Warto przeczytać

Liście chrzanu – wykorzystanie na 3 sposoby
Chrzan – ostry, wyrazisty w smaku, niezastąpiony podczas jedzenia białej kiełbasy w czasie świąt wielkanocnych. A liście chrzanu? Czy w ogóle do czegoś się ich używa? Tak – najbardziej kojarzymy je z kiszonkami, przygotowywaniem ogórków kiszonych, w których gości nie tylko kawałek chrzanu, ale również liście. Ale czy to wszystko, co ten składnik ma nam do zaoferowania? Z całą pewnością nie!
czytaj więcej
Co można zrobić z liści kalafiora?
Kalafior to bardzo popularne warzywo w naszym kraju. Zajada się go najczęściej w towarzystwie ziemniaków i zasmażki z masła oraz bułki tartej. Jednak z kalafiora robi się także kotleciki czy curry. A co z liśćmi tego warzywa? Czy są jadalne?
czytaj więcej
Co można zrobić z liści jarmużu?
Jarmuż nie jest rośliną nową, a jednak dopiero od niedawna panuje na nią swojego rodzaju moda. Prawdopodobnie jest ona związana z popularnością wegetariańskiej i wegańskiej diety, a także coraz większej wiedzy związanej z właściwościami produktów spożywczych, w tym warzyw i innych roślin. Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojej diety? Co można zrobić z liści i jak je jeść, by były naprawdę smaczne?
czytaj więcej


