Warto przeczytać

Co można zrobić z liści winogron?
Na rynku znaleźć możemy wiele produktów spożywczych, które są nietypowe, niekonwencjonalne, a przez to bardzo rzadko używane w naszej kuchni. W innych zakątkach świata są jednak doskonale znane od setek lat i prawdopodobnie trudne do zastąpienia. Tak jest chociażby z liśćmi winogron, które u nas okazjonalnie dodawane są do kiszonych ogórków. Natomiast w Grecji stanowią prawdziwy przysmak, bez którego kuchnia wyglądałaby zupełnie inaczej. Co można zrobić z liści winogron i dlaczego warto?
czytaj więcej
Liście orzecha włoskiego – co można z nich zrobić?
Niektóre liście są jadalne i chętnie dołączamy je do swojej diety – to jarmuż, ale także liście selera, pietruszki czy nawet winogron. A co z liśćmi orzecha włoskiego? Mogłoby się wydawać, że nie mają nam nic do zaoferowania. Błędnie! Nie jest to może składnik, który sprawdzi się podczas gotowania. Jednak bez problemu zrobisz z niego napar, a nawet nalewkę.
czytaj więcej
Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
Z czym kojarzy Ci się seler? Prawdopodobnie z wielką bulwą, którą wrzuca się do rosołu, ewentualnie gotuje po to, by zrobić sałatkę warzywną na święta. Na szczęście seler jest wykorzystywany w kuchni coraz częściej, na przeróżne sposoby. To dotyczy także jego liści. Bo one również są jadalne i naprawdę bardzo zdrowe.
czytaj więcej


