie pasować?
Idealny łosoś z grilla? Przepis na to jest prosty. Przede wszystkim musisz łączyć rybę ze składnikami, które do niej pasują. To warzywa i przyprawy, których nie powinno tam zabraknąć. Oprócz tego musisz po prostu szanować tę piękną rybę. Łosoś jest specyficzny, tłustawy i delikatny jednocześnie, nie przepada za zbyt wyrazistymi dodatkami, gdyż mogą one całkowicie go przyćmić. Na szczęście łosoś atlantycki z grilla to danie na tyle proste, że zepsucie go wydaje się wręcz niemożliwe. Można jednak przygotować je na wiele sposobów.
Przykład? Łosoś z grilla ze szparagami – doskonały, delikatny i soczysty, a obok niego szparagi z masełkiem. A może łosoś z grilla ze szpinakiem? Najlepiej świeżym, w sałatce z lekkim dressingiem. Idealnie smakować będzie także łosoś z grilla z masłem czosnkowym, choć w tym przypadku z czosnkiem nie warto przesadzać. Najlepiej odrobinę zneutralizować jego smak za pomocą natki pietruszki. Łosoś z grilla z warzywami czy sam, bez żadnych dodatków, to zawsze dobry pomysł. Jak go przygotować?
Czytaj także:
- Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!
- 7 przepisów na bakłażan z grilla
- Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
Jak grillować łososia?
Jak zrobić łososia z grilla? Istnieje na to wiele sposobów – możesz zatem dowolnie wybierać, który wydaje Ci się najwygodniejszy. Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie, przygotuj akcesoria i przybory kuchenne, które pomogą Ci podczas tego zadania. Co warto mieć przy sobie?
- Deski do krojenia – najlepiej dwie, by nie kroić warzyw na desce od ryby. Drobnoustroje z takiej deski łatwo mogą przenieść się na inne dodatki, co nie będzie zbyt zdrowe. Zwłaszcza w gorący dzień.
- Zestaw noży kuchennych – dobrze naostrzonych. Noże pozwolą Ci wygodnie rozkroić łososia, pozbyć się skóry czy też podzielić go na dzwonki.
- Krajalnice do warzyw i owoców – jeśli nie masz drugiej deski, użyj krajalnicy, by stworzyć idealne dodatki do ryby. Pamiętaj, by zaopatrzyć się też w obieraczki do warzyw.
- Wykałaczki, patyczki do szaszłyków (bambusowe lub metalowe) – z ryby także możesz zrobić idealnego szaszłyka. To najlepsze rozwiązanie dla osób, którym trochę już znudziły się bardziej klasyczne dania i szukają jakiejś odmiany.
- Ruszt do grillowania w formie siatki, która usprawnia obracanie. Są też dedykowane modele do ryb, które ułatwiają przyrządzanie ich za sprawą dedykowanego kształtu.
Te akcesoria do grilla z pewnością Ci się przydadzą. Oprócz tego nie zapomnij o folii aluminiowej, która może być potrzebna podczas grillowania. Na przykład, gdy w grę wchodzi cały łosoś z grilla.
Jeśli masz już zestaw przyborów kuchennych potrzebnych do grillowania, czas pomyśleć nad tym, jak zrobić tego łososia. Czy będzie w dzwonkach, czy może w całości lub w płatach? Będzie to marynowany łosoś z grilla, czy może natarty solą i pieprzem? To, jakiego łososia wybierzesz, zależy tylko od Ciebie. Pamiętaj jednak, że od ilości ryby zależy czas jej grillowania. O tym opowiemy jednak za chwilę. Najpierw kilka sposobów na przyrządzenie łososia:
- Dzwonki łososia skropione cytryną – to jeden z prostszych przepisów na przygotowanie doskonałego łososia. Wystarczy, że dorodny dzwonek łososia skropisz oliwą i sokiem z cytryny, a także dodasz sól i pieprz. Następnie połóż rybę na grillu i przypiekaj z każdej strony przez 4-5 minut. To tyle, nie musisz więcej się trudzić. Danie jest gotowe.
- Filet z łososia z masłem ziołowym – przygotuj masło z ulubionymi ziołami, na przykład świeżą natką pietruszki. Będzie doskonale pasować do ryby. Następnie łososia skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Wrzuć filety na grilla i trzymaj je tam przez 5 minut. Przełóż na drugą stronę. Po kolejnych 5 minutach zdejmij rybę z grilla i połóż na niej kawałek ziołowego masła.
- Grillowany łosoś w całości – to jest naprawdę doskonałe danie. Ryba grillowana w całości ma zupełnie inny smak, jest jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna. Co musisz zrobić, by ją przyrządzić? Zacznij od umycia łososia. Natrzyj go solą i pieprzem z obu stron i skrop sokiem z cytryny. Do środka możesz włożyć pęczek kopru lub pietruszki. Wlej tam także odrobinę oliwy. Całość zawiń szczelnie w folię aluminiową i połóż zawiniątko na grillu. Grilluj przez 15 minut z każdej strony bądź odrobinę dłużej. Ryba będzie miała lekko zwęgloną skórę, jednak nie przejmuj się – pod spodem znajdziesz doskonałe, rozpadające się mięso.
Wiesz już, jak długo grillować łososia – to zależne od jego wielkości. A jak sprawdzi się łosoś z grilla elektrycznego? Czy wymaga czegoś ponad to, o czym już napisaliśmy? Nie. Wystarczy, że odpalisz grilla i będziesz smażyć rybę z obu stron. Grill elektryczny z łatwością zastąpi Ci ten tradycyjny, na węgiel.
Czytaj także:
- 10 pomysłów na pyszne szaszłyki na grilla
- Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?
- Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne
Łosoś z grilla – z czym podawać?
Z czym podać łososia z grilla? To zależy od tego, co masz pod ręką i na co masz w danej chwili ochotę. Łosoś świetnie dogaduje się z wieloma składnikami. Warto podać go chociażby z pieczonymi ziemniaczkami lub też takimi, które zostały przygotowane na grillu. Inne grillowane warzywa, takie jak cukinia, cebula czy papryka, również będą świetnym dodatkiem. Jeśli wolisz zjeść coś świeższego, przygotuj prostą sałatkę ze świeżego szpinaku, pomidorków, oliwek i nasion słonecznika. Wszystko skrop winegretem. Z czym jeszcze lubi się łosoś z grilla? Z czym podawać tę pyszną rybę? Z grzankami! Jeśli urządzasz grilla, prawdopodobnie pieczony chlebek masz pod ręką. Na niego połóż trochę ziołowego masła i zajadaj go razem z doskonale przyrządzoną rybą. Nie zastanawiaj się, co pasuje do łososia z grilla, bo naprawdę pasuje do niego prawie wszystko. Lepiej nie podawać go tylko z dodatkami bardzo esencjonalnymi, które mogą go przyćmić, jak inne mięsa.
Czytaj także:
- Kaszanka z grilla – 2 przepisy
- Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
- Finger food – 10 prostych przepisów na szybkie przekąski
Łosoś z grilla to doskonały pomysł na obiad na łonie natury. Jeśli zaczynasz już sezon grillowy, koniecznie rozpocznij go właśnie od łososia. Zwłaszcza że można przygotować go na tak wiele sposobów.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej