Szakszuka z pomidorami z puszki. Podstawowy przepis

Porady 12.03.2023

Szakszuka to danie kuchni Bliskiego Wschodu, które od kilku lat zdobywa szczyty popularności w kategorii śniadań. W skład tego pożywnego dania wchodzą jaja i pomidory, a reszta składników jest w zasadzie dowolna. Jak przygotować smaczną szakszukę z pomidorami z puszki? Poznaj nasz przepis!

Szakszuka z pomidorami z puszki – idealne danie na szybki obiad

Szakszuka z pomidorami z puszki to wyjątkowo szybki i smaczny sposób na weekendowe śniadanie, obiad lub kolację. To pożywne danie pochodzi z tradycji kuchennych Bliskiego Wschodu, ale nikt nie jest w stanie określić, skąd dokładnie. Przyjmuje się, że została zaczerpnięta z kuchni tunezyjskiej. Nazwa tego dania wzięła się z języka arabskiego. Oznacza mieszaninę i doskonale oddaje charakter tej potrawy – zarówno szybka szakszuka na pomidorach z puszki, jak i ta w wersji z długo gotowanych świeżych pomidorów będzie świetnie smakować. I to bez znaczenia, czy będzie się składać z zawartości całej lodówki czy z mieszanki kilku różnych składników. 

Szakszuka z pomidorów z puszki może zawierać paprykę, awokado, fasolę, a nawet granat, różne gatunki serów czy owoców. W przypadku tego dania ograniczać cię będzie tylko rozmiar patelni z pokrywką. Najważniejszym elementem, bez którego szakszuka nie będzie miała sensu, są pomidory z puszki i jajka – im lepszej będą jakości, tym mocniej odczujesz to w całym daniu.

Można rzecz jasna przygotować ją na gotowym sosie pomidorowym albo wykorzystując do tego koncentrat pomidorowy, ale po co? Smak jajka w pomidorach, które samodzielnie się podsmaży i przyprawi, jest wart każdej minuty poświęconej gotowaniu własnej szakszuki.

Jak zrobić pyszną szakszukę z pomidorami z puszki? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu.

Przygotuj szakszukę z pomidorami z puszki – czynności wstępne

Zanim przejdziemy do przepisu na szakszukę z pomidorami z puszki, powinieneś dowiedzieć się, jakie składniki i akcesoria będą ci potrzebne do jej przyrządzenia. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, olbrzymie znaczenie dla finalnego smaku całego dania ma jakość produktów, z których przygotowuje się szakszukę z pomidorami w puszce. Nie można zapomnieć ponadto o małym, niepozornym elemencie, jakim są przyprawy. 

Do szakszuki na podsmażonych pomidorach sprawdzą się w zasadzie wszystkie podstawowe przyprawy z twojego przyprawnika– sól, pieprz, papryka i papryka wędzona. Żeby nadać jej odpowiedniego smaku i aromatu, potrzebny Ci będzie także kmin rzymski oraz świeża kolendra, którą opcjonalnie można zastąpić natką pietruszki. Doskonała szakszuka nie wyjdzie Ci również bez użycia cebuli oraz czosnku, gdyż to one wydobywają smak z pomidorów.

Do gotowania tego jednogarnkowego dania niezbędne są również: łopatka do mieszania, duża patelnia z pokrywką oraz talerze. Skoro już zgromadziłeś wszystkie potrzebne produkty i akcesoria, weź pozbawione skórki pomidory z puszki, jajka oraz inne składniki i przejdź do gotowania!

Jak zrobić szakszukę z pomidorami z puszki – przepis krok po kroku

Poznaj nasz przepis na szakszukę na pomidorach z puszki ze świeżą kolendrą, który możesz wzbogacić o dosłownie każdy składnik, taki jak papryka żółta, fasola, awokado, a nawet mango. To danie sprawdzi się dosłownie na każdą porę dnia. Sycąca, gorąca potrawa z pomidorami i jajkami z pewności przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 140 g pomidorów z puszki,

  • 2 duże jajka,

  • 50 g pokrojonej w kostkę cebuli,

  • 3 ząbki czosnku,

  • świeże liście kolendry,

  • łyżeczkę oliwy,

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,

  • pół łyżeczki wędzonej papryki,

  • sól,

  • pieprz.

Przygotowanie:

Wlej i rozgrzej olej na patelni. Posiekaj czosnek i wraz z cebulą podsmaż. Dodaj pomidory z puszki, a następnie przypraw je kuminem (czyli kminem rzymskim), papryką, solą i pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie podduszaj przez jakieś 10 minut. Rozsuń pomidory łopatką i w powstałą dziurkę wbij jajka. Patelnię nakryj pokrywką i duś aż do momentu, w którym zetną się białka jaj. Szakszukę podajemy ze świeżym pieczywem.

Zajrzyj na nasz blog kulinarny i znajdź także inne przepisy, dzięki którym żaden posiłek w Twoim domu nie będzie nudny!

czytaj także:

Szakszuka z kiełbasą chorizo na ostro

Zielona szakszuka! Przepis na danie w wiosennej odsłonie

Zamienniki jaj. Co zamiast jajek, nie tylko na Wielkanoc?

Jaka patelnia do jajecznicy? 6 rad i przepis na jajecznicę idealną

Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!

Jak zrobić omlet – przepisy na słodko, fit a nawet z warzywami!