Jak zrobi膰 ryb臋 po grecku? 7 rad

Ryba po grecku – z czego zrobi膰?
Zacznijmy od przygotowania wszystkich sk艂adnik贸w. W tym przepisie du偶膮 rol臋 odgrywa zar贸wno samo mi臋so ryby, jak i odpowiednio skomponowane warzywa i przyprawy. Na pewno przyda ci si臋 por臋czna szatkownica kuchenna. Dzi臋ki jej pomocy wszystko p贸jdzie sprawniej i 艂atwiej. W ferworze przygotowa艅 potraw na wigilijny st贸艂 jest to bardzo wa偶ne, gdy偶 pozwala skupi膰 si臋 na daniach wymagaj膮cych wi臋cej uwagi, jak np. odpowiednie wysma偶enie karpia lub idealny smak barszczu. Jaka ryba po grecku b臋dzie najlepsza? Jakie zio艂a zastosowa膰 do ryby po grecku? Jakie wino do ryby po grecku? Ju偶 radzimy, wyja艣niamy i odpowiadamy!NAJLEPSZA RYBA PO GRECKU – SK艁ADNIKI:
- marchew (500 g)
- pietruszka (150 g)
- seler (100 g)
- cebula (1 sztuka, du偶a lub dwie ma艂e)
- por (ma艂y)
- wrz膮tek (3 szklanki)
- koncentrat pomidorowy (100 g)
- olej ro艣linny
- oregano i bazylia (po p贸艂 艂y偶eczki)
- s艂odka papryka i pieprz (po p贸艂 艂y偶eczki)
- s贸l (p艂aska 艂y偶eczka)
- ziele angielskie (3 sztuki)
- li艣膰 laurowy
Jak si臋 robi ryb臋 po grecku?
Jak widzisz, sk艂adnik贸w nie jest zbyt du偶o, wi臋c przygotowania ryby po grecku nie powinny r贸wnie偶 zaj膮膰 wiele czasu. Na pewno nie ob臋dzie si臋 bez domowego kompletu ostrych no偶y. Je艣li na Wigilii ma spotka膰 si臋 ca艂a, du偶a rodzina, to dobrze oce艅 podane proporcje sk艂adnik贸w i ewentualnie powi臋ksz je na miar臋 apetytu swoich bliskich. Wygodne sma偶enie ca艂ego tego mi臋sa mo偶esz wtedy powierzy膰 swojej pojemnej brytfannie lub du偶ej patelni. Je艣li jej nie masz, zajrzyj tutaj i zam贸w jeszcze przed 艣wi臋tami na Tadar.pl!JAK ZROBI膯 DOBR膭 RYB臉 PO GRECKU?
2. Obierz seler, marchew i pietruszk臋. Warzywa zetrzyj drobno na tarce lub z pomoc膮 wielozadaniowej szatkownicy. Nast臋pnie wrzu膰 je do garnka, zalej 3 szklankami wrz膮tku i dodaj szczypt臋 soli. Gotuj minimum przez kwadrans do 20 minut (na ten czas lekko uchyl pokrywk臋 naczynia). Ziele angielskie i li艣膰 laurowy dodaj 5 minut przed ko艅cem gotowania.
3. Podsma偶 kawa艂ki ryby na patelni lub w brytfannie. Mo偶esz uprzednio obtoczy膰 je w m膮ce. R贸b to partiami i zdejmuj z rozgrzanego t艂uszczu, gdy b臋d膮 mia艂y z艂ocisty kolor.
4. Nabierz nieco wywaru z garnka, w kt贸rym gotowa艂y si臋 warzywa i wykorzystaj go do rozrzedzenia koncentratu pomidorowego. P贸艂 szklanki wystarczy.
5. Zeszklij przygotowan膮 cebul臋 oraz pora, kroj膮c je wcze艣niej w pi贸rka. Dodaj do ugotowanych warzyw razem z koncentratem, zio艂ami i przyprawami. Zagotuj.
6. Na dno p贸艂miska wy艂贸偶 usma偶on膮 ryb臋. Przykryj mi臋so gor膮cymi warzywami. Pozostaw do ostygni臋cia. W kolejnym kroku zabezpiecz naczynie foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki.
7. Aby wszystkie smaki dobrze si臋 po艂膮czy艂y, nale偶y zostawi膰 p贸艂misek z ryb膮 po grecku w ch艂odzie ok. 24 godziny. Dzi臋ki temu zag臋szcz膮 si臋 te偶 soki z jarzyn, a ca艂o艣膰 b臋dzie bardziej zwarta. Potraw臋 mo偶na podawa膰 np. z ry偶em.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej