3 pomysły na zielone koktajle: z jarmużu, szpinaku i selera naciowego
Koktajle składające się z zielonych warzyw i owoców to prawdziwa bomba witaminowa. Nic więc dziwnego, że od dobrych kilku lat są hitem zarówno wśród dietetyków, jak i celebrytów. Dieta wzbogacona o zielone koktajle będzie idealna dla fanów zdrowego odżywiania. Jak i z czego przyrządzić pyszne zielone smoothie? Poznaj nasze przepisy na koktajle pełne zieleni!
Zielone koktajle – ze szpinaku, z jarmużem lub selerem naciowym. Po co je pić?
Szklanka zielonego napoju to recepta na zdrowie – zielone warzywa i owoce dostarczają organizmowi mnóstwa witamin i minerałów, a także błonnika, który jest największym sprzymierzeńcem przemiany materii.
Zielony koktajl może z powodzeniem zastąpić mniejszy posiłek, jeśli tylko odpowiednio dobierze się wszystkie składniki. Należy jednak pamiętać, że taki zielony koktajl zamiast obiadu dostarczy ci więcej wartości odżywczych i mniej kalorii. Resztę potrzebnych do życia kalorii należy dostarczać w formie innej żywności.
Zielone koktajle są często stosowane na odchudzanie, ale działają one również detoksykująco. Jeśli zależy ci na wzmocnieniu i detoksykacji organizmu, twoje zielone koktajle oczyszczające powinny zawierać rozgrzewające przyprawy (np. imbir, kurkumę), a także młody jęczmień, spirulinę, seler naciowy, natkę pietruszki lub jarmuż.
Zielony koktajl ze szpinaku – szeroki wachlarz korzyści dla zdrowia
Pijąc zielone smoothie, wspomagasz działanie wątroby i układu nerwowego, a także obniżasz poziom cukru we krwi. Dodatkowo chlorofil zawarty w zielonych warzywach liściastych (a zwłaszcza w szpinaku) jest olbrzymim źródłem kwasu foliowego i żelaza, dlatego rekomendujemy picie zielonych koktajli wszystkim, nie tylko osobom na diecie.
Koktajle z jarmużem. Dlaczego zielone koktajle są zdrowe?
Zielony koktajl z jarmużem to smaczny sposób na poprawę funkcjonowania organizmu. Zawarta w jarmużu witamina B działa zbawiennie na układ nerwowy. Jarmuż zawiera także spore pokłady witaminy C, która działa przeciwutleniająco i wzmacniająco na układ odpornościowy oraz krwiobieg. Jak przyrządzić pyszny zielony koktajl z jarmużem i kiwi z dodatkiem awokado? Już spieszymy z przepisem!
Składniki:
-
70 g jarmużu,
-
1 duże kiwi,
-
pół awokado,
-
świeżo wyciśnięty sok z limonki,
-
200 ml wody.
Akcesoria:
-
blender,
-
nóż.
Przygotowanie:
Awokado i kiwi obierz ze skórki. Wyjmij pestkę z awokado i pokrój je na kawałki. Kiwi pokrój w plastry i wraz z awokado wrzuć do kielicha blendera. Dodaj sok z limonki i wodę. Całość blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy koktajl jest gotowy, przelej go do dzbanka lub rozlej do szklanek.
Jak zrobić zielony koktajl ze szpinakiem?
Jak przygotować pyszny, zielony napój z dodatkiem szpinaku? Poznaj nasz przepis na zielony koktajl ze szpinakiem i kiwi!
Składniki:
-
50 g szpinaku,
-
1 duże kiwi,
-
pół cytryny,
-
pół banana,
-
łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia,
-
200 ml wody.
Akcesoria:
-
blender.
Przygotowanie:
Szpinak włóż do durszlaka i dokładnie obmyj z ziemi, a następnie przełóż do kielicha blendera. Kiwi i banana obierz ze skórki i również wrzuć do kielicha. Wyciśnij sok z cytryny wyciskaczem i dolej do reszty składników. Na sam koniec dodaj jęczmień i zalej wszystko wodą. Blenduj aż uzyskasz gładki koktajl.
Koktajl z selera naciowego – pyszna bomba witaminowa
Szukasz przepisu na zielony koktajl, który będzie miał w sobie sporą ilość witamin? Wypróbuj nasz przepis na zielony koktajl z selerem naciowym. W szklance z napojem znajdziesz witaminy z grupy A, C i K, a także potas, kwas foliowy i flawonoidy. Do przygotowania zielonego napoju będziesz potrzebować:
-
⅓ selera naciowego,
-
pół cytryny,
-
sok ze świeżo wyciśniętego jabłka,
-
łyżeczkę spiruliny,
-
blender,
-
wyciskacz do cytrusów,
-
nóż.
Przygotowanie:
Selera umyj i pokrój na kawałki, a następnie wrzuć do kielicha blendera. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do blendera. Dolej sok jabłkowy, potem dodaj spirulinę. Całość blenduj aż do uzyskania piany na powierzchni. Podawaj w ulubionych szklankach, koniecznie ze słomką, ponieważ spirulina może pofarbować twoje usta na zielono.
Na naszym blogu znajdziesz nie tylko przepisy na zielone koktajle. Sprawdź inne nasze propozycje na smaczne i zdrowe posiłki.
czytaj także:
Czy liście selera są jadalne? Co z nich zrobić?
Co można zrobić z liści jarmużu?
Lemoniada malinowa – 3 pomysły na orzeźwiający, letni napój
Lemoniada truskawkowa – sprawdź nasz przepis
Jak zrobić lemoniadę arbuzową? 3 przepisy na lemoniadę z arbuzem
Przepisy na żółte koktajle. Pomarańcza, marakuja i nie tylko!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej