Jak zrobić rybę po grecku? 7 rad

Ryba po grecku – z czego zrobić?
Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. W tym przepisie dużą rolę odgrywa zarówno samo mięso ryby, jak i odpowiednio skomponowane warzywa i przyprawy. Na pewno przyda ci się poręczna szatkownica kuchenna. Dzięki jej pomocy wszystko pójdzie sprawniej i łatwiej. W ferworze przygotowań potraw na wigilijny stół jest to bardzo ważne, gdyż pozwala skupić się na daniach wymagających więcej uwagi, jak np. odpowiednie wysmażenie karpia lub idealny smak barszczu. Jaka ryba po grecku będzie najlepsza? Jakie zioła zastosować do ryby po grecku? Jakie wino do ryby po grecku? Już radzimy, wyjaśniamy i odpowiadamy!NAJLEPSZA RYBA PO GRECKU – SKŁADNIKI:
- marchew (500 g)
- pietruszka (150 g)
- seler (100 g)
- cebula (1 sztuka, duża lub dwie małe)
- por (mały)
- wrzątek (3 szklanki)
- koncentrat pomidorowy (100 g)
- olej roślinny
- oregano i bazylia (po pół łyżeczki)
- słodka papryka i pieprz (po pół łyżeczki)
- sól (płaska łyżeczka)
- ziele angielskie (3 sztuki)
- liść laurowy
Jak się robi rybę po grecku?
Jak widzisz, składników nie jest zbyt dużo, więc przygotowania ryby po grecku nie powinny również zająć wiele czasu. Na pewno nie obędzie się bez domowego kompletu ostrych noży. Jeśli na Wigilii ma spotkać się cała, duża rodzina, to dobrze oceń podane proporcje składników i ewentualnie powiększ je na miarę apetytu swoich bliskich. Wygodne smażenie całego tego mięsa możesz wtedy powierzyć swojej pojemnej brytfannie lub dużej patelni. Jeśli jej nie masz, zajrzyj tutaj i zamów jeszcze przed świętami na Tadar.pl!JAK ZROBIĆ DOBRĄ RYBĘ PO GRECKU?
2. Obierz seler, marchew i pietruszkę. Warzywa zetrzyj drobno na tarce lub z pomocą wielozadaniowej szatkownicy. Następnie wrzuć je do garnka, zalej 3 szklankami wrzątku i dodaj szczyptę soli. Gotuj minimum przez kwadrans do 20 minut (na ten czas lekko uchyl pokrywkę naczynia). Ziele angielskie i liść laurowy dodaj 5 minut przed końcem gotowania.
3. Podsmaż kawałki ryby na patelni lub w brytfannie. Możesz uprzednio obtoczyć je w mące. Rób to partiami i zdejmuj z rozgrzanego tłuszczu, gdy będą miały złocisty kolor.
4. Nabierz nieco wywaru z garnka, w którym gotowały się warzywa i wykorzystaj go do rozrzedzenia koncentratu pomidorowego. Pół szklanki wystarczy.
5. Zeszklij przygotowaną cebulę oraz pora, krojąc je wcześniej w piórka. Dodaj do ugotowanych warzyw razem z koncentratem, ziołami i przyprawami. Zagotuj.
6. Na dno półmiska wyłóż usmażoną rybę. Przykryj mięso gorącymi warzywami. Pozostaw do ostygnięcia. W kolejnym kroku zabezpiecz naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki.
7. Aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, należy zostawić półmisek z rybą po grecku w chłodzie ok. 24 godziny. Dzięki temu zagęszczą się też soki z jarzyn, a całość będzie bardziej zwarta. Potrawę można podawać np. z ryżem.
Warto przeczytać

Garnek do mleka z podwójnym dnem – jak działa i dlaczego mleko się nie przypala?
Garnek do mleka z podwójnym dnem podgrzewa równomiernie i bez przypaleń. Dzięki komorze wodnej i gwizdkowi kontrolujesz temperaturę, unikając kipienia. Poznaj jego zalety i dowiedz się, jak wybrać najlepszy model do swojej kuchni.
czytaj więcej
Sekret ostrego noża - jak dbać o ostrze w kuchni?
Ostry nóż to nie luksus – to podstawa bezpiecznego i komfortowego gotowania. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić, ostrzyć i przechowywać noże, by służyły Ci latami. Poznaj sekrety pielęgnacji ostrzy, najczęstsze błędy, których warto unikać, oraz praktyczne wskazówki, które ułatwią Ci codzienne gotowanie!
czytaj więcej
Jak przygotować sorgo? Odkryj wartościowe zboże bez glutenu
Sorgo to starożytne zboże z Afryki, które wraca do kuchni jako zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla ryżu i kasz. Delikatne, orzechowe w smaku, pełne błonnika i minerałów – idealne do słodkich i wytrawnych dań. Sprawdź, jak je przygotować i wykorzystać w swojej kuchni!
czytaj więcej
Garnek na ognisko
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie lub wyprawę na biwak? Garnek na ognisko to niezbędne naczynie do przygotowania aromatycznych dań z kociołka, które zachwycą wszystkich gości. Poznaj najlepsze przepisy na zupy, gulasze i dania wegetariańskie, które smakują wyjątkowo, gdy gotowane są na świeżym powietrzu!
czytaj więcej
Przekąski na Andrzejki
Organizujesz wieczór andrzejkowy pełen wróżb i zabawy? Kluczem do udanej imprezy są smaczne przekąski, które zaspokoją apetyt gości i dodadzą klimatu wieczorowi. Poznaj sprawdzone pomysły na pyszne przekąski – od szybkich kanapek po efektowne zimne przystawki – które zachwycą wszystkich zgromadzonych!
czytaj więcej
Faworki - przepisy który zachwyci gości!
Chrupiące, lekkie faworki to symbol karnawału i tłustego czwartku. Te delikatne ciastka, znane również jako chrust lub róże karnawałowe, rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniany smak. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym przygotujesz idealne faworki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki z serem, orzechami - i czym jeszcze?
Szukasz inspiracji na oryginalne rogaliki z nadzieniem, które zachwycą rodzinę i gości? Możliwości są niemal nieograniczone – od klasycznych serowych, przez orzechowe, aż po kreatywne połączenia smaków. Poznaj sprawdzone nadzienia, dzięki którym Twoje domowe rogaliki za każdym razem będą smakowały inaczej!
czytaj więcej
Rogaliki z marmoladą - jak je zrobić
Klasyczne rogaliki drożdżowe z marmoladą to wypiek, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i zapachem domowej piekarni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Odkryj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz rogaliki dorównujące tym z najlepszych cukierni!
czytaj więcej
Rogaliki z ciasta francuskiego - jak zrobić najlepsze?
Chrupiące, delikatne rogaliki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na każdą porę dnia. Czy wolisz słodkie rogaliki z dżemem, czy wytrawne z serem i szynką – ten przepis sprawdzi się w każdej wersji. Przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz przygotować te wypieki w domowej kuchni!
czytaj więcej