Jak zrobi膰 ryb臋 po grecku? 7 rad

Porady 19.10.2020


Ryba po grecku – z czego zrobi膰?

Zacznijmy od przygotowania wszystkich sk艂adnik贸w. W tym przepisie du偶膮 rol臋 odgrywa zar贸wno samo mi臋so ryby, jak i odpowiednio skomponowane warzywa i przyprawy. Na pewno przyda ci si臋 por臋czna szatkownica kuchenna. Dzi臋ki jej pomocy wszystko p贸jdzie sprawniej i 艂atwiej. W ferworze przygotowa艅 potraw na wigilijny st贸艂 jest to bardzo wa偶ne, gdy偶 pozwala skupi膰 si臋 na daniach wymagaj膮cych wi臋cej uwagi, jak np. odpowiednie wysma偶enie karpia lub idealny smak barszczu. Jaka ryba po grecku b臋dzie najlepsza? Jakie zio艂a zastosowa膰 do ryby po grecku? Jakie wino do ryby po grecku? Ju偶 radzimy, wyja艣niamy i odpowiadamy!
 


 

NAJLEPSZA RYBA PO GRECKU – SK艁ADNIKI:

- ryba bia艂a, tj. dorsz, mintaj lub morszczuk (filety, 800 g)
- marchew (500 g)
- pietruszka (150 g)
- seler (100 g)
- cebula (1 sztuka, du偶a lub dwie ma艂e)
- por (ma艂y)
- wrz膮tek (3 szklanki)
- koncentrat pomidorowy (100 g)
- olej ro艣linny
- oregano i bazylia (po p贸艂 艂y偶eczki)
- s艂odka papryka i pieprz (po p贸艂 艂y偶eczki)
- s贸l (p艂aska 艂y偶eczka)
- ziele angielskie (3 sztuki)
- li艣膰 laurowy
 



Jak si臋 robi ryb臋 po grecku?

Jak widzisz, sk艂adnik贸w nie jest zbyt du偶o, wi臋c przygotowania ryby po grecku nie powinny r贸wnie偶 zaj膮膰 wiele czasu. Na pewno nie ob臋dzie si臋 bez domowego kompletu ostrych no偶y. Je艣li na Wigilii ma spotka膰 si臋 ca艂a, du偶a rodzina, to dobrze oce艅 podane proporcje sk艂adnik贸w i ewentualnie powi臋ksz je na miar臋 apetytu swoich bliskich. Wygodne sma偶enie ca艂ego tego mi臋sa mo偶esz wtedy powierzy膰 swojej pojemnej brytfannie lub du偶ej patelni. Je艣li jej nie masz, zajrzyj tutaj i zam贸w jeszcze przed 艣wi臋tami na Tadar.pl!
 


 

JAK ZROBI膯 DOBR膭 RYB臉 PO GRECKU?

1. Filety rybne dok艂adnie osusz. Nast臋pnie pokr贸j w kawa艂ki, prze艂贸偶 je do miski i dopraw sol膮 oraz czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystko, aby przyprawy roz艂o偶y艂y si臋 r贸wnomiernie. Odstaw, aby sk艂adniki dobrze si臋 ze sob膮 zaprzyja藕ni艂y.

2. Obierz seler, marchew i pietruszk臋. Warzywa zetrzyj drobno na tarce lub z pomoc膮 wielozadaniowej szatkownicy. Nast臋pnie wrzu膰 je do garnka, zalej 3 szklankami wrz膮tku i dodaj szczypt臋 soli. Gotuj minimum przez kwadrans do 20 minut (na ten czas lekko uchyl pokrywk臋 naczynia). Ziele angielskie i li艣膰 laurowy dodaj 5 minut przed ko艅cem gotowania.

3. Podsma偶 kawa艂ki ryby na patelni lub w brytfannie. Mo偶esz uprzednio obtoczy膰 je w m膮ce. R贸b to partiami i zdejmuj z rozgrzanego t艂uszczu, gdy b臋d膮 mia艂y z艂ocisty kolor.

4. Nabierz nieco wywaru z garnka, w kt贸rym gotowa艂y si臋 warzywa i wykorzystaj go do rozrzedzenia koncentratu pomidorowego. P贸艂 szklanki wystarczy.

5. Zeszklij przygotowan膮 cebul臋 oraz pora, kroj膮c je wcze艣niej w pi贸rka. Dodaj do ugotowanych warzyw razem z koncentratem, zio艂ami i przyprawami. Zagotuj.

6. Na dno p贸艂miska wy艂贸偶 usma偶on膮 ryb臋. Przykryj mi臋so gor膮cymi warzywami. Pozostaw do ostygni臋cia. W kolejnym kroku zabezpiecz naczynie foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂贸偶 do lod贸wki.

7. Aby wszystkie smaki dobrze si臋 po艂膮czy艂y, nale偶y zostawi膰 p贸艂misek z ryb膮 po grecku w ch艂odzie ok. 24 godziny. Dzi臋ki temu zag臋szcz膮 si臋 te偶 soki z jarzyn, a ca艂o艣膰 b臋dzie bardziej zwarta. Potraw臋 mo偶na podawa膰 np. z ry偶em.