Lekka wiosenna tortilla. Co dodać oprócz sałaty?

Porady 17.03.2023

Wrapy z aromatycznymi warzywami, dobrze przyprawionym mięsem i sosem, choć smaczne, bywają ciężkie dla żołądka. Co dodać do tortilli poza sałatą, żeby nadać jej lekkości? Poznaj nasze sposoby na wiosenną tortillę ze świeżymi warzywami, która zachwyca smakiem.

Jak przygotować lekką i smaczną tortillę na wiosnę?

Tortilla nie zawsze musi stać się burrito z warzywami i mięsem, chociaż zapiekana smakuje wprost wybornie. Z udziałem tortilli można stworzyć znakomite, lekkie kompozycje na zimno i ciepło, dobre na obiad oraz kolację. Można też wyczarować z niej tacos z warzywnym nadzieniem. Zanim zaczniesz gotować, zajmij się przygotowaniem stanowiska – wyciągnij z szuflady ostry nóż, deskę do krojenia, a także obieraczkę do warzyw.

Jak przygotować lekką i smaczną tortillę? Zacznij od składników. Wybierz świeże warzywa: pomidory, szpinak baby, kukurydzę, ogórka, pieczarki, sałatę, kolendrę lub szczypiorek – im więcej ulubionych warzyw znajdzie się w twoim wrapie, tym lepiej. Warzywa są zdecydowanie mniej ciężkostrawne od mięs czy nabiału. 

Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa, postaw na kurczaka lub indyka, możesz je także zastąpić owocami morza (np. krewetkami lub kalmarami) albo rybą. Dla fanów serów i nabiału polecamy te w wersji lekkiej – jogurt zamiast śmietany, serek typu Philadelphia zamiast żółtego sera. 

Taka tortilla z warzywami czy wersja tortilli z warzywami i serem powinna mieć jakiś sos, czyż nie? Jeśli zależy Ci na lekkim, świeżym posiłku, spróbuj przygotować własne guacamole z awokado, czosnku i chili. Gwarantujemy, że jest równie pyszne, co ciężkostrawny sos na bazie pomidorów, mięsa i fasoli. Przygotowując swój sos, nie zapomnij o przyprawach – soli, pieprzu, kuminie, wędzonej papryce czy ziołach.

Przepisy na wiosenną tortillę – smaczna przekąska dla każdego

Masz ochotę na lekką przekąskę? Poznaj nasz sprawdzony przepis na tortilla wraps z mnóstwem warzyw i serkiem śmietankowym. Ta przekąska jest tak szybka i prosta w przygotowaniu, że z pewnością zagości w twojej kuchni na dłużej. Do przyrządzenia pysznej tortilli z warzywami na zimno potrzebujesz:

  • 4 liście sałaty lodowej,

  • 2 pszenne placki tortilli,

  • 90 g serka śmietankowego typu Philadelphia,

  • pół zielonego ogórka,

  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka,

  • pieprz,

  • sól,

  • sitko,

  • nóż,

  • deskę do krojenia.

Przygotowanie:

Sałatę oraz ogórka włóż do sita i umyj pod bieżącą wodą, a następnie odstaw do wyschnięcia. Tortillę rozłóż na talerzu, a następnie posmaruj ją serkiem. Na serek połóż po 2 liście sałaty, tak aby przykryły całą powierzchnię tortilli. Ogórka pokrój w paski i rozłóż na sałacie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec połóż kurczaka i rozpocznij zawijanie (jeśli chciałbyś przygotować wersję wegetariańską, kurczaka możesz zamienić na ugotowane bądź sadzone jajka). Gotową, zawiniętą tortillę pokrój na kawałki o grubości 6 cm. Smacznego!

Lekka tortilla z sałatą i warzywami sezonowymi – pyszny posiłek na ciepło

Tortilla w wersji na zimno jest dla Ciebie niewystarczająca? Chciałbyś najeść się do syta? Świetnie się składa, gdyż przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tortillę na ciepło z warzywami i mięsem z indyka. 

Składniki:

  • 140 g piersi z indyka,

  • 2 placki tortilli,

  • 2 liście umytej sałaty,

  • pół puszki pomidorów pelati,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała cebulka,

  • pół puszki kukurydzy,

  • 1 mała papryka,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól,

  • pieprz,

  • oregano,

  • ostra papryka.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek pokrój i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Indyka pokrój w paski i przypraw solą oraz pieprzem, a następnie wrzuć na patelnię. Smaż składniki, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa się zeszklą, a białko mięsa zetnie, dodaj kukurydzę z puszki, a następnie pomidory. Całość przypraw papryką, solą, oregano oraz pieprzem i przykryj pokrywką. Duś składniki przez około 10-15 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Rozłóż na desce placek tortilli, a następnie wyłóż na niego umytą sałatę. Na sałatę przełóż sos i przejdź do zawijania. Zawinięte placki owiń folią aluminiową i wsadź do piekarnika. Piecz przez 10-15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odwiń folię i przełóż na talerze. 

Tortilla z sałatą i owocami – nowy pomysł na lunch

Tortilla z owocami i sałatą – brzmi dziwnie, czyż nie? Gwarantujemy, że da się z tego zrobić coś pysznego! Potrzebne ci będą: awokado, sałata, mango oraz sos z ostrych papryczek i sok z limonki. Wszystkie składniki trzeba pokroić i przełożyć na tortillę, polać sowicie sosem i sokiem, a następnie zawinąć. Nie wymaga pieczenia, można zjeść ją od razu po przygotowaniu. To danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ostrych potraw!

Zasmakowała Ci wiosenna tortilla? Sprawdź nasz blog i wypróbuj kolejny sprawdzony przepis, który z łatwością zrealizujesz w swojej kuchni!

czytaj także:

Tortilla na Sylwestra! 13 pomysłów na pyszne sylwestrowe tortille

Domowe wrapy – jak je zrobić i z czego przygotować farsz?

Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów

Sałatka z rzodkiewki

Rzeżucha i inne kiełki. 10 pomysłów na wiosenne kanapki do pracy