Warto przeczytać

Czy liście rzodkiewki są jadalne? 2 przepisy
Dzięki rosnącej modzie na zero i less waste, coraz więcej osób dowiaduje się tego, co wiedziały już nasze babcie – że wiele produktów, które wyrzucaliśmy do śmieci, nadaje się do jedzenia. Tak jest chociażby z liśćmi niektórych warzyw, na przykład liśćmi rzodkiewki. Mają wyrazisty smak, są zdrowe i można zrobić z nich naprawdę pyszne dania.
czytaj więcej
Co zrobić, gdy dżem jest zbyt rzadki?
Wraz z końcem lata, zaczynają się zbiory owoców i warzyw na przetwory. W zaciszu domowe kuchni zaczyna się produkcja marmolad, konfitur, kiszonek i dżemów. Pyszne dżemy z moreli i powidła śliwkowe zwykle wychodzą i smakują bezbłędnie, czasem jednak podczas przygotowań pójdzie nie po naszej myśli i dżem nie zgęstnieje. Zadajemy sobie wtedy pytanie – jak go zagęścić? Istnieje na to kilka sprytnych sposobów i zdradzimy ci je w naszym artykule.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem jagodowy?
Jagody to owoce, na które się wyczekuje z utęsknieniem. Małe, pyszne, fioletowe kulki porastające lasy znakomicie sprawdzają się w ciastach, naleśnikach, bułkach, zupie owocowej, jak dodatek do mięsa, serów, ale równie często i ochoczo zjada się je na świeżo, bez żadnych dodatków. Z jagód można również zrobić pyszny dżem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić – sprawdź przepisy z naszego artykułu.
czytaj więcej


