Szakszuka z kiełbasą chorizo na ostro
Sycąca, pożywna szakszuka w wersji na ostro? Czemu nie! Spróbuj wzbogacić oryginalną recepturę składającą się z pomidorów i jajek odrobiną kiełbasy chorizo. Jeśli chcesz poznać przepis na to, jak przyrządzić szakszukę z chorizo, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Szakszuka z chorizo – nowy sposób na pikantne śniadanie
Szakszuka to danie jednogarnkowe, które przywędrowało na polskie stoły aż z terenów Bliskiego Wschodu. W skład klasycznej szakszuki wchodzi sos na bazie świeżych pomidorów i swojskie jaja przyprawione solidną porcją kminu rzymskiego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej inne składniki oraz przyprawy: awokado, fasolę, paprykę, sery, a nawet chorizo.
Szakszuka z chorizo, czyli pikantną kiełbasą wieprzową, z której słynie Hiszpania, to znakomity sposób na pożywne śniadanie bądź obiad. Lekko pikantna kiełbasa idealnie komponuje się z delikatnymi pomidorami i jajkami. Szakszukę z pomidorami i chorizo można wzbogacić o inne składniki, np. szpinak albo ostrą paprykę. Jeśli chcesz, by twoja potrawa smakowała po mistrzowsku, nie zapomnij o przyprawieniu jej cebulą i czosnkiem.
Szakszuka z chorizo – przepis
Żeby przyrządzić smaczną szakszukę z kiełbasą chorizo lub wersję bogatszą ze szpinakiem i papryką, musisz zaopatrzyć się w podstawowe akcesoria, takie jak: ostry nóż, łopatka do mieszania, deska do krojenia oraz duża patelnia z pokrywką. Mając taki sprzęt, możesz płynnie przejść do gotowania.
Jak przyrządzić szakszukę z chorizo, która zachwyci cię swoim smakiem i aromatem? Najważniejsze są tu składniki i ich jakość. Jeśli kupujesz pomidory, wybierz te mięsiste z dużą ilością likopenu. Wybierasz jajka? Koniecznie postaw na te ekologiczne, a najlepiej udaj się na targ, by kupić je bezpośrednio od rolnika. Zależy Ci na osiągnięciu smaku najbardziej zbliżonego do oryginalnego? Koniecznie użyj do gotowania świeżych ziół – najlepsza będzie kolendra, ale może być także natka pietruszki. Posypana ziołami szakszuka z chorizo będzie jeszcze smaczniejsza. Nie zapomnij o przyprawieniu całości solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Ostre śniadanie: szakszuka z kiełbasą chorizo – jak zrobić?
Zastanawiasz się, jak przyrządzić pyszną szakszukę z dodatkiem chorizo? Jej przygotowanie jest niezwykle proste i trwa tylko kilkanaście minut. Przygotuj z nami idealne jajka zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym, a nie będziesz chciał jeść już nic innego!
Składniki:
-
3 duże pomidory,
-
100 g chorizo,
-
3 jaja,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 łyżeczka wędzonej papryki,
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
-
30 g posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
-
sól,
-
pieprz,
-
1 duża łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Pomidory sparz i ściągnij z nich skórę, a następnie pokrój i przełóż do miseczki. Pokrój chorizo w plasterki, a następnie przejdź do krojenia cebuli w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią cebulę wraz z chorizo i delikatnie zamieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wsyp pomidory. Całość duś przez dłuższą chwilę pod przykryciem, a potem przejdź do dodawania ulubionych przypraw z przyprawnika. Posyp całość solą, pieprzem, a także kuminem (czyli kminem rzymskim) i papryką wędzoną. Jeśli chcesz podkręcić ostrość, możesz dodać również paprykę chipotle lub chili. Po upływie 10 minut rozsuń pomidory i wbij jaja do powstałych dziur. Poczekaj, aż białka się zetną i zmniejsz ogień. Po upływie 5 minut szakszuka jest gotowa! Wystarczy przełożyć ją na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź też nasze inne przepisy. Na pewno znajdziesz jakąś inspirację!
czytaj także:
Szakszuka z pomidorami z puszki. Podstawowy przepis
Zielona szakszuka! Przepis na danie w wiosennej odsłonie
Zamienniki jaj. Co zamiast jajek, nie tylko na Wielkanoc?
Jaka patelnia do jajecznicy? 6 rad i przepis na jajecznicę idealną
Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
Jak zrobić omlet – przepisy na słodko, fit a nawet z warzywami!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej